

Pannekakedagen
Tirsdag etter fastelavn kalles også for pannekakedagen, og selv om lite føles så meningsløst akkurat nå som å ha en merkedag for pannekaker, er det også noe fint med den.
I går la jeg ut et historie på Instagram, der jeg var ærlig om at jeg ikke får gjort noe fornuftig nå. Det er rett og slett for fæle nyheter og for mye tankekjør til at jeg klarer å fungere spesielt godt.
Folk var veldig raske med å sende meg meldinger. Ingenting fordømmende, men trøst, sympati og gjenkjennelse. Fikk ikke engang de sedvanlige tipsene om meditering og et veldig spesifikt og småmerkelig kosthold, som jeg får hver gang jeg snakker om angst.
Litt senere så jeg et innlegg på kontoen @happy_penger – som veldig fint oppsummerte det for meg:
«Alt du føler nå, er ok. ❤️»
I dag har jeg levert en eske med litt medisiner og forsyninger til en av lastebilene som går til Polen. For noen vidunderlige folk som organiserer og kjører altså, jeg er så imponert. Jeg har donert litt penger til en av organisasjonene som er på plass i Ukraina. Resten av dagen skal jeg prøve å passe på meg selv. Og i dag betyr det pannekaker og Netflix.
Vil du hjelpe Ukraina? Her er noen gode aktører å støtte:

Amerikanske pannekaker
Ingredients
- 50 g vegansk margarin kan erstattes av rapsolje
- 2,5 dl soyamelk gjerne søtet eller med vaniljesmak
- 4 ss kikertmel
- 3 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ss sukker ha gjerne i mindre om du bruker søtet soyamelk
- 0,5 ts salt
- vegansk margarin eller olje til steking
- kirsebærkompott eller noe annet godt til servering
Instructions
- Smelt margarin i en liten gryte. Bruker du olje her så trenger du ikke varme den opp, da kan du ha den rett i en bolle.
- Når margarinen er smeltet visper du inn soyamelk og kikertmel. Ta av varmen.
- Rør sammen hvetemel, bakepulver, sukker og salt i en bolle. Hell i det våte mens du visper. Visp det hele raskt sammen til en jevn røre. La denne svelle i 15 minutter før steking. Den kan også settes i kjøleskap over natten f.eks, om du forbereder frokostpannekaker i god tid.
- Varm opp margarin eller olje til medium/høy varme i en stekepanne. Hos meg går komfyren til 9, da steker jeg disse på 7.
- Ha i ca 3 ss røre per pannekake (eller mer om du vil ha de større). Stek på den ene siden til de stivner i kantene og litt oppå. Vipp pannekaken forsiktig rundt og stek i et lite minutt på den andre siden og (her må du nesten prøve deg litt fram. Ulik komfyr og varme vil gi litt forskjellige resultater – det viktigste er at du steker pannekakene slik du foretrekker de).

Veganske pannekaker - steg for steg
Ingredients
- 3 dl hvetemel
- 0,5 ts salt
- 4,5 dl soyamelk eller mandelmelk
- 4 ss olje + ekstra til steking
- 1 ss sukker
- 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljepulver (kan sløyfes)
- opptil 1 dl vann
Instructions
- Ha hvetemel, salt, soyamelk, olje, sukker og vanilje i en blender, og kjør til du har en jevn røre. Det går fint an å bruke en vanlig bolle og en helt vanlig visp her, men jeg er lat og blender funker.
- Sett blenderen i kjøleskapet i minst en time før du skal steke pannekaker. Eventuelt heller du røren over i en bolle som faktisk får plass i kjøleskapet, dekker den til, og setter den kaldt like lenge.
- Det er viktig å ikke hoppe over dette med å la røren stå i kjøleskapet. Det gjør at melet får tid til å trekke til seg all væsken. Du må gjerne lage røren en dag i forveien om du tenker pannekaker til frokost.
- Når det er på tide å steke pannekakene finner du en god stekepanne (og her definerer vi god som en som er utstyrt med “non stick”-belegg). Ha pannen på medium varme, og gni den inn med litt olje eller vegansk margarin. Når pannen er varm har du i ca 0,5 dl pannekakerøre. Vend på pannen slik at røren fordeler seg utover. En rund fasong er ideell, men pannekakene smaker like godt med ujevne kanter.
- Stek til kantene begynner å bli tørre, og du ser at røren i resten av pannen stivner. Bruk en stekespade og løsne langs kantene, ta den deretter under pannekaken og snu. Stek i cirka et halvt minutt på den andre siden, før du forsiktig løfter den over på en tallerken.
- Er pannekaken for tykk visper du inn litt vann. Jeg pleier veldig ofte å justere litt etter at den første er stekt, for å få røren helt perfekt. Dersom pannen er blitt tørr kan du ha i litt mer olje eller margarin før du steker den neste pannekaken.
- Gjenta med all røren.
- Jeg foretrekker å spise pannekaker nystekte eller lune, men de fungerer strengt tatt like godt kalde.

Marokkanske pannekaker
Ingredients
- 250 g semulegryn
- 50 g hvetemel
- 1 ss sukker
- 2 ts tørrgjær
- 0,5 ts salt
- 6 dl lunkent vann
- 2 ts bakepulver
- olje til steking
Sirupsmør
- 2 ss vegansk margarin
- 2 ss lønnesirup
Instructions
- Ha semulegryn, hvetemel, sukker, tørrgjær, salt og vann i en foodprocessor eller blender, og kjør til en jevn røre. Hell over i en bolle, visp inn bakepulveret, og la den stå i en halvtime.
- Varm opp en stekepanne til medium temperatur, og ha i litt olje. Ha i en liten øse røre, tenk at disse skal bli litt mindre enn amerikanske pannekaker i diameter (eller litt mindre enn ferje-sveler, om du er oppvokst på Vestlandet). Stek til det kommer bobler på toppen, og du ser at røren stivner. Løft over på en tallerken, og gjenta stekingen med resten av røren. Servér med sirupsmør (oppskrift under), syltetøy, sjokoladepålegg eller noe annet godt.
Sirupsmør
- Smelt margarinen, rør inn sirupen, og voila! Ferdig.

Bokhvetepannekaker
Ingredients
- 2 bananer godt modne
- 1 ts kardemomme
- 1 ts kanel
- 1 toppet ts bakepulver
- 2,5 dl plantemelk havre eller soya
- 2,5 dl bokhvetemel
- olje til steking
- banan, bær, melkefri sjokolade, vegansk yoghurt med vanilje til servering
Instructions
- Ha bananene i en bolle, mos dem godt med en gaffel.
- Rør inn kardemomme, kanel, bakepulver og plantemelk.
- Visp inn bokhvetemelet til du har en ganske jevn røre. Noen klumper er okei.
- La røren svelle litt før steking.
- Ha en stekepanne på medium til høy temperatur. Ha litt olje i pannen. Ha i cirka en halv dl. røre per pannekake, og stek dem gylne på begge sider.
- Servér pannekakene med det du liker best - her har jeg brukt banan, bær, melkefri sjokolade og vegansk yoghurt med vanilje.

Restepannekaker
Ingredients
- 4 dl gulrotsuppe med linser se kommentarer under
- 1,25 dl hvetemel mer dersom suppen er tyntflytende
- 1 ss maisstivelse mer dersom suppen er tyntflytende
- 1 ts bakepulver
- 1 dl havremelk eller annen plantemelk
- olje til steking
- mangochutney, vegansk yoghurt naturelle og koriander til servering
Instructions
- Visp sammen suppe, hvetemel, maisstivelse og bakepulver. Nå skal du ha en veldig tykk røre, som det virker som du ikke klarer å vispe mer mel inn i.
- Ha i melken litt etter litt, visp den inn til du har en tyktflytende røre.
- La røren svelle før steking, dersom du har tid.
- Varm opp litt olje til medium til høy temperatur i en stekepanne. Stek pannekakene i 2-4 minutter på hver side, slik at de blir gjennomstekte.
- Servér pannekakene nystekte, de smaker godt med mangochutney, vegansk yoghurt naturell og koriander.
HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE PANNEKAKER.
Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: