Dette var kjekt ❤️

Oslo vegetarfestival er det beste jeg vet. 

Tenk at det er mennesker der ute som dedikerer seg selv og tiden sin på å skape gode opplevelser for andre.

Ikke hvilke som helst gode opplevelser. Gode opplevelser som har til mål å gjøre det enklere og festligere å leve plantebasert, og gode opplevelser som igjen fører til at bedrifter kan tjene penger på å prioritere plantebasert over animalsk. Gode opplevelser som skaper en bedre verden.

Det er akkurat dette Heidi Røneid og resten av gjengen i Oslo vegetarfestival holder på med.

Festivalsjef Heidi Røneid.

Siden 2010 har festivalen vokst og vokst og vokst, og blitt bedre og bedre og bedre. Her er noen av tingene den har bidratt med:

1. Utvikling av det veganske kjøkkenet som vi kjenner det i Norge. Mattilbydere på festivalen må levere bra for å få være med, og den helgen i mai er noe mange strekker seg mot. Festivalen er også en utmerket anledning til å teste nyvinninger på en relevant målgruppe, ikke minst kan små start-ups få seg en solid inntekt og bra profilering, som kommer godt med senere. Jeg er helt sikker på at vi ikke hadde hatt like godt utvalg vegansk mat i butikker, kafeer og restauranter i Norge om det ikke var for Oslo vegetarfestival.

“Ikke middag” fra Cultivate Food.

2. Plassering av plantebasert mat og dyrevern på den politiske dagsorden. Hvert år kjører festivalen en politisk debatt, der politikere må svare på spørsmål de ikke normalt får for mange av i valgkampen. De blir utfordret på problemstillinger som de kanskje ikke har tenkt så mye på, og får se og høre velgere som er dypt engasjerte i dyrevern. I tillegg er det sikkert okei for dem å gå innom matområdet og se at det finnes ganske mye i kategorien “middag”, selv uten kjøtt.

Sirin Hellvin Stav (MDG) er byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, og åpnet årets festival.

3. Inkluderingsfølelse. Folk som ofte føler seg utenfor, kan plutselig oppleve seg inkludert. Dét er ikke noe å kimse av. Å være “den vanskelige” som alltid krysser av for vegetar eller vegan når en skal ut med jobben. Å være den som får lunsjen sin inspisert hver eneste dag, med kommentarer om “kan du spise gluten da?”. Å være den som alltid må svare på lite velmente spørsmål fra, lets face it, ofte menn på 50+. Det er faktisk ikke så kjekt. Men på Oslo Vegetarfestival? Da er du helt normal. I tillegg får du møte andre folk som også får kjenne på denne nye normalfølelsen. Du kan til og med jobbe som frivillig eller gå på speed friending, som er gode alternativer for dem som ikke er så komfortable med å gå bort til fremmede.

Festivalen byr på mange møteplasser for publikum.

4. Utstillingsvindu for nisjebedrifter- og produsenter, som igjen gjør det enklere for dem å lykkes. Dette synes jeg er så viktig. Vi blir mer og mer opptatt av å handle fra lokale produsenter, familiebedrifter, de som holder på bærekraft på ordentlig, bedrifter som setter etikk over fortjeneste, og ikke minst har vi lyst å handle av gode mennesker med et ansikt vi har sett. Oslo vegetarfestival kobler kunde og produsent på en utmerket måte, og du finner alltid ut av noe nytt som finnes. Mange handler på festivalen, mange lager seg en liste over hvor de skal handle neste gang de trenger noe.

Standområdet er kjempestort, her ser du bare litt av det!

5. Hjelp til organisasjoner. Alle de gode organisasjonene som jobber med dyrevelferd, aktivisme, dokumentasjon etc. får møte et veldig relevant publikum. De får fortalt hva de holder på med, solgt stæsj for sårt tiltrengte inntekter, vervet medlemmer, vervet støttespillere og ikke minst finne måter å samarbeid med andre organisasjoner på.

På Oslo vegetarfestival får mange gode organisasjoner fortalt om hva de holder på med.

I tillegg til alt dette her, byr festivalen på et rikt program med både foredrag, kokkekurs, hangout-telt og ikke minst barneaktiviteter, de har DJ, masse fin pynt og et gjennomført festivalområde som gjør at du føler deg skikkelig velkommen. Lørdag og søndag. År etter år.

Tusen takk, Oslo vegetarfestival. Jeg håper dere vet hvor mye dere betyr og har betydd for både mennesker, dyr og miljø.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *