Vegansk pølsegrateng

Vegansk pølsegrateng

Nydelig pastagrateng med pølser, tomatsaus og ostesaus – helt plantebasert. 

Jeg er vanvittig glad i grønnsaksbaserte oppskrifter der vi lager alt fra bunnen av, men la oss innse det: av og til er det digg å kjøre på med kjøtterstatninger. Det kan være fordi det er lettvint på travle dager, men også fordi du eller familien liker kjøtt, men velger det bort av andre grunner. Og da er det vel digg å klikke innom Vegetarbloggen og finne retter du kanskje tidligere har spist med kjøtt?

Denne oppskriften havner ikke i kategorien “lettvint på travle dager” (men lag gjerne dobbel porsjon og frys ned til en annen gang). Der den derimot funker knallgodt, er der du har lyst på pølser og ostesaus, men velger en variant uten kjøtt, ost, melk og smør.

Pølsegratengen lages stort sett som vi ville laget den med animalske produkter, men den er tilpasset det faktum at erstatningsprodukter ikke alltid smaker eller oppfører seg som originalen. I dette tilfellet betyr det litt mer god umamismak i tomatsausen for pølsene sin skyld, og at osten får blandes inn i og ligge på toppen av ostesausen slik at den smelter bedre.

Vegansk pølsegrateng

Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr
Course hovedrett
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

 • 3 veganske pølser ta dem du liker best
 • olje til steking
 • 300 g tørka pasta pass på at den er uten egg

Tomatsaus

 • 1 sjalottløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ss olje til steking
 • 1 ts sukker
 • 1 ss balsamicoeddik
 • 1 ss tørka oregano
 • 0,5 ts chiliflak
 • 2 bokser tomater ca. 8 dl til sammen
 • 1 ss tomatpuré
 • 2 dl vann

Ostesaus

 • 2 ss vegansk margarin
 • 3 ss mel
 • 1 ts malt muskat
 • 1 ts salt
 • 2-3 dl usøtet plantemelk
 • 100 g vegansk ost cheddar- og/eller mozzarella-varianter

Instructions
 

 • Forvarm stekeovnen til 200 grader og finn fram en ganske stor ildfast form. Skjær pølsene i skiver med tykkelse på ca. 1 cm. Varm opp litt olje til høy temperatur i en stekepanne, og stek pølsene i 3-4 minutter. De skal bli gylne i kantene. Sett til side.
 • Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil av vannet og skyll pastaen i kaldt vann slik at kokeprosessen stopper.

Tomatsaus

 • Grovhakk sjalottløk, finhakk hvitløk.
 • Varm opp oljen til medium til høy temperatur i en gryte. Ha i litt olje, løk og hvitløk, og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter sukker, balsamicoeddik, oregano og chiliflak. Rør det sammen.
 • Hell på de knuste tomatene, tomatpureen og vannet, la det koke opp, skru ned varmen og la sausen putre til du er klar med alt det andre.

Ostesaus

 • Smelt margarinen i en gryte. Visp inn melet. Ha i muskat og salt. Rør rundt, og spe deretter med melken mens du visper. Når du har en tykk saus kan du skru av varmen.
 • Riv osten og rør cirka en tredjedel inn i sausen.

Montering

 • Rør sammen pølser, pasta og tomatsaus. Ha det over i den ildfaste formen. Fordel ostesausen over, topp med resten av osten. Sett i ovnen og stek i 20 minutter, gratengen skal begynne å få gylne flekker på toppen.
 • Servér pastagratengen rykende varm, gjerne sammen med en frisk salat.
Keyword grateng, pasta

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE PASTAOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating