

Vegansk ukemeny: uke 17, 2023
Denne ukemenyen er til deg som elsker tofu – eller deg som har lyst å spise mer tofu!
Hele tre retter har den superproteinrike råvaren i en viktig rolle.
Et par generelle tips:
- Kjøp fast tofu, ikke silketofu. Silketofu koster en formue og ligger i tørrvarehyllen med typisk asiatiske produkter, fast tofu (som bare heter “tofu” ligger vanligvis i ferskvaredisken enten med kjøtterstatninger, eller i nærheten av kyllingen. Noen ganger havner den i grønnsaksdisken også, og noen ganger i nærheten av soyamelken. En del internasjonale matbutikker selger fersk tofu, får du tak i dette vil jeg anbefale å bruke det.
- For at du skal få mest mulig smak inn i tofuen, må du gjøre plass. Dette fikser du ved å presse ut overflødig vann. Jeg pleier å pakke tofuen inn i et par runder med kjøkkenpapir, legge den mellom to skjærebrett, og legge noe litt tungt på toppen (f.eks. en gryte eller vannkokeren). Kokebøker har også funket.
- Tofu kan bakes i ovn eller stekes i panne. Vil du ha den ekstra sprø i stekeovnen, kan du vende den i litt maisstivelse, ha olje på stekebrettet, og vende på tofuen i løpet av steketiden. I panne foretrekker jeg å først steke den litt forsiktig, slik at kantene blir tørre, for deretter å kjøre opp varmen for å få den sprøstekt.
Oppskrifter
Mandag: potetsuppe
Supernydelig, fyldig potetsuppe med crunchy og spicy kikerter på toppen.

Tirsdag: pasta med spinat og småtomater
Dette er rett og slett en vanvittig god pastarett! Pastaen vendes inn i en skikkelig smaksrik pesto med masse hvitløk, og kombineres med små, søte tomater som en nydelig kontrast.

Onsdag: tofu i peanøttsaus
Nydelig ovnsbakt tofu i en supergod peanøttsaus, servert med ris, vårløk, sesamfrø og peanøtter.

Torsdag: squashcurry
Varmende og smakfull squashcurry med kokosmelk og quinoa.

Fredag: favorittaco
Min personlige favoritt, rett og slett, med bønnestuing, poteter, cashewsaus og eplesalsa.

Lørdag: sushivårruller
Herlig hybrid med sushiris, marinert og stekt tofu, avokado og mango.

Søndag: butter tofu
Butter chicken er en klassisk indisk rett med kylling i en kremet currysaus. Og mye smør.
I denne varianten bytter jeg ut kylling med tofu, som bakes i ovnen. Der får den ganske sprø kanter, og når den etterpå røres inn i sausen beholder den en del struktur, samtidig som den trekker til seg smak. Kjempegodt!

Ukens dessert: gulrotpannekaker
Godt krydra pannekaker med en nydelig, mild kremostglasur til.

Ukens bakst: rosinboller
Nydelige, saftige hveteboller med masse rosiner – helt uten egg og melk.

FLERE VEGANSKE UKEMENYER FINNER DU HER.
Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: