Blomkålnuggets

Blomkål kan brukes til alt, del tusen.

Jeg blir virkelig aldri ferdig med blomkål! I suppe, bakt i ovn, stekt på grill og i kaker (!) – blomkålen leverer liksom uansett. Her blander jeg den med bønner, urter og krydder, og panerer den i brødsmuler. Etter en halvtime har jeg sprø og smakfulle nuggets på bordet!

Disse passer godt med en dipp til, du kan også servere de som forrett eller med selskap av andre småretter.

Continue reading “Blomkålnuggets”

 

Linsegryte med sopp og gulrot

Varmende indisk krydra gryterett med linser, ris og grønnsaker. 

En av mine nyeste gleder, er når jeg kommer på å koke ris sammen med retten den skal serveres med, ikke ved siden av. Skal ikke mye til for å glede hun der, tenker du kanskje, og det skal jeg heller ikke krangle på, men likevel vil jeg anbefale deg å teste denne varianten.

Vanlig hvit kokt eller dampet ris er nemlig sånn passe kjedelig. Tenk bare på vanlig kokt potet – den er jo mye bedre om den får bli most med litt hvitløk og urter, pannestekt med andre råvarer, ovnsbakt eller (omg) fritert! Slik er det også med ris. Jeg elsker stekt ris, ris kokt med ulike krydder og urter. Men dette med å koke den sammen med resten av gryta er altså relativt nytt for meg, og noe jeg håper du vil teste – om det ikke allerede er standard i heimen og du rister litt på hodet av meg som ligger bakpå med trendene.

Continue reading “Linsegryte med sopp og gulrot”

 

Italiensk ukemeny: Uke 46, 2018

Italiensk mat er ekstra perfekt på høsten, spør du meg! Når vi virkelig trenger varmende smaker som sender tankene til sommeren ved Middelhavet så er det veldig greit å finne fram pastaen og risottoen igjen. I denne ukemenyen er noen av mine italienske favorittmiddager. Kjør det gjerne opp med litt godt tilbehør og/eller dessert, noen forslag finner du her:

Continue reading “Italiensk ukemeny: Uke 46, 2018”

 
 
 

Veganske pikekyss

Vegansk marengs fra aquafaba har kanskje de fleste allerede hørt om. Likevel hører jeg ofte om oppskrifter som ikke helt leverer som forventet, og dette er virkelig en prøve og feile-teknikk. Derfor har jeg lenge hatt lyst til å lage en video som viser hvordan jeg går fram, håper denne kan være nytting og inspirerende for dere. Oppskriften kommer under.

Continue reading “Veganske pikekyss”

 

Indisk ukemeny: Uke 45, 2018

En uke dediktert til det indiske kjøkkenet! DET er stas det. Under får du syv middagsforslag (gjett om det var vanskelig å velge ut? Jeg har vanvittig med indiske oppskrifter på denne bloggen). Alle smaker gode som de er, men kan fint styles opp litt med for eksempel hjemmelaget chutney, indisk brød og annet tilbehør. En mango lassi i glasset er heller ikke feil. Her er noen av mine favoritter:

Og så, ukens hovedretter:

Continue reading “Indisk ukemeny: Uke 45, 2018”

 

Safranris

Nå frekker jeg meg til her – men jeg vil påstå at dette er en slags spansk risotto. Den minner om paella med safran og paprika (og ris, selvsagt), og den minner om risotto samtidig. Den kan fint serveres som hovedrett, eller du kan ha den som tilbehør til annen spansk mat. Kan tenkte meg at risen smaker spesielt godt sammen med veganske “kjøttboller”.

Ingredienser til 2 porsjoner:

 • 6 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning
 • et par safrantråder
 • 8 aromasopp
 • 1 rød paprika
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 kvast bladpersille
 • 2 ss olje til steking
 • 0,5 ts røkt paprikapulver
 • 3 dl risottoris
 • salt og pepper

Framgangsmåte:

Start med å koke opp vann. Ha 3 ss til sides og ha det i en skål, ha også i safrantrådene. La det stå slik at safranen løses opp. Ha buljongpulver i resten av det kokte vannet. Prøv å holde det varmt til det skal inn sammen med risen.

Skjær sopp i skiver. Skjær paprika i terninger. Grovhakk sjalottløk, finhakk hvitløk og persille.

Varm opp en stor stekepanne til medium/høy varme. Ha i olje. Tilsett sopp og paprika, og stek i et par minutter. Ha deretter i sjalottløk og hvitløk, stek noen minutter til. Tilsett deretter røkt paprikapulver og rør det sammen med grønnsakene. Vend inn risen og hell på safranblandingen samt litt og litt vann med buljongpulver. La væsken koke inn før du heller på ny. Ha pannen av varmen, smak til med salt og pepper og dryss persille på toppen.

HER FINNER DU FLERE SPANSKE OPPSKRIFTER. 

 

Tomatbrød

Dette er en av oppskriftene jeg ikke hadde trodd skulle bli en av de suksessene.

Jeg skulle ha et falafelkurs, som jeg ofte har, og arrangøren spurte om jeg kunne ha noen oppskrifter med tomater, for hun hadde så mange liggende igjen fra sist kurs. Jeg visste verken hva slags typer det var snakk om, eller hvor lenge de hadde ligget, så jeg tenkte det var best å gi tomatene en form for varmebehandling.

Continue reading “Tomatbrød”

 

Rotgrønnsakspletter

Nydelige sprøstekte grønnsakskaker med rødbete, potet, pastinakk og gulrot. 

Ofte trenger vi ikke å gå lengre enn til de lokale grønnsaksåkrene for å finne gode måltid. Jeg bor på Jæren, og her vil jeg påstå at vi har mange av de beste grønnsakene i verden. Noe av det kjekkeste jeg vet er når kortreist mat kan bli skikkelig godt!

Disse plettene er supre både som hovedrett (servér de for eksempel med en god hummus for litt protein, og gjerne med en salat), de kan også brukes som tilbehør til en litt finere middag. De er gode til grillmaten, og de er kjekke å sette fram om du fyller spisebordet med ulike småretter folk kan forsyne seg av.

Continue reading “Rotgrønnsakspletter”