Vegetarbloggen
Jul

Nøttestek

Published on: December 19, 2010 at: 12:00 am
4 comments

Fantastisk vegansk festmat!

vegansk julemat

VEGANSK JULEMAT: Nøttestek pakket inn i butterdeig, servert med plommer, stekte poteter, kålrabistappe og stekt grønnkål.

Nøttestek laget på den riktige måten knuser andre typer festmat, både vegansk og ikke-vegansk! Konsistensen er god og kraftig, du kan ha i masse gode smaker, nøttesteken passer med alt av tradisjonelt tilbehør, og du blir fantastisk god og mett.

Nøttesteken kan lages opp en dag eller tre på forhånd. Oppskriften kan også deles opp i to mindre nøttesteker.

Nøttesteken kan også skjæres opp i porsjonsskiver på mellom 1,5 og 2 centimeter og stekes i panne eller på brett i ovn.

vegansk nøttestek

Ingredienser til 6 porsjoner: 

  • 400 g blandede nøtter, gjerne også mandler
  • 50 g tørket steinsopp 
  • 200 g røde linser
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 2 gulrot
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 løk
  • 200 g champignon
  • 10 tørkede aprikoser
  • 4 ss karripulver, gjerne såkalt madras curry
  • 4 ss barbecuesaus
  • 6 ss hakket persille
  • 4 ss rismel (kan erstattes med potetmel) 
  • 100 til 200 g brødsmuler
  • litt vann, men bare om det behøves mot slutten


Framgangsmåte

Skyll linsene og ha dem i en kjele med vann, vannet skal stå et par centimeter over linsene.

Kok under lokk i rundt et kvarter, til linsene er møre. Sil av vannet og avkjøl.

Ha steinsoppen i en bolle med vann og dekk godt med vann. Legg en passende tallerken oppi vannet, slik at den presser soppen under.

La dem ligge i bløt i rundt 20 minutter. Tørk av med kjøkkenpapir og grovhakk dem.

Skjær aubergine og squash i terninger på omtrent 1 cm, spre dem på ett fat og ha på litt salt for å trekke ut fuktighet.

La dem også ligge i rundt 20 minutter.

Finhakk gulrot, stangselleri, løk og champignon, bruk gjerne en foodprocessor.

Ha litt olje i en panne på middels varme og stek dette i knapt ti minutter under omrøring.

Rør inn hakket aprikos og avkjøl.

Hell av vannet på auberginen og squashen. Tørk av med litt kjøkkenpapir, ha litt olje i en panne på middels varme og stek i drøyt ti minutter under omrøring.

Ha gjerne i litt finhakket hvitløk mot slutten. Avkjøl.

Hakk nøttene i en foodprocessor og ha dem over i en stor blandebolle.

Bland så inn linser, aprikos, kuttet steinsopp, grønnsaksblandingen, aubergine og squash, pluss barbecuesaus og persille. Alt unntatt mel, vann og brødsmuler, med andre ord.

Vend alt godt sammen og smak til med salt og pepper.

Så kommer utfordringen med å finne rett konsistens. Passe fast, ikke for bløt og en masse som sitter litt sammen. Ikke som en deig, men ikke ordentlig løs heller.

I verktøykassen har vi brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt, vann for å få den bløtere og rismel for en mer sammensatt masse.

Form steker av deigen, og stek enten i en smurt brødform eller annen ildfast form i 45-50 minutter.

Tips: Pakk gjerne nøttesteken inn i butterdeig før steking.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULEMAT FINNER DU HER. 

Share

Comments (4)

  1. Viel Halland

    Har tenkt å lage denne til jul, men lurer på hvilken butterdeig som er vegansk? Som jeg har forstått det, så er ikke alle butterdeigene veganske.

    Takk for svar 🙂

    1. Mari Hult

      Alle i vanlige butikker med unntak av de glutenfrie er veganske. Findus etc 🙂

  2. Hei! Hvor mange grader skal nøttesteken stekes på?

    1. Mari Hult

      Cirka 190 🙂

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kokeboken min

Bestill her

Finalist i kategorien "Årets matblogger"