Plommeår

Plommer er fantastisk, fantastisk godt, og jeg elsker når plommetreet i hagen plutselig begynner å levere noe helt enormt. Men i gode plommeår får vi plutselig en veldig stor mengde plommer som er modne samtidig, og vi har jammen ikke lange vinduet før de blir overmodne og etterhvert råtner.

Derfor er det viktig å kjøre på mens plommene er på sitt beste, slik at de blir brukt opp. Under finner du alle mine beste plommeoppskrifter, men først noen tips:

  • har du ikke tid til matlaging når plommene er modne? Husk at plommer kan fryses hele, og tas opp igjen senere på vinteren. Da er de supre å koke f.eks. syltetøy og chutney av.
  • de aller, aller, aller fleste elsker plommer, men mange har ikke egne tre. Fyll gjerne opp poser og gi til naboer, venner og kolleger, eller bare heng dem på gjerdet med en lapp om at forbipasserende kan forsyne seg.
  • har du sterile glass – det vil si helt rene glass – til oppbevaring, kan preserverte plommer (f.eks. plommesyltetøy og plommechutney) lagres i en liten evighet. Tar du deg tid til det nå når plommene er på sitt beste, kan du sikre deg den gode plommesmaken til langt utpå nyåret.

Oppskrifter med plommer

vegansk plommekake med vaniljekrem

Vegansk plommekake med vaniljekrem

Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 55 mins
Course bakst
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 10-12 plommer

Kakebunn

  • 2,5 dl soyamelk eller annen plantemelk
  • 2 ts eplesidereddik eller annen lys eddik
  • 1 dl olje
  • 2 dl sukker
  • 0,5 ts bakepulver
  • 0,5 ts natron
  • 0,5 ts vanilje (ren vanilje fra vaniljestang - eventuelt vaniljeekstrakt eller vaniljesukker)
  • 4 dl hvetemel

Vaniljekrem

  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ss sukker
  • 2 ts vanilje
  • 2 dl plantemelk aller helst med vaniljesmak

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader, og kle en mellomstor kakeform med bakepapir. Her har jeg brukt en form med lengder på ca. 20*15 cm. Skjær plommene i to, fjern steinene.

Kakebunn

  • Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle. La det stå i et par minutter, slik at det begynner å tykne litt. Ha deretter i olje, sukker, bakepulver, natron og vanilje, og rør det godt sammen.
  • Ha i hvetemelet, og visp det raskt og kraftig sammen til en røre. Ikke visp for mye - da blir røren "tung", og kaken blir ikke så luftig.

Vaniljekrem

  • Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Dersom du har god tid, er det greit å lage kremen på forhånd, og la den kjøles helt ned før bruk. Da stivner den mer.

Montering

  • Hell røren i formen. Ha på mesteparten av plommene (for et penere resultat kan du godt ha det tomme hullet etter steinen pekende ned), ha deretter på klatter av vaniljekremen. Topp med resten av plommene.
  • Sett i ovnen og stek i 35-40 minutter, til kaken er gyllen på toppen og plommene har fått mørkere flekker (eventuelt kan du ta trepinnetesten i et område uten vaniljekrem.
  • La kaken kjøle seg noe ned før servering - den er god både lun og kald.
Keyword plommer
plantebaserte plommemuffins veganske

Veganske plommemuffins

Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Course bakst
Servings 12 stk

Ingredients
  

  • 6-8 plommer (eventuelt 2-3 epler)
  • 2,5 dl soyamelk
  • 1 ss maisstivelse
  • 0,75 dl olje
  • 1,5 dl sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 0,5 ts natron
  • 0,5 ts vanilje (rent vaniljepulver fra vaniljestang, eventuelt vaniljeekstrakt eller vaniljesukker)
  • 5 dl hvetemel

Smuldretopping

  • 2 toppa ss vegansk margarin
  • 1 ts kanel
  • 50 g brunt sukker
  • 50 g lettkokte havregryn

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram et muffinsbrett og ha i 12 former.
  • Skjær plommene i mindre biter, fjern steinene.
  • Rør sammen soyamelk og maisstivelse i en bolle, slik at maisstivelsen løser seg helt opp. Rør inn olje, sukker, bakepulver, natron og vanilje. Ha deretter i hvetemel, og visp det hele raskt og kraftig sammen til en tyktflytende røre. Det er viktig å ikke vispe for mye her, da kan muffinsene bli litt seige.
  • Vend plommebitene inn i røren, og fordel røren i muffinsformene. Ha på smuldretopping (oppskrift under), sett i ovnen og stek i 23-25 minutter.

Smuldretopping

  • Rør sammen margarin, kanel og sukker slik at det blir helt jevnt. Rør deretter inn havregrynene.
Keyword muffins, plommer
minismuldrepai vegansk

Minismuldrepai

Dette er en lettvint og kjempegod dessert som passer utmerket når det er to personer rundt middagsbordet. Minismuldrepai er enkelt og kjapt å lage.
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Course dessert
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 6 plommer
  • 0,5 dl sirup
  • 1 ss peanøttsmør
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts vanilje
  • 1,5 dl havregryn
  • eventuelt litt is eller pisket krem til servering

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 175 grader og finn fram en liten ildfast form (ca. 10*20 cm er fint).
  • Skjær plommene i terninger, fjern steinene. Ha over i formen.
  • Rør sammen sirup og peanøttsmør. Ha i hvetemel, kanel, vanilje og havregryn til en smuldrete masse. Bruk fingrene og smuldre den over plommene.
  • Sett i ovnen og stek i ca. 15 minutter - til smuldrepaien begynner å få gylne topper.
  • Servér smuldrepaien varm, lun eller kald - gjerne med litt is eller pisket krem til.
Keyword plommer, smuldrepai
plommechutney

Plommechutney

Nydelig dipp som passer supert til indisk mat.
Prep Time 10 mins
Cook Time 45 mins
Course saus
Cuisine indisk
Servings 1 stort glass

Ingredients
  

  • 600 g plommer
  • 1 løk
  • 1 rød chili eventuelt 1 ts chiliflak
  • 2 dl sukker
  • 0,5 dl eplesidereddik
  • 1 ss sennepsfrø
  • 1 ts salt
  • 1 kanelstang
  • 1 dl rosiner

Instructions
 

  • Fjern stein og harde stilker fra plommene, og skjær dem i litt mindre biter. Grovhakk løk, finhakk chili.
  • Ha alle ingrediensene i en gryte. La det koke opp. Skru ned varmen litt, ha på lokk, og la chutneyen småkoke til i ca. 45 minutter, til den har tyknet godt. Rør i blant for å være sikker på at den ikke brenner seg.
  • Ha over i en skål om du skal servere den med en gang, eller ha på sterile glass dersom du skal oppbevare den over tid. Plommechutney smaker enormt godt til indisk mat.
Keyword chutney, plommer
plommekompott med vaniljeis

Plommekompott

Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Course dessert
Cuisine norsk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 900 g plommer
  • 175 g sukker
  • 2 dl vann
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang
  • 2 stjerneanis
  • eventuelt 1 ss maisstivelse rørt ut i 2 ss vann
  • plantebasert is, melk eller fløte til servering

Instructions
 

  • Fjern steinene fra plommene. Kok opp vann og sukker i en gryte. Snitt vaniljestangen på langs, grav ut litt innmat og ha både innmat og stang oppi gryta. Ha også i kanelstang og stjerneanis.
  • Når det koker har du i plommene (altså uten steinene). La det koke opp, og deretter kompotten koke til plommene er myke og begynner å løse seg opp litt. Fjern vaniljestang, kanelstang og stjerneanis.
  • Vil du ha en tykkere kompott kan du røre sammen maisstivelse og vann og helle i. La det koke bitte litt til, så tykner kompotten.
  • Server plommekompott lun eller kald, gjerne sammen med vaniljeis, melk eller fløte.
Keyword plommer

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED PLOMMER. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating