Risotto med svartkål

Risotto med svartkål

Kjøkkenhage, altså! Så gøy!

Etter en ganske grønnkålbasert start i fjor, har jeg i år sådd og sådd allslags urter og grønnsaker. I juni gikk jeg og plukket et og et jordbær sånn annenhver dag, men nå i juli går det virkelig an å høste nok til det ene måltidet etter det andre – hver eneste dag. Utrolig kjekt.

En aldri så liten konsekvens av dette er at jeg må finne på mange retter med svartkål. Jeg har nemlig “bare” to av dem plantet, men det fyker jo ut et nytt blad på hver plante hver eneste dag. Grønnkålen (som jeg kun har én av i år) vokser også i en forrykende fart.

Risotto med svartkål
Risotto med svartkål, grønnkål, gule tomater og agurkblomster fra hagen.

Både svartkål og grønnkål kan bli kjemper som leverer mat langt utover vinteren. For å lykkes må det må jeg krysse fingrene for å slippe angrep av skadedyr, i tillegg har jeg lært å plukke av de nederste bladene når jeg høster. Foreløpig fungerer det bra, og jeg får i alle fall ikke mindre kål i hagen.

Så her er en knallgod oppskrift for deg som har masse kål! Dette er en herlig risotto med svartkål, grønnkål og edamamebønner. Jeg har også sneket inn noen gule tomater og agurkblomster, men begge disse kan fint erstattes eller droppes. Jeg tok dem utelukkende med for å ytterligere dokumentere min suksess som bonde i byen.

Risotto med svartkål og grønnkål

En nydelig risotto med grønnsaker som mange dyrker selv. Har du ikke gule tomater eller agurkblomst går det helt fint det også. Du kan også kun bruke en type kål, eventuelt erstatte kålen med spinat.
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Course hovedrett
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

 • 100 g svartkål, grønnkål og/eller spinat (altså 100 g til sammen)
 • 3-4-5 små, gule tomater kan erstattes av saften fra en halv sitron
 • 1 sjalottløk
 • 1 hvitløksfedd
 • 100 g edamamebønner
 • 6 dl grønnsakskraft eller vann med buljongpulver/-terning
 • 150 g risottoris
 • 1 ss olje til steking
 • 1 ts røde chiliflak
 • eventuelt litt salt
 • eventuelt spiselige blomster til pynt

Instructions
 

 • Vask kålen og skjær den i mindre biter. På bildene har jeg gått for lengder på 3-4 cm. Skjær tomatene i skiver, finhakk sjalottløk og hvitløk. Dersom du bruker frosne edamamebønner kan du la dem tine på kjøkkenbenken mens du gjør klar resten.
 • Varm opp grønnsakskraften til kokepunktet og skyll risen i kaldt vann. Vil du være helt ekspert holder du kraften på samme temperatur mens du koker opp risottoen. Jeg pleier å være lat å helle den tilbake i litermålet, og bruke samme gryte til risottoen. Men det er best om kraften er helt ved kokepunktet.
 • Ha oljen i en gryte, og ha i sjalottløk og hvitløk. La det surre i et par minutter. Tilsett deretter tomatskivene og chiliflakene. Dersom du går for sitronsaft istedenfor tomatskiver, sparer du denne til du begynner å helle i grønnsakskraft. La det surre i et par minutter til.
 • Ha i risen, vend den godt sammen med løk og olje. Spe deretter med væsken, og la den koke helt inn i risen før du heller i mer. Når ca. halvparten av væsken er igjen, rører du inn kålen. Spe en gang til, og rør deretter inn edamamebønnene. Fortsett til all væsken er brukt opp.
 • Smak risottoen til med salt, og servér den rykende varm. Spiselige blomster på toppen tar seg bra ut, men er ingen nødvendighet.
Keyword risotto

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE RISOTTOOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating