Vegetarbloggen
Bønner og linser

Nøttestekhjelpen

Published on: December 21, 2012 at: 12:00 am
47 comments

Alt du trenger å vite for å få til nøttesteken på julaften!

NØTTESTEKHJELPEN: Her får du en steg-for-steg-beskrivelse for hvordan du lager en flott og kjempegod nøttestek.

Nøttestek er veganernes julemat nummer én, og denne smaker godt til alt av tradisjonelt tilbehør. Her får du en steg-for-steg guide til hvordan lage en flott nøttestek. Oppskriften er basert på den fantastiske nøttesteken som i sin tid ble servert på nå nedlagte (bu-hu) Resept i Stavanger.

Ofte stilte spørsmål:

Kan nøttesteken lages i forveien?

Ja, dette går helt fint. Du kan lage opp fyllet en dag før servering, og pakke det inn i butterdeig og steke det på samme dag. Du kan også lage en stek som du forsteker på forhånd, for deretter å skjære den opp i stykker og steke disse på panne samme dag.

Kan nøttesteken fryses?

Ja, jeg anbefaler å fryse en halv eller kvart nøttestek om gangen. Tin den en time før den skal stekes, og skjær den opp i stykker og stek på panne. Du kan også fryse nøttesteken etter at du har pakket den inn i butterdeig og før steking, men vær forsiktig når du pakker den inn og legger den i fryseren slik at den ikke mister fasongen.

Hvor kjøper du tørket steinsopp?

Dette har de i godt assorterte matbutikker, som Meny og Mega. Prisen ligger på cirka 50 kroner. Steinsoppen bidrar med en veldig kraftig smak som passer godt til julemat, derfor kan den ikke erstattes av vanlig sopp. Dersom du ikke finner soppen så kan litt soyasaus erstatte noe av smaken.

Currypaste passer vel ikke i norsk julemat?

Jo, det gjør det! Currypaste lages av mange av våre kjære julekrydder, blant annet kan vi finne både nellik, kanel, kardemomme og allehånde i den.

Hvilken butterdeig bruker du?

Findus og TC Brød (eller noe slikt) sine butterdeiger er veganske. I tillegg er økologiske bakerier gode på vegansk butterdeig, eller du kan lage selv.

Hva slags brødsmuler bruker du?

Jeg skjærer skorpene av et ferskt eller daggammelt brød og kjører resten til smuler i kjøkkenmaskinen. Brødsmulene skal absorbere væske så det er viktig at de ikke er tørka. Du kan også bruke havregryn, men jeg anbefaler brødsmuler for best smak og konsistens.

Kan nøttesteken lages uten butterdeig?

Det går fint. Anbefaler å steke den i en godt smurt brødform.

Ingredienser til to steker på tilsammen 8 porsjoner:

  • 400 gram nøtter (bland gjerne mandler, cashew -og valnøtter)
  • 200 gram røde linser
  • 50 gram tørket steinsopp
  • 1 aubergine
  • 1 grønn squash
  • 2 gulrøtter (kan erstattes av pastinakk)
  • 3 stilker stangselleri (kan sløyfes)
  • 2 løk
  • 200 gram champingong
  • Olje til steking
  • 2 spiseskjeer rød curry paste
  • Eventuelt litt hvitløk
  • 10 tørkede aprikoser
  • 4 spisesskjeer barbequesaus
  • Noen kvaster fersk persille
  • 4 spiseskjeer rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn100 – 200 gram brødsmuler
  • Eventuelt litt vann
  • 10 rosenkål
  • 8 plater butterdeig

Framgangsmåte:

La nøttene ligge i bløt i to timer.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.

Kutt aubergin og squash i terninger med lende på cirka en centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.

Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.

Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje.

Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter og du ønsker.Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.

Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.

Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.

Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her har du tre verktøy:

  1. Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
  2. Vann for å få den bløtere
  3. Rismel, kikertmel, hvetemel eller havregryn for en mer sammensatt masse.

Sannsynligvis holder det med brødsmuler.

Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.

Kok opp vann i en liten gryte. Kok rosenkålene i to minutter, ta de rett ut av vannet og legg i en skål med kaldt vann.

Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel.

Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigskivene.

Legg rosenkålene inni deigen.

Brett det hele sammen, slik at det går fin stekfasong.

Pensle med litt olje.

Stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.

Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.

FLERE OPPSKRIFTER TIL VEGANSK JUL FINNER DU HER.

Share

Comments (47)

  1. Bjørnar Lyngved

    Takk for en superbra oppskrift!
    Er fersk i vegetargamet, og lagde denne for første gang. Utrolig kjekt med steg for steg beskrivelse! Hadde ikke steinsopp, men brukte litt soyaolje, det smaker kjempegodt!
    Neste gang skal jeg kjevle butterdeigen enda tynnere, ble litt tykt hvor den overlappet, og ikke helg gjennomstekt.. Ellers, terningkast 6! :)

    1. Mari Hult

      Fantastisk kommentar! Tusen takk for det :) Håper du får den enda bedre neste gang ja :)

  2. Rolin Hoversholm

    Gleder meg til å prøve ut denne oppskrifta! 😀 Tenkte å ha denne på jul, så satser på jeg skal få det til. Lurte på om det er rød curry paste man skal bruke til oppskrifta? :-)

    1. Mari Hult

      Rød curry paste ja :) Håper oppskriften faller i smak!

  3. Denne høres god ut, og blir nok julaftensmiddag for vegetarianerdatter. For en kjøttspisende mamma er bloggen din super når middagsoppskriftene må fornyes – mange takk! Et spørsmål: du skriver 8 plater butterdeig. Om man bruker oppskriften på butterdeig som du lenker til over oppskriften, holder det da med en porsjon av denne?

    Jeg klikket meg videre til “flere oppskrifter på vegansk jul”, men fikk 404-feilmelding, tenkte kanskje du ville vite det.

    1. Mari Hult

      Hei! Takk for fine ord :)
      Linken er fikset nå, takk for at du sa fra. Er litt feil som følger med da jeg flyttet over til united bloggers for ett år siden, så veldig kjekt med beskjed!

      Ang oppskriften så tror jeg du må doble butterdeigoppskriften. Du får VELDIG mye nøttestek for denne oppskriften. Heldigvis så er den veldig fin til å fryse, du kan også skjære opp ekstra nøttestek i skiver og steke i pannen til restemiddag. Bare så det er nevnt. Lykke til!

  4. Hei! Først og fremst må jeg si at denne ser megadigg ut. Men – currypaste er jo så mangt, så jeg lurer på hva slags type/merke du bruker?

    1. Mari Hult

      Takk for det :) Jeg bruker indisk rød currypaste, samme hvilket merke egentlig. Det blir ikke mye smak av det i oppskriften, så ikke så nøye.

  5. Bruker du rød eller grønn currypaste?

    1. Mari Hult

      Rød, helst indisk, i verste fall thai :)

  6. Eili Johannessen

    Denne oppskriften er helt super. Jeg skal bruke denne når jeg skal lage nøttestek for 4. gang i år, og det får jeg julestemning bare av å tenke på! Tidligere har vi ofte hatt indisk gryte til storfamiliens veggiser, men det ble liksom veldig mye ulikt tilbehør på bordet. Med nøttesteken har vi samme tilbehør som pinnekjøttspiserne, og det føles da ikke som man spiser to vidt forskjellige retter. Det ender dessuten alltid opp med at absolutt alle også vil ha nøttestek :) Tilbehøret vi bruker er kålrabistappe, surkål, saus og poteter. Mmm…

    1. Mari Hult

      Kjenner meg veldig godt igjen i det scenariet! Tusen takk for så fin kommentar :) :) :)

  7. Lurer på hva man kan bruke i stedet om man ikke kan spise aubergine?

    1. Mari Hult

      Bare dropp den, eventuelt ta en ekstra squash :)

  8. Tenkte å lage denne steken for første gang denne jula. Jeg så deg lage denne steken på Veganmessen på lørdag.. Jeg husker du ikke brukte stangselleri da. Jeg liker ikke stangselleri så vil helst ikke ha det i, men hva brukte du i stedet?

    1. Mari Hult

      Stemmer det, jeg droppet det! Og så byttet jeg ut gulrøtter med pastinakk :)

  9. Hei! :-) Dette blir min første jul som vegeterianer, og tenkte jeg skulle prøve denne nøttesteken da den ser veldig god ut! :-) Jeg bare lurte på hvilken saus du har til? Og om du har oppskrift på den? :-)

    1. Mari Hult

      Jeg pleier å lage en helt enkel brun saus :) Prøv denne kanskje

  10. Hei!
    To spørsmål:
    Så disse ingrediensene er til to separate steker?
    (Du sier først to, så snakker du om én, så jeg blir forvirra)
    Jeg vil sløyfe rosenkålen, burde jeg gjøre noen andre endringer da?
    Takk, super blogg!

    1. Mari Hult

      Bare sløyf rosenkålen. Ingrediensene er nok til to steker, men dropper å forklare selve monteringen to ganger. Skal prøve å gjøre det litt mer tydelig.

  11. Findus butterdeig *ER* vegansk. Fekk bekrefte det fra hun på veganmisjon, produsenten var kontaktet og den har vært vegansk heilt tilbake til 2014, kanskje før det også.

    Men…om du absolutt hater selleri…hva er best å erstatte det med? Purreløk?

    1. Mari Hult

      Bare dropp sellerien (det gjør jeg hehe) :)

  12. Hei! Denne skal vi teste ut for første gangi år! Vi gleder oss :) :) Jeg bare lurer på en bitteliten ting… Må man bruke rismel, eller kan man erstatte det med f.eks kikertmel?

    God jul :)

  13. Skal lage denne i år :) I fjor var jeg i USA og spiste tofurky. Ovnen jeg hadde var ikke helt god så jeg synes ikke noe serlig om tofurkyen (den du kjøper). Har laget hjemmelaget med stort hell. De har utrolig mange veganske steker i butikken i USA men de beste lager du selv. Lagde veganmannen sin nøttestek for to år siden og tror det er den beste jeg har smakt. Den var lik denne men uten rosenkål. Håper bare familien liker den, det er nesten viktigere 😉

    1. Mari Hult

      Ja, kjempekjekt å vise at veganmat kan være godt :) Håper dere liker den alle sammen!

  14. Gleder meg til å prøve denne på julaften!:D

    Er det mulig å bytte ut rismel med hvetemel? :)

    1. Mari Hult

      Ja, det går kjempefint :)

  15. Kan man bruke Maizena i stedet for rismel? Vil man oppnå samme effekten, altså å binde deigen, eller vil det være bedre å bruke hvetemel?

    1. Mari Hult

      Det går fint det også :) Det meste går i denne oppskriften!

  16. Hei! Ville bare tipse deg om å oppdatere det du skriver om at Findus sin butterdeig ikke er vegansk — for det har den heldigvis blitt, i følge dem selv i fjor:

    “Tusen takk for din henvendelse! Emulgeringsmiddelet E471 I vår butterdeig er av vegetabilsk opprinnelse.

    Ønsker deg en fortsatt fin dag!

    Med vennlig hilsen
    Findus Konsumentkontak

    Postboks 423
    1373 Asker

    http://www.findus.no

    … Så blir det kanskje enda enklere for folk å velge vegansk! :)

    1. Mari Hult

      Herlig! Takk :)

  17. Barbro Storm

    200g røde linser er tørre røde linser og ikke etter koking?

    1. Mari Hult

      Tørre :) Og så koker du de etterpå.

  18. Hei! Gleder meg til å lage denne til julaften! Her i USA fant jeg ikke steinsopp, men kan jeg bruke kantareller i stedet, tro?

    1. Mari Hult

      Går fint det :)

  19. Nå er den i ovnen, det dufter godt i hele huset 😉 Lagde halv oppskrift og det ser ut som det blir ganske mye uansett 😉 Rester til i morgen med vegisterkaker. Brukte litt soyasaus i tillegg til steinsoppen, og hjemmelaget indisk rød karripaste (hadde kjøpt thai).

    Sitter å nyter et glass med vegnog (vegansk eggelikør) mens jeg venter på at steken blir ferdig.
    Tusen takk, for en god oppskrift 😉 God jul!

    1. Mari Hult

      Herlig :) God jul!

  20. Vegard Bilsbak

    Hei! Lagde nøttesteik og hadde både julafta, 1. og 2. juledag :-) Ville berre tipsa om saus. Når steinsoppen hadde ligge i blaut i 20 min lukta det så godt av vatnet at eg tenkte det ikkje måtte gå til spille, så eg kokte det ned til ca. 1 dl kraft og laga dobbel oppskrift av den her der eg byta ut vatn og buljongpulver med steinsoppkraft: http://www.veganmisjonen.com/2014/12/oppskrift-peppersaus-flte-melkefri.html

    Det vart skikkeleg digg 😀

    Elles laga eg steika uten butterdeig og rosenkål, i form, og fann ut at kalde restar både såg ut som, og funka supert som, grov “leverpostei”/paté på skive.

    1. Mari Hult

      Takk for tips :) :)

  21. Birgitte Torbjørnsen

    God oppskrift! Me laga til 12 personar, men det var i alle fall mat til 16 :-)
    Har nå ein del igjen, og lurer på kor lenge han held seg i kjøleskapet (frysaren er full :-)

    1. Mari Hult

      Off haha, jeg tar av og til litt i i mengdeberegningene ja. Den står fint 3-4 dager i kjøleskapet. Best blir den om du skjærer den opp i skiver og steker i panna.

  22. Elisabeth Scott

    Prøvde meg på nøttestek for første gang, gikk fantatisk bra. Måten oppskriften er forklart og med strålende fine bilder, var det enkelt selv for meg :- )
    Neste gang jeg lager en en av gjestene allergisk mot sopp,hva kan anbefales å brukes som erstatning for sopp?

    1. Mari Hult

      Så hyggelig :) :) Kjempekjekt å høre (at det gikk bra, ikke ang allergien altså)!

      I stedenfor sopp ville jeg bare kjørt på med mer aubergine. I tillegg har i et par spiseskjeer soyasaus ELLER noen soltørka tomater for å erstatte smaken til steinsoppen.

  23. Frøydis Pettersen

    Hei. Jeg har et par oppskrifter på nøttestek om du er interessert …Bedre enn kjøttmat dette her . Hilsen kjøtteter

    1. Mari Hult

      Så koselig :) Det er bare å dele! Legg inn her eller på facebook-siden til bloggen?

  24. Frøydis Pettersen

    250 gr hasselnøtter, 6kavringer eller 3-4 brødskiver, 1 middels løk, 2ts salt,3/4 L melk, 4 egg . Mal nøtter og løk, bløt brødet i melka . Mix det godt og tilsett salt og eggeplommer. Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig i deigen. Hell røra i stor brødform. Stek v/ 200 gr ca 1time. Jeg plasserer den litt under midten i ovnen . Lykke til

  25. Jo- Tangen

    Fantastisk oppskrift! Anbefales. Jeg lagde nøttesteiken til jul – og er nå igang med 17.mai menyen. Denne er ett klart førstevalg til en vegetarian og et vegan barnebarn. De gleder seg igjen, glemte ikke julaften -15. Takk ❣

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *