polenta med grillet tomat

Polenta med grillet tomat og aioli

Sommeren er her – og grillværet også!

Jeg elsker å grille, og synes det er gøy å lage noe litt mer enn ferdige burgere og pølser fra butikken. Denne retten krever litt mer forberedelse enn å åpne en pakke og slenge mat på grillen, men etter min mening får du igjen for innsatsen i form av kjempegod smak – og okei pluss næring.

Retten består av tre deler: polentamel som kokes, krydres og avkjøles (og grilles til slutt), tomater som grilles, og herlig hjemmelaget aioli til å ha på toppen. Polentaen blir fast og god i konsistensen, og har salt- og umamismak. Tomatene blir saftige og gode, både søte og litt bitre, noe som står i utmerket kontrast til grillet polenta. Og aiolien? Den er digg.

Polentamel selges i de fleste godt assorterte dagligvarebutikken – se etter det i hyllen med bakevarer eller i allergiseksjonen.

polenta med grillet tomat

Polenta med grillet tomat og aioli

Nydelig vegansk grillmat laget fra bunnen av. Som hovedrett er denne oppskriften nok til to porsjoner, som tilbehør til fire.
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

Polenta

  • 1 l vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terninger
  • 1 ss provencekrydder eller en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian
  • 1 ss næringsgjær eller hvit miso
  • eventuelt litt salt
  • 4 dl polentamel
  • 1 ss vegansk margarin

Tomat og tilbehør

  • 2 store, modne tomater
  • salt
  • pepper
  • litt salat
  • vegansk aioli se kommentarer for oppskrift
  • bladpersille

Instructions
 

Polenta

  • Kle en form på ca 25*25 cm med bakepapir. Kok opp vann med buljongpulver, provencekrydder og næringsgjær/miso. Smak deg eventuelt til med litt salt, her spiller saltinnholdet i buljongpulveret inn.
  • Skru varmen ned slik at det såvidt småputrer. Hell i litt og litt polenta mens du visper. Heller du for fort eller bruker for høy varme vil det sprute noe voldsomt og du kan brenne deg.
  • La polentaen småkoke i fem til ti minutter, den skal tykne ganske godt. Rør inn margarinen.
  • Hell over i formen. Sett kaldt slik at polentaen stivner.

Grilling

  • Lag ringer av polentaen eller skjær den firkanter på ca 5*5 cm. Lager du runde polentasirkler kan du steke avskåret som krutonger, eventuelt kan du kna dem sammen og lage flere sirkler.
  • Grill polentaen i et par minutter på hver side.
  • Skjær tomatene i to. Grill i et par minutter på hver side. Krydre med litt salt og pepper.
  •  Anrett salat nederst på et serveringsfat, legg deretter annen hver tomat og polenta. Topp med aioli og persille.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK GRILLMAT.

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating