nøttestek
Print Pin
5 from 4 votes

Nøttestek fra Bellies

Kanskje verdens beste nøttestek, signert Øystein Lunde Ohna fra Bellies.
Rett hovedrett
Kjøkken julemat
Tema nøttestek
Forberedelser 1 hour
Koke-/steketid 45 minutes
Antall 4 porsjoner

Ingredienser

  • 15 g tørket steinsopp
  • 80 g tørka røde linser
  • 90 g aubergine (ca. 1/4)
  • 110 g squash (ca. 1/3)
  • 90 g gulrot (ca. 1 mellomstor)
  • 50 g stangselleri (ca. 2/3 stilk)
  • 120 g løk (ca. 1/2)
  • 80 g sjampinjong (ca. 5 stk)
  • olje til steking
  • 2 ss karripulver (madras curry)
  • 1 hvitløksfedd
  • 150 g nøtter (f.eks. cashew, mandel og valnøtt)
  • 2 ss BBQ-saus
  • 3 ss hakket persille
  • 20 g tørka aprikos (ca. 5 stk)
  • 8 rosenkål
  • 2 plater butterdeig (eller 200 g. hjemmelaget)

Framgangsmåte

  • Bløtlegg steinsoppen i vann, pass på at den er helt dekket av vann, jeg pleier å legge en tallerken oppå for å presse ned soppen. Dette tar ca. 20 minutter før den er bløt nok.
  • Skyll linsene, ha dem i en gryte med vann som dekker ca. 2 cm over linsekanten. Kok opp, og la det koke til linsene ikke er røde lenger, det tar ca. 10 minutter. Sil av vannet og avkjøl. La det gjerne ligge i silen mens du gjør klar resten, så renner mer og mer vann av.
  • Kutt aubergine og squash i små terninger, lengder på 0,5-0,8 cm er bra. Spre dem på et fat og salt dem lett, dette gjør vi for å trekke ut vannet, og det tar cirka 20 minutter.
  • Kutt gulrot, selleri, løk og sopp til det blir veldig smått, enten for hånd eller i en foodprosessor.

  • Ha godt med olje i en stekepanne. Start med å steke løken, hold på til den begynner å svette. Ha deretter i gulrot, stek i noen minutter til, så har du i selleri, og til slutt sopp. Krydre med karripulveret. Fortsett stekingen til væsken absorberes og blandingen begynner å sette seg fast i pannen. Dette tar ca. 10-15 minutter. Spre blandingen utover en tallerken eller et fat, slik at det kjøles ned raskt.

  • Hell vannet av aubergine og squash, og bruk gjerne et kjøkkenpapir til å få med deg ekstra mye vann (og litt salt). Ha over i en ildfast form. Finhakk litt hvitløk og rør sammen med olje, hell over, og stek i ovn på  180 grader i ca. 10-15 min. Avkjøl.

  • Kutt nøttene (her er det også lov å bruke foodprocessor) og ha dem i en stor bolle. Skjær aprikos i små terninger og bland i. Ha steinsoppen ut av bløtevannet (og spar på vannet, det er kjempegodt i saus!), grovhakk soppen og bland inn.

  • Rør inn linsene og gulrotmiksen, ha deretter i BBQ-saus og persille. Rør det godt sammen. Vend til slutt inn aubergine og squash, og smak eventuelt til med salt og Midsummer hot sauce.

  • Fjern de ytterste bladene fra rosenkålen, kok den i et par minutter, og legg den over i iskaldt vann slik at kokeprosessen stopper.

  • Nå har du to valg – nøttesteken kan stekes innpakket i butterdeig eller i en brødform.

  • Form nøttemassen som en loff, lag en grop i den og ha i rosenkålen. Press massen igjen, og pakk den inn i butterdeig som du forsegler med vann eller margarin på undersiden – eller ha den i en brødform dekket med bakepapir.

  • Stek nøttesteken i ca. 40 minutter på 180 grader, den skal bli godt gylden.

Video