Mild kokossjokolade

Kanskje noen av dere som leser bloggen har fått med seg at jeg har blitt hekta på å lage sjokolade. Det startet som et kall som kom til meg 2. nyttårsdag, da jeg egentlig funderte på dette nye og bedre livet. I desember fikk jeg en ny konfektkokebok som jeg har skrevet om her (NB det er et reklameinnlegg/sponset produkt). Jeg fikk ikke brukt boka så masse i desember, fordi jeg allerede var i full sving med julebaksten, men da nyåret meldte seg var det plutselig tid.

Continue reading “Mild kokossjokolade”

 

Vegansk ukemeny: Uke 4, 2019

Det er minst minus hundre grader her i Stavanger, og blitt skikkelig vinter. Og så blåser det, og er surt. Så alt jeg har lyst å spise er varme supper, varme gryteretter, dampende varm pasta med gode sauser og… falafel.

Så her er den da – ukemenyen til alle dere som fryser, og trenger mat for å få opp temperaturen igjen.

Continue reading “Vegansk ukemeny: Uke 4, 2019”

 

Vegansk karamellsaus

Dette er en slags kombinasjon av karamellsaus og kondensert kokosmelk. Eller – jeg bruker teknikken som brukes for å lage kondensert melk, til å lage en herlig karamellsaus.

Først litt fakta: 

Kondensert melk er en melk som blir kokt inn til halvparten av volumet, slik at vannet forsvinner (kondenserer. Damp og de). Vanligvis brukes helmelk til dette formålet (pga minst vann antar jeg), så når vi skal lage det vegansk så er det om å gjøre å bruke en melk som ikke er fettredusert. Derfor valgte jeg kokosmelk her, den vanilje (og ikke light) varianten.

Continue reading “Vegansk karamellsaus”

 

Rice and beans

Dette er så godt! Rice and beans (som hadde vært skikkelig lett å oversette til norsk) er en klassiker som serveres mye i Costa Rica (og landene rundt). Det er en enkel og rimelig rett som består av ris og bønner, som får koke sammen med litt løk, hvitløk og ikke minst kokosmelk. Resultatet blir en slags kremet risotto som smaker ååå så digg.

Continue reading “Rice and beans”

 

Ostekake med friske bær

En festpyntet ostekake er kanskje det aller kjekkeste jeg vet om å servere i selskaper. Det fungerer jo både som dessert og som kake, og alle liker jo ostekake. Denne varianten er skikkelig stylet opp med både rømmetopping, pasjonsfrukt, bær, kakonibs og spiselig glitter. Spesielt de to sistnevnte klarer du deg helt fint uten, det er mer noe jeg bruker hvis jeg først har det i hus.

Synes du det blir litt styr med pasjonsfrukt, kan du erstatte den i selve kakerøren med litt sitronsaft og finrevet sitronskall. Det er ikke så mye som skal til for å sette god smak på kaken.

Continue reading “Ostekake med friske bær”

 
 

Vegansk ukemeny: Uke 3, 2019

Veganuar, altså! Masse folk lever vegansk for første gang, og det er masse positiv oppmerksomhet rundt veganisme i media.

Sist uke kjørte jeg en sykt enkel ukemeny, med retter som alle klarer å lage, med ingredienser fra vanlige dagligvarebutikker. Denne uken blir det todelt – enkel hverdag, men når helgen kommer så prøver vi oss fram med ulike kjøtterstatninger. Her skal vi lage både vegansk tacokjøtt av tørka soyaprotein, kyllingerstatning av glutenmel, og ikke minst en skikkelig god søndagsstek av linser og nøtter. Vel bekomme!

NB har du ikke soyaprotein og glutenmel liggende sånn til vanlig, anbefaler jeg å anskaffe det på forhånd. Det er meget mulig du må innom helsekost, en økologisk dagligvarebutikk og/eller en internasjonal matvarebutikk for å finne det du trenger. Eventuelt bestille på nett.

Continue reading “Vegansk ukemeny: Uke 3, 2019”

 

Tomatsalat

Da jeg var mindre var jeg overbevist om at jeg ikke likte tomater. Jo da, jeg likte ketchup. Og pizzasaus, og etterhvert tacosaus. Men tomatene var jeg ikke spesielt imponert over.

Og vet dere hva? Jeg tar ikke selvkritikk for det. Mener ikke at det var foreldrene mine sin skyld heller, som ikke tvang en vanskelig unge til å spise opp maten sin. Jeg klandrer tomatene til fem kroner kiloet, de knallharde, med i beste fall en slags grå oransjfarge, som var de vi stort sett fikk fatt i tidligere.

Continue reading “Tomatsalat”

 
 

Sitroncupcakes

Dette er noen syrlige og søte cupcakes med en supergod sitronsmørkrem. Helt på toppen har jeg vegansk kakepynt og spiselig glitter, kjøpt hos Ms Cupcake i London. Dersom du tilfeldigvis ikke skulle befinne deg i Brixton, får du heldigvis kjøpt ganske mye vegansk kakepynt i gode kjøkkenbutikker og bakebutikker her i Norge. Men – du må være forberedt på å sette deg inn i en del E-stoffer. Det er jeg altfor lat til, dessverre, så handler heller som en helt når jeg er i veganske butikker.

Det er også absolutt innfor å holde seg til selve kakene og glasuren her. De smaker fabelaktig begge to.

Continue reading “Sitroncupcakes”