Pulled jackfruit-sandwich à la Mablis

Verdens deiligste musikkfestival arrangeres helt tilfeldigvis i Stavanger. Mablis heter den, og er rett og slett en helt unik godhjerta plass. Jeg ble først forelska festivalen under pandemien, da de arrangerte med kohorter, saccosekker og bordservering. Altså – tidenes festivalopplevelse for en introvert som lett kan få angst av folkemengder!

I år var de tilbake til normal drift, men jeg tok sjansen og kjøpte festivalpass likevel. Angret ikke på det, for å si det mildt.

Det som sjarmerer meg så sykt med Mablis, er hvor inkluderende de er, og hvordan de alltid ligger et par hakk foran når det kommer til å henge med i verden. De ber deg ta med regntøy, da de ikke vil selge engangs regnponchoer. De lar relativt små, lokale bedrifter selge mat, og alle må tilby noe vegansk og vegetarisk. Fretex har bod og selger klær, merchboden trykker opp til hver bestilling for å ikke produsere klær ingen vil ha, og festivalen har til og med plass for selgerne av gatemagasinet Asfalt.

MABLIS: Litt regn klarer ikke ødelegge stemningen på en så fin festival.

Når du løser inn billett i armbånd før du går inn, kan du faktisk oppleve at ventemusikken er fiolinister som spiller nydelig kammermusikk. På scenene leverer de et musikkprogram med mangfold som en stor styrke, og selv om de holder til i en skog med mye bakker og gjørme (vi er tross alt i Stavanger), så jobber de hele tiden med å bli mer universelt utformet.

Og det beste: blir det for fullt foran scenen, går det an å trekke seg tilbake inn i skogen, stå under lyslenker og hjemmelaga vimpler, og ha fine samtaler med folk du har kjent hele livet, men aldri egentlig blitt kjent med. Før nå. Mablis altså. Hvilken plass!

Uansett. På årets festival testet jeg og min kjære nevø all den veganske maten, og selv om alt var godt – var det en rett som utmerka seg. Det var en sandwich med røkt og pulled jackfruit i BBQ-saus, servert med coleslaw på en vegansk brioche, fra Two Dogs BBQ.

ORIGINALEN: Vinneren av vår særs uformelle test.

På dag to møtte jeg mange festivalgjester som hadde stolt på anbefalingen min, og var godt fornøyde med det. I tillegg spurte de meg om hva det i alle dager var på den – og hvordan den ble laget. Så jeg forklarte så godt jeg kunne, basert på egne erfaringer og ikke på de som solgte den sin oppskrift, og krysset fingrene for at det ble sånn noenlunde rett.

KOPIEN: Min variant av favorittmaten fra Mablis.

I dag har jeg prøvd å gjenskape retten – men det ble på ristet landbrød istedenfor brioche. Litt enklere å spise uten å få BBQ-saus på alle klærne, ikke minst var det slikt brød jeg hadde hjemme. Håper dette kan friste – og håper å se deg på Mablis i 2023!

Pulled jackfruit-sandwich à la Mablis

Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Course hovedrett
Cuisine amerikansk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

 • 1 boks jackfruit i lake
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts salt
 • 0,5 ts løkpulver
 • 0,5 ts hvitløkspulver
 • 0,5 ts røkt paprikapulver
 • 1 sjalottløk
 • 1 hvitløksfedd
 • olje til steking
 • 1,5 dl BBQ-saus
 • 2 dl vann

Coleslaw

 • 1 gulrot
 • 50 g rødkål
 • 50 g hodekål og/eller grønnkål
 • 0,5 dl usøtet soyamelk
 • 0,5 ts salt
 • 1 ts dijonsennep
 • 0,5 ts hvitløkspulver
 • 1 ts eplesidereddik eller annen lys eddik
 • 1 ts sukker
 • 1,5 dl solsikkeolje

Til servering

 • 4 skiver landbrød eller annet godt sandwichbrød
 • eventuelt litt bladpersille til pynt

Instructions
 

 • Hell laken av jackfruiten og skyll bitene godt.
 • Rør sammen spisskummen, salt, løkpulver, hvitløkspulver og røkt paprikapulver i en bolle. Ha i jackfruit og bland det hele godt sammen slik at all frukten dekkes av krydder.
 • Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp litt olje til medium varme i en gryte og ha i. La det surre et par minutter til det blir blankt. Ha i jackfruit, pass på at alt krydderet blir med. La det surre et par minutter til, du skal begynne å lukte alle krydderene godt.
 • Ha i barbecuesaus og vann. La det hele koke opp, ta på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 20-25 minutter til frukten begynner å bli mør, og væsken stort sett er absorbert eller fordampet. Bruk deretter to gafler og dra jackfruit-bitene fra hverandre.
 • Dersom du vil ha litt sprø jackfruit, kan du løfte den over i en stekepanne med litt olje, og steke dem på høy temperatur i 3-4 minutter.

Coleslaw

 • Skjær gulrot, rødkål og hodekål og/eller grønnkål i tynne strimler.
 • For å lage majonesen kan du enten bruke foodprocessor eller stavmikser. Bruker du stavmikser trenger du en høy og tynn “bolle” (følger ofte med når du kjøper stavmikseren. Et vanlig litermål kan også fungerer greit).
 • Ha soyamelk, salt, sennep, hvitløkspulver, eddik og sukker i foodprocessoren eller denne høye bollen. Sett på maskinen eller ha i stavmikseren og la det gå mens du heller i oljen i en tynn stråle. Etterhvert begynner majonesen å tykne. Fortsett til ønsket tykkelse (mer olje = tykkere majones). Blir den for tykk kan du røren inn en liten spiseskje vann.
 • Vend majonesen sammen med grønnsakene.

Servering

 • Rist brødskivene. Fordel godt med coleslaw på to av dem, ha deretter på jackfruiten, og topp med de andre to skivene (og eventuelt litt finhakket bladpersille). Servér sandwichen med en gang.
Keyword sandwich

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED JACKFRUIT. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating