

Lørdagspizza
Jada, grønnsaker, belgvekster og korn er godt og flott, men av og til har jeg lyst på en skikkelig LØRDAGSPIZZA med kjøttdeig og ost. Ja, bare i vegansk variant da.

Denne oppskriften er langt unna whole foods-verden, men skikkelig digg likevel. Du kan bruke alle typer vegansk farse, bare juster kryddermengden. Noen av dem inneholder mer smak enn andre, men her kan du fint smake deg til enten med nettopp mer krydder, eller med den herlige miksen soyasaus, liquid smoke, sirup og næringsgjær. Det får omtrent alt til å bli godt!

Av ost synes jeg det er best å bruke en kombinasjon av 2-3 ulike veganske oster, gjerne både mozzarella og cheddar.
Jeg river osten og legger på et ganske tynt lag, og så topper jeg med noen dråper kaldpresset olje. Det synes jeg at gir det beste resultatet. Dersom du ikke elsker vegansk ost kjøpt i butikk, kan du prøve deg på en egen ostesaus. Det er godt på pizza det også, synes jeg.

Variasjonsforslag lørdagspizza
Her kjører jeg en skikkelig standard-variant, og det går virkelig an å ha på mye annet godt. Hva med tynne skiver sopp, grovhakket paprika eller… ananas?

Vegansk lørdagspizza
Ingredients
Pizzadeig (NB du kan lage andre typer deig - ta din favoritt til fire porsjoner)
- 6 dl vann
- 2 ss tørrgjær
- 4 ss olivenolje
- 2 ts salt
- 14-15 dl hvetemel pluss ekstra til utbaking
Tomatsaus
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 2 ss olje til steking
- 1 ts sukker
- 1 ss balsamicoeddik
- 1 ss tørka oregano
- 0,5 ts chiliflak
- 2 bokser tomater ca. 8 dl til sammen
- 1 ss tomatpuré
- 2 dl vann
Farse og topping
- 2 ss olje til steking
- 200 g vegansk farse
- 1 ts salt
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts løkpulver
- 200 g revet vegansk ost til smelting
- 1 ss kaldpresset raps- eller olivenolje
- 2 stilker oregano
- 50 g ruccola
Instructions
Pizzadeig
- Varm opp vannet til ca. 30 grader. Ha det i en bolle, rør inn tørrgjøren. Ha deretter i resten av ingrediensene og elt det sammen til en jevn og smidig deig. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. én time. Gjør klar tomatsaus, farse og toppinger mens du venter.
Tomatsaus
- Grovhakk sjalottløk, finhakk hvitløk.
- Varm opp oljen til medium til høy temperatur i en gryte. Ha i litt olje, løk og hvitløk, og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter sukker, balsamicoeddik, oregano og chiliflak. Rør det sammen.
- Hell på de knuste tomatene, tomatpureen og vannet, la det koke opp, skru ned varmen og la sausen putre på lav varme til farsen er stekt og deigen er hevet.
Farse
- Her kommer kryddermengden og steketiden litt an på hva slags type farse du har. Jeg anbefaler å steke den i olje, og krydre med salt, røkt paprikapulver, hvitløkspulver og løkpulver. Synes du smaken blir litt tam, kan du gjerne supplere med litt soyasaus, liquid smoke, sirup og næringsgjær.
Utbaking og steking
- Forvarm stekeovnen til 250 grader og kle to stekebrett med bakepapir. Del pizzadeigen i to like store emner. Kjevle dem ut og ha dem over på stekebrettene.
- Fordel tomatsausen utover på de to pizzaene. Ha farsen over, og legg osten i et tynt lag over der igjen. Topp med noen dråper kaldpresset olje (ca. 1 ss per pizza skal være nok).
- Ha i den første pizzaen og stek den i 8-10 minutter. Topp den med bladene fra én oreganostilk samt ruccola med en gang den kommer ut av ovnen, og server den rykende varm. Stek den andre mens dere spiser den første (dersom du ikke har to ovner. Da er det bare å kjøre på og steke begge samtidig).

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE PIZZAOPPSKRIFTER.
Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: