hjemmelaga mandelsmør oppskrift

Hjemmelaget mandelsmør av rista mandler

Dette. Er. Så. Godt.

Jeg har vært megahekta på mandelsmør i årevis, helt siden jeg gjorde en reklamejobb for ulike typer nøttesmør. Det passer jo til så utrolig mye! En spiseskje på toppen av havregrøten, chiagrøten, smoothie-bowlen eller nice cream-en (wow norsken min har blitt dårlig i det siste), løfter hele måltidet opp et nivå, faktisk. Og kommer jeg det på å ta det på brødskiver, vafler eller pannekaker, så blir jeg bare glad. Til og med i hummus leverer mandelsmøret (istedenfor tahini), og det er gull verdt i middagssauser sammen med vegansk matfløte.

vegansk mandelsmør

Dessverre er utvalget av mandelsmør i butikk skikkelig tynt, eneste jeg finner her i Stavanger er Helios sitt. Det er knallgodt altså, men bitte litt i dyreste laget for meg (selv om jeg har full forståelse for at det er dyrt med økologiske mandler som er eneste råvaren de bruker).

Derfor pleier jeg å lage det selv, og fordelen da er at jeg kan riste mandlene en del før bruk (jeg foretrekker litt mer rista smak enn de på glass), og tilsette så mye – eller lite – salt jeg selv vil. Det tar meg en liten halvtime å lage, men det tåler jeg helt fint.

Deretter oppbevarer jeg mandelsmøret i lukka glass på kjøkkenbenken, fram til det er tomt og jeg lager ny batch.

Bruksområder for mandelsmør

Jeg gjorde en aldri så liten uformell undersøkelse på Instagram, der mine fine følgere delte deres beste bruksområder for mandelsmør. Her er litt av det som kom inn:

 • på dadler
 • på eplebåter
 • på brød, med eple og kanel
 • som dipp til gulrøtter
 • på havregrøten
 • på brødskiva
 • i smoothies
 • med hjemmelaget granola, sammen med bær og bananbiter
 • med skje rett fra glasset
 • på chiagrøten
 • med banan og eple
 • på knekkebrød med banan på
 • på lefser med ripsgelé
 • på riskaker
 • på kanelknekkebrød
 • på kjøleskapsgrøt
 • i dadler med smeltet sjokolade
 • på pannekaker med bringebær
 • i banansmoothie/shake laget på havremelk
 • på vafler
 • på bananbrød
 • på scones
 • på kokosyoghurt
mandelsmør
mandelsmør

Rista mandelsmør

Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Course basisoppskrifter

Ingredients
  

 • mandler
 • eventuelt litt salt

Instructions
 

 • Forvarm stekeovnen til 180 grader, og kle et stekebrett med bakepapir.
 • Ha på mandlene, og rist dem i ovnen i 8-10 minutter. Pass på at de ikke brenner seg.
 • Ha mandlene over i en foodprocessor eller god blender, og kjør dem lenge og vel, til du får mandelsmør-konsistens.
  Dette tar cirka ti minutter, avhengig av styrken på maskinen du bruker. Først vil mandlene bli pulverisert, deretter vil de starte å klumpe seg litt. Til slutt blir fettet skilt ut og du får mandelsmør.
  Stopp gjerne underveis og dytt mandelmassen ned fra kantene med en slikkepott.
 • Smak eventuelt til med litt salt, og ha deretter mandelsmøret over i et glass med lokk.
Keyword mandelsmør, nøttesmør

HER FINNER DU FLERE BASISOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating