

Hils på appen som gjør det enklere å være matredder!
Reklame Throw No More
Å kjøpe billige varer som snart går ut på dato er bra for både lommebok og miljø – og nå er det lettere enn noensinne! Datodisker og store prislapper på datovarene gjør det som en lek i butikken, men nå kan du faktisk planlegge datohandlingen fra bussen eller kontoret.
Med den norske appen Throw No More (som du finner gratis i Appstore), får du en oversikt over dagligvarebutikker i nærheten, og du kan se akkurat hva de har liggende i datodisken sin. Du kan også velge å sortere på ulike kategorier, finne fram varen du ønsker deg, og sjekke hvilke butikker som har den inne.
Skikkelig enkelt – og så veldig bra på alle vis!

Jeg elsker appen, og selv om det er kult å spare penger og miljø, er kanskje det aller gøyeste for matbloggeren å være kreativ med råvarene jeg kjøper.
Under kommer noen oppskrifter jeg har laget etter en runde på to butikker, der jeg plukket med meg en del typiske datodisk-råvarer; pizzadeig, poteter, salatmiks, halvstekt brød, nøtte- og fruktmiks, og kokosyoghurt.

Det meste kan selvfølgelig spises akkurat som vanlig – produktene er vanligvis et par dager FØR best før-datoen – og veganske matvarer har en tendens til å holde seg godt etterpå også. Jeg pleier å bruke teknikken med å se, lukte og smake, rett og slett. Men – dersom noe ikke er helt på topp, er her noen gode triks å ha med seg:
- salat (og urter, og mange grønnsaker) blir superfresh av å ligge i isvann.
- pizzadeig kan brukes til pizzasnurrer, og er like god til vanlig pizza som til dessertpizza. Til vanlig pizza pleier jeg å ta den av papiret og strekke den ut litt, slik at den blir tynnere.
- halvstekt brød – og brødvarer generelt – kan skjæres opp og stekes i panne med olje og krydder, slik at det blir til krutonger. Det kan også kjøres i brødrister, eller toppes med (vegansk) ost og stekes som ostesmørbrød.
- yoghurt er supert å bruke i vafler og pannekaker. Faktisk hjelper det å erstatte egg, i oppskrifter som ikke originalt er veganske.
- poteter holder seg kjempelenge om de får ligge mørkt og kaldt. Faktisk har jeg møtt en bonde som nekter å lage komler (ball?) med noenting annet enn fjorårets poteter! Til vanlig bruk skjærer jeg bort eventuelle brune flekker. Er jeg i tvil, pleier fritering og ovnssteking være siste utvei – da blir omtrent alle poteter knallgode.

Batata harra
Ingredients
- 1 kg kokefaste poteter
- 1 liten bunt koriander
- 2 ss olje
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts chilipulver
- 2 ts salt
- 1 sitron
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en stor ildfast form.
- Vask potetene og skjær dem i terninger. Finhakk koriander.
- Ha poteter, koriander, olje, hvitløkspulver, chilipulver og salt i den ildfaste formen. Riv det gule av sitronskallet og press ut saften, og ha i. Rør alt godt sammen.
- Sette i ovnen og stek i 20-25 minutter, til potetene er møre og gode. Servér retten rykende varm.

Panzanellasalat
Ingredients
- 1 pose salatmiks
- 3 halvstekte rundstykker
- 1 håndfull småtomater
- olje til steking
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 2 ts provencekrydder
- 1 ss balsamico
Instructions
- Legg salaten i isvann først, dersom den ikke er superfresh. Skjær rundstykkene i ganske store biter, og skjær tomatene i to.
- Varm opp oljen til medium temperatur i en stekepanne. Ha i krutonger, krydre dem med salt, pepper og provencekrydder, og stek til de er gylne og fine på begge sider.
- Anrett salat i salatskåler. Topp med tomater og krutonger, og hell litt balsamicoeddik over det hele.

Dessertpizza
Ingredients
- 1 tynn pizzabunn
- 3 ss peanøttsmør
- 1 banan
- 50 g melkefri sjokolade
- 60 g cashewnøtter og tørka tropisk frukt (1 pose)
- 125 g melkefri yoghurt med vaniljesmak
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha på pizzabunnen, og smør peanøttsmør utover den.
- Skjær banan i skiver og grovhakk sjokoladen. Ha oppå peanøttsmøret.
- Stek pizzaen i ovnen i ca. 10 minutter - til sjokoladen begynner å smelte.
- Grovhakk nøtter og frukt. Ta den varme pizzaen ut av ovnen, topp med vaniljeyoghurt, nøtter og frukt.
- Skjær pizzaen i serveringsstykker, og spis den varm eller lun.

Hvitløkssnurrer
Ingredients
- 2 hvitløksfedd
- 1 liten bunt bladpersille
- 1 ts salt
- 1 dl olje
- 1 stor pizzabunn
- 100 g revet vegansk ost
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 225 grader, og kle et stekebrett med bakepapir.
- Ha hvitløk, persille, salt og olje i en foodprocessor og kjør til det er ganske jevnt.
- Ha pizzabunnen på kjøkkenbenken, fordel hvitløksoljen og osten over, og rull bunnen sammen til en lang pølse. Skjær denne i 10 like store skiver.
- Ha skivene utover på stekebrettet, press dem ned slik at de blir litt flatere, en høyde på 2-3 cm er okei. Stek i 10-15 minutter, nyt snurrene varme eller lune.