Hils på appen som gjør det enklere å være matredder!

Reklame Throw No More

Å kjøpe billige varer som snart går ut på dato er bra for både lommebok og miljø – og nå er det lettere enn noensinne! Datodisker og store prislapper på datovarene gjør det som en lek i butikken, men nå kan du faktisk planlegge datohandlingen fra bussen eller kontoret.

Med den norske appen Throw No More (som du finner gratis i Appstore), får du en oversikt over dagligvarebutikker i nærheten, og du kan se akkurat hva de har liggende i datodisken sin. Du kan også velge å sortere på ulike kategorier, finne fram varen du ønsker deg, og sjekke hvilke butikker som har den inne.

Skikkelig enkelt – og så veldig bra på alle vis!

Throw No More: enkel å bruke, og topp for å være med å bekjempe matsvinn!

Jeg elsker appen, og selv om det er kult å spare penger og miljø, er kanskje det aller gøyeste for matbloggeren å være kreativ med råvarene jeg kjøper.

Under kommer noen oppskrifter jeg har laget etter en runde på to butikker, der jeg plukket med meg en del typiske datodisk-råvarer; pizzadeig, poteter, salatmiks, halvstekt brød, nøtte- og fruktmiks, og kokosyoghurt.

Kupp: alle disse flotte varene var til 40 eller 50 prosent rabatt, selv om de ikke var gått ut på dato ennå.

Det meste kan selvfølgelig spises akkurat som vanlig – produktene er vanligvis et par dager FØR best før-datoen – og veganske matvarer har en tendens til å holde seg godt etterpå også. Jeg pleier å bruke teknikken med å se, lukte og smake, rett og slett. Men – dersom noe ikke er helt på topp, er her noen gode triks å ha med seg:

  • salat (og urter, og mange grønnsaker) blir superfresh av å ligge i isvann.
  • pizzadeig kan brukes til pizzasnurrer, og er like god til vanlig pizza som til dessertpizza. Til vanlig pizza pleier jeg å ta den av papiret og strekke den ut litt, slik at den blir tynnere.
  • halvstekt brød – og brødvarer generelt – kan skjæres opp og stekes i panne med olje og krydder, slik at det blir til krutonger. Det kan også kjøres i brødrister, eller toppes med (vegansk) ost og stekes som ostesmørbrød.
  • yoghurt er supert å bruke i vafler og pannekaker. Faktisk hjelper det å erstatte egg, i oppskrifter som ikke originalt er veganske.
  • poteter holder seg kjempelenge om de får ligge mørkt og kaldt. Faktisk har jeg møtt en bonde som nekter å lage komler (ball?) med noenting annet enn fjorårets poteter! Til vanlig bruk skjærer jeg bort eventuelle brune flekker. Er jeg i tvil, pleier fritering og ovnssteking være siste utvei – da blir omtrent alle poteter knallgode.

Batata harra

Dette er en superdigg potetrett fra Libanon, som jeg ofte serverer sammen med falafel og hummus. Her får poteter steke sammen med koriander, hvitløk, chilipulver og litt sitron. Resultatet er, rett og slett, superdigge poteter med utrolig masse god smak i.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Course tilbehør
Cuisine Midt-Østen
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 kg kokefaste poteter
  • 1 liten bunt koriander
  • 2 ss olje
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ts salt
  • 1 sitron

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en stor ildfast form.
  • Vask potetene og skjær dem i terninger. Finhakk koriander.
  • Ha poteter, koriander, olje, hvitløkspulver, chilipulver og salt i den ildfaste formen. Riv det gule av sitronskallet og press ut saften, og ha i. Rør alt godt sammen.
  • Sette i ovnen og stek i 20-25 minutter, til potetene er møre og gode. Servér retten rykende varm.
Keyword poteter

Panzanellasalat

Lettvint salat med brødkrutonger, tomater og balsamicoeddik - der krutongene trekker til seg god smak fra de andre ingrediensene.
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Course salat
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 pose salatmiks
  • 3 halvstekte rundstykker
  • 1 håndfull småtomater
  • olje til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ts provencekrydder
  • 1 ss balsamico

Instructions
 

  • Legg salaten i isvann først, dersom den ikke er superfresh. Skjær rundstykkene i ganske store biter, og skjær tomatene i to.
  • Varm opp oljen til medium temperatur i en stekepanne. Ha i krutonger, krydre dem med salt, pepper og provencekrydder, og stek til de er gylne og fine på begge sider.
  • Anrett salat i salatskåler. Topp med tomater og krutonger, og hell litt balsamicoeddik over det hele.

Dessertpizza

Herlig dessertpizza med peanøttsmør, banan og sjokolade.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Course dessert
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 tynn pizzabunn
  • 3 ss peanøttsmør
  • 1 banan
  • 50 g melkefri sjokolade
  • 60 g cashewnøtter og tørka tropisk frukt (1 pose)
  • 125 g melkefri yoghurt med vaniljesmak

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha på pizzabunnen, og smør peanøttsmør utover den.
  • Skjær banan i skiver og grovhakk sjokoladen. Ha oppå peanøttsmøret.
  • Stek pizzaen i ovnen i ca. 10 minutter - til sjokoladen begynner å smelte.
  • Grovhakk nøtter og frukt. Ta den varme pizzaen ut av ovnen, topp med vaniljeyoghurt, nøtter og frukt.
  • Skjær pizzaen i serveringsstykker, og spis den varm eller lun.
Keyword pizza

Hvitløkssnurrer

Lettvinte snurrer med hvitløk, persille og ost - perfekt som middagstilbehør eller som snacks.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Course tilbehør
Servings 10 stk.

Ingredients
  

  • 2 hvitløksfedd
  • 1 liten bunt bladpersille
  • 1 ts salt
  • 1 dl olje
  • 1 stor pizzabunn
  • 100 g revet vegansk ost

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 225 grader, og kle et stekebrett med bakepapir.
  • Ha hvitløk, persille, salt og olje i en foodprocessor og kjør til det er ganske jevnt.
  • Ha pizzabunnen på kjøkkenbenken, fordel hvitløksoljen og osten over, og rull bunnen sammen til en lang pølse. Skjær denne i 10 like store skiver.
  • Ha skivene utover på stekebrettet, press dem ned slik at de blir litt flatere, en høyde på 2-3 cm er okei. Stek i 10-15 minutter, nyt snurrene varme eller lune.
Keyword hvitløksbrød, pizzasnurrer

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating