veganske fastelavnsboller uten egg og melk

Mine beste bolleoppskrifter til fastelavn

Skal du bake noe godt til fastelavn? Her er mine favorittoppskrifter på fastelavnsboller, rosinboller, kanelboller og skoleboller:

veganske fastelavnsboller uten egg og melk

Veganske fastelavnsboller

Herlige boller med krem og syltetøy.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Heving 1 hr 30 mins
Total Time 2 hrs 10 mins
Course bakst
Cuisine norsk
Servings 8 boller

Ingredients
  

Boller

  • 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 50 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 50 g vegansk margarin
  • 1,5 dl havremelk eller annen plantemelk
  • 1 ss tørrgjær

Fyll

  • 1 dl vispbar plantekrem
  • melis
  • 8 ss syltetøy min favoritt er jordbær- eller bringebærsyltetøy

Instructions
 

Boller

  • Bland  melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen.Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, hell den deretter over i melblandingen.

  • Elt til du har en fin og smidig deig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

  • Dekk til bollen og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

  • Ha deigen på kjøkkenbenken og elt den sammen. Rull den ut i en pølse som du skjærer i 8 like store biter. Form de til boller med hendene og fordel utover stekebrettet.

  • Etterhev i 30 minutter. Pensle bollene med litt mer havremelk, og stek i 10-15 minutter. Avkjøl før pynting.

Fyll

  • Avkjøl bollene før du har i krem.
  • Visp kremen stiv, ha eventuelt i litt melis om den ikke er søt nok.
  • Del bollene i to, ha først på 1 ss syltetøy på bunnen, deretter godt med krem. Legg den andre delen over, og dryss litt melis helt på toppen.
Keyword boller
veganske rosinboller

Veganske rosinboller

Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Heving 1 hr 30 mins
Course bakst
Cuisine norsk
Servings 8 boller

Ingredients
  

  • 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 50 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 50 g vegansk margarin
  • 1,5 dl havremelk eller annen plantemelk
  • 1 ss tørrgjær
  • 1 dl rosiner

Instructions
 

  • Bland  melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen.Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, hell den deretter over i melblandingen.

  • Elt til du har en fin og smidig deig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

  • Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

  • Ha deigen på kjøkkenbenken og elt den sammen. Kjevle den ut til et stort rektangel, fordel rosinene jevnt utover, rull sammen og skjær i åtte like store skiver. Form dem til boller med hendene og fordel utover stekebrettet.

  • Etterhev i 30 minutter. Pensle bollene med litt mer havremelk, og stek i 10-15 minutter. Avkjøl før pynting.

Keyword boller
veganske kanelknuter

Veganske kanelknuter

Nydelige, saftige hveteboller med masse god smak av kanel og sukker.
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Heving 1 hr 30 mins
Course bakst
Cuisine norsk
Servings 8 boller

Ingredients
  

  • 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 50 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts bakepulver
  • 50 g vegansk margarin
  • 1,8 dl soyamelk
  • 1 ss tørrgjær

Fyll

  • 4 ss vegansk margarin eller 3 ss olje
  • kanel
  • brunt sukker

Melisglasur

  • 2 dl melis
  • vann

Instructions
 

  • Bland melet med sukker, salt, kanel og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen.Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, hell den deretter over i melblandingen.

  • Elt til du har en fin og smidig deig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

  • Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.


  • Ha deigen på kjøkkenbenken og elt den sammen.

Fyll

  • Rør sammen margarin, kanel og sukker. På videoen brukte jeg smeltet margarin, det går fint men blir bittelitt mer klissete. Bittelitt. Fordelen er at du ikke får på alt for mye slik at det renner ut under steking. Olje kan også brukes.

Utbaking

  • Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

  • Strø litt mel utover kjøkkenbenken og ta deigen ut av bollen. Kjevle deigen til et rektangel, cirka 15*30 centimeter.

  • Smør eller pensle på margarin-/ oljeblandingen. Pass på at du ikke bruker opp alt, resten skal brukes til pensling av de etterheva knutene.

  • Brett den ene delen inn mot midten. Brett den andre delen over slik at de dekker hverandre. Skjær deigen i skiver på tvers. Strekk skivene litt. Hold fast den ene enden av en skive og rull den andre enden slik at deigen tvinner seg, rull den mot deg.

  • Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene. Gjenta med all deigen.

  • Fordel knutene utover stekebrettene. La dem etterheve på et lunt sted til ca dobbel størrelse

  • Pensle med resten av margarin-/oljeblandingen. Stek knutene midt i ovnen i 12-15 minutter.
    Avkjøl.

Melisglasur

  • Ha melisen i en liten bolle og rør inn litt og litt vann til du får en tyktflytende glasur. Ha denne over bollene når de begynner å bli avkjølt (eller når de er helt kalde).

Video

Keyword boller
veganske skoleboller med vaniljekrem

Veganske skoleboller

Nydelige og kjempesaftige skoleboller med hjemmelaga vaniljekrem.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Heving 1 hr 30 mins
Total Time 2 hrs 10 mins
Course bakst
Cuisine norsk
Servings 8 boller

Ingredients
  

  • 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 50 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 50 g vegansk margarin
  • 1,5 dl soyamelk eller annen plantemelk
  • 1 ss tørrgjær

Vaniljekrem

  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ss sukker
  • 1 vaniljestang ev. 2 ts vaniljepulver
  • 2 dl soyamelk gjerne med vaniljesmak, så får du ekstra god smak + den fine gulfargen

Glasur og kokostopping

  • 5 dl melis
  • litt vann
  • 1 dl kokosmasse

Instructions
 

  • Bland  melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen.Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, hell den deretter over i melblandingen.

  • Elt til du har en fin og smidig deig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

  • Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

  • Ha deigen på kjøkkenbenken og elt den sammen. Rull den ut i en pølse som du skjærer i 8-10 like store biter. Form de til boller med hendene og fordel utover stekebrettet. Lag en liten grop i hver bolle.

  • Etterhev i 30 minutter. Gjør klar vaniljekremen mens bollene hever (oppskrift under). Når etter hevingen er gjennomført så utvider du gropene i bollene og fyller disse med vaniljekrem.

  • Stek til bollene er gylne, cirka 18-20 minutter. Avkjøl før pynting.


Vaniljekrem

  • Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

Glasur og topping

  • Rør sammen melis og passende vann til du har en veldig tykk og fin glasur. Ha glasuren på bollene (gjerne rundt vaniljekremen og ikke oppå om du vil ha finere boller enn det jeg fikk), og topp det hele med kokosmasse.

Video

Keyword boller

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating