mat uten gris

Grisegod mat uten gris 🐷

Er du klar for å bruke forbrukermakten din og slutte å støtte griseindustrien?

Scroll ned for å komme til oppskriftene.

Nok en gang har vi fått se skrekkbilder fra norske grisefarmer, og det er så hjerteknusende at jeg vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg.

Nettverk for dyrs frihet har de siste seks årene vært på 85 inspeksjoner på 65 norske grisefarmer. Samtlige farmer hadde grove brudd på dyrevelferdsloven. Funnene er så alvorlige at NRK har valgt å publisere det aktivistene har avdekket. (NB sterke bilder)

Dette er noe av det aktivistene har funnet:

  • Lovbrudd på samtlige inspiserte gårder
  • Dyr med avbitte haler, liggesår og skader
  • Purker sperret inne i bur så trange at de ikke kan snu seg
  • Dyr som lever i egen avføring
  • Nær sagt alle grisene levde på harde betonggulv, i strid med lovverket

I tillegg lever 99 prosent av alle griser innendørs hele livet, i små betongbinger, uten mulighet for å utøve naturlig adferd. Dokumentasjonen fra Nettverk for dyrs frihet viser konsekvensen av de stimulifattige livene de lever. Den viser også at Gilde og kjøttindustrien lyver til forbrukerne når de påstår at dyr på norske farmer har det godt.

Heldigvis kan du og jeg hjelpe. For det første kan vi skrive under på en underskriftskampanje som stiller en rekke krav til myndighetene: www.betonggrisene.no

Slik spiser du grisevennlig

For det andre kan vi droppe å spise gris, og heller finne andre alternativer. For å gjøre dette ekstra lett for deg, har jeg her samlet mine beste tips og oppskrifter for å spise grisevennlig.

Erstatt proteinet fra gris

Grisekjøtt er rikt på protein, men det er planter også! Er det først og fremst proteinen fra grisen du vil erstatte, anbefaler jeg å spise plantebaserte proteinkilder i stedenfor, f.eks. bønner, linser, kikerter, nøtter, kjerner, frø, quinoa, bokhvete, havre, bygg og/eller hvete.

Eksempler på veganske proteinkilder

Finn produkter som matcher i konsistens og utseende

Er det smaken og konsistensen, gjerne i kombinasjon med protein, du liker – og ikke minst de kjente produktene som burger, farse, pølse etc? Da er frysedisken og ferskvaredisken i matbutikken din beste venn! Det kommer flere og flere merker og varianter, og de er blitt enormt mye bedre i løpet av de siste årene. Prøv deg fram og fin din favoritt.

Det finnes mange ulike veganske pølser i butikkene.

Lag egne erstatninger

Det finnes masse grønnsaker og andre plantebaserte råvarer som passer utmerket til å lage grisevennlig mat av! Her er noen av mine favoritter:

Pulled jackfruit istedenfor pulled pork

Jackfruit – en frukt som du kjøper i lake i internasjonale matvarebutikker – minner utrolig mye om grisekjøtt når den tilberedes rett! Trikset er å først koke den i masse gode smaker (lag din egen marinade, bland ut BBQ-saus med litt vann, her funker det meste), deretter dra den i biter, og til slutt steke den ferdig i panne eller ovn.

Pulled jackfruit BBQ-sandwich

Rett hovedrett
Kjøkken amerikansk
Tema jackfruit
Forberedelser 10 minutes
Koke-/steketid 35 minutes
Antall 2 porsjoner

Ingredienser

  • 1 boks jackfruit i lake eller vann. Ikke i sirup.
  • 1 ts chilipulver eventuelt chilisaus
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 0,5 røkt paprikapulver kan sløyfes
  • 1 ss soyasaus
  • 1,5 dl bbq-saus pluss ekstra til topping
  • 1,5 dl vann
  • litt olje
  • 2 burgerbrød eller 4 brødskiver
  • 2 ss vegansk aioli
  • salat

Framgangsmåte

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en relativt stor ildfast form.
  • Hell laken av jackfruiten, og skyll bitene i litt kaldt vann.
  • Visp sammen chilipulver, spisskummen, løkpulver, hvitløkspulver, røkt paprikapulver, soyasaus, bbq-saus og vann i en gryte. La det koke opp, ha deretter i jackfruitbitene, og la dem koke i 10-15 minutter. Når de begynner å bli myke, bruker du to gafler til å dra bitene fra hverandre. Skru av varmen.
  • Ha litt olje i den ildfaste formen, og ha jackfruiten over i den. Sett i ovnen og stek i ca. 20 minutter, til det begynner å bli gylne topper. Det er lov å vende på jackfruiten underveis.
  • Servér den i brød med aioli, salat og gjerne litt mer bbq-saus på toppen.

Pulled jackfruit-gyros

Nydelig gresk rett med jackfruit, stekte poteter, tzatziki og salat i pitabrød.
Rett hovedrett
Kjøkken gresk
Tema gyros, jackfruit
Forberedelser 15 minutes
Koke-/steketid 40 minutes
Totalt tidsbruk 55 minutes
Antall 2 porsjoner

Ingredienser

  • 1 boks jackfruit i lake (NB ikke kjøp den i sirup til denne retten)
  • 1 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 0,5 rød chili
  • 4 stilker oregano (ev. 1 ss tørka)
  • 4 poteter
  • 1 ss olje til steking
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts kanel
  • 1 ss sirup f.eks. lønnesirup
  • 1,25 dl vann
  • 2 flate pitabrød eller 4 med "lommer"
  • tzatziki
  • salat
  • tomater, rødløk, agurk etter hva du har og/eller foretrekker

Framgangsmåte

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Gni den ene tredjedelen av det inn med bitte litt olje.
  • Sil laken av jackfruiten og skyll den litt i kaldt vann.
  • Finhakk løk, hvitløk, chili og oregano. Skjær potetene i båter. Fordel potetene ut den tredjedelen av stekebrettet som har olje på seg og krydre med litt salt og pepper. Potetene skal stekes i ovnen når jackfruiten er ferdig kokt, det tar ca. 15 minutter. Dersom du liker godt stekte poteter (eller har skåret veldig tykke båter) kan du sette dem inn tidligere.
  • Varm opp 1 ss olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i løk, hvitløk, chili, paprikapulver, røkt paprikapulver og salt, og la det steke i noen minutter. Ha deretter i jackfruiten og stek den med blandingen i 2-3 minutter.
  • Ha i kanel, og hell på sirup og vann. La det koke opp, og koke til all væsken er absorbert. Vend på det hele underveis slik at jackfruiten får krydder på alle sider.
  • Skru ned varmen og bruk to gafler til å dra jackfruitbitene fra hverandre. Rør dem godt sammen med løken, urtene og krydderet som ligger igjen i pannen, og hell deretter alt over på stekebrettet ved siden av potetene.
  • Sett i ovnen og stek i ca. 20 minutter. Vend på blandingen underveis i steketiden slik at toppene ikke blir brent.
  • Gjør klar brød, tzatziki og salat mens det står i ovnen. Når jackfruit og poteter er klare har du alt i pitabrød, bretter sammen så godt du kan og nyter retten rykende varm.

Lag “bacon” av rispapir

Er du glad i lange, sprø, salte baconskiver i sandwichen din? Lag en plantebasert variant med rispapir istedenfor gris! Dette er en relativt enkel prosess der du skjærer rispapir i skiver, har to og to skiver oppå hverandre, dypper dem i vann, deretter i marinade, og steker ferdig i ovn. Perfekt i BLT!

Rispapirbacon

Tynne, sprø strimler som smaker salt, røykt og digg!
Tema bacon
Forberedelser 10 minutes
Koke-/steketid 10 minutes

Ingredienser

  • 8 ark rispapir
  • 2 ss olje
  • 3 ss soyasaus
  • 3 ss næringsgjær
  • 1 ts liquid smoke
  • 1 ss lønnesirup
  • 0,5 ts røkt paprikapulver

Til BLT-sandwichen

  • 4 store tomater eller en haug små
  • 8 skiver focaccia eller surdeigsbrød
  • 4 ss vegansk aioli
  • salat

Framgangsmåte

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle en stekerist med bakepapir.
  • Skjær rispapiret i strimler med en skarp kniv. Rør sammen de andre ingrediensene i en bolle. Fyll en annen bolle med vann.
  • Legg to striper rispapir oppå hverandre. Dypp dem raskt i vannet slik at de klebes mot hverandre. Tørk av overflødig vann og legg de i marinaden. Legg dem deretter på risten med bakepapir. Gjenta med alle rispapirstrimlene. Pensle resten av marinaden på for ekstra mye smak.
  • Bak i ovnen i 7-9 minutter, eller til de er sprø. 
  • Halvveis i steketiden vil de begynne å se ferdige ut, derfra er det ekstra viktig å følge med når de blåser seg opp litt, for å få de ut av ovnen før de brenner seg.

Vegansk BLT-sandwich

  • Skjær tomatene i tykke skiver.
  • Smør aioli på brødskivene. Legg på salat, tomater og rispapirbacon på halvparten av skivene, legg de andre over, og sandwichen er klar til å nytes.

Kommentarer

Rispapirbacon oppbevares i lufttett beholder på romtemperatur – de er bra i opp til tre dager. 

Bytt ut kjøttboller med soyachunks

Soyachunks er  boller tørka soya, det samme som tvp (soyaproteingranulat som er digg som erstatning for kjøttdeig) og soyabiffer (de vi lager vegansk ribbe av i jula). Chunksene er supre erstattere for kjøttboller på focaccia, i pasta, nudler, tapas mm.

Start med å koke dem kjapt i grønnsaksbuljong, deretter kan de stekes og tilsettes krydder, ulike sauser, marinader etc.

Nudler med soyakjøttboller

Rett hovedrett
Kjøkken asiatisk
Tema nudler
Forberedelser 10 minutes
Koke-/steketid 20 minutes
Totalt tidsbruk 30 minutes
Antall 2 porsjoner

Ingredienser

  • 7,5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning
  • 100 g tørka soyachunks
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 cm ingefær
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss lønnesirup
  • olje til steking

Til servering

  • 150 g nudler pass på at de er uten egg
  • 1 bok choi
  • 4 stilker thaibasilikum

Framgangsmåte

  • Kok opp vann med buljongpulver i en gryte. Ta ut ca 2,5 dl i en bolle til sausen. Ha soyachunksene i resten av vannet, og kok dem i fem minutter. Sil av vannet.
  • Riv eller finhakk hvitløk og ingefær og ha i den buljongen du satt til side. Rør også inn soyasaus, tomatpuré, sesamolje og lønnesirup.
  • Varm opp olje til medium til høy temperatur i en stekepanne. Ha i chunksene og stek dem. Jeg liker godt å ha de sprø i kantene - da bør de stekes til de blir godt gylne. Ha eventuelt på litt mer olje underveis. Merk at med denne sausen vil de ikke bli supersprø når de er ferdige, men de får tykk stekeskorpe.
  • Skru temperaturen ned til medium/lav. Hell på sausen, vend godt på soyachunksene, og la dem putre i sausen noen minutter fram til servering. Juster gjerne med mer salt (soyasaus) eller søtt (lønnesirup), etter hva du foretrekker.

Servering

  • Kok nudler etter anvisning på pakken. Skjær av den nederste delen på pak choi-en (slik at den deles i mange blad) og ha bladene i gryta de siste minuttene av koketiden. Grovhakk thaibasilikum.
  • Anrett nudler og pak choi på tallerker. Ha på en god haug soyachunks, topp med thaibasilikum.

Bytt ut skinke og bacon i pastasalaten med “facon” av tofu

Dette er en kjent og kjær variant, der vi skjærer tofu i terninger, steker den i panne med litt olje, heller på en marinade med salt- og røyksmak, og får et knallgodt resultat.

“Facon” er knallgodt på pizza, med pasta i kremet saus og i kremet pastasalat, i bakt potet og på middagspannekaker.

Kremet pastasalat med "facon"

Rett hovedrett
Tema pastasalat, tofu
Forberedelser 15 minutes
Koke-/steketid 25 minutes
Antall 4 porsjoner

Ingredienser

  • 250 g tofu
  • 2 dl usalta cashewnøtter
  • 300 g tørka pasta
  • 0,5 brokkoli
  • 1 rød paprika
  • 1 dl næringsgjær eller mer, om du elsker det
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss lønnesirup
  • 1 ts liquid smoke
  • olje til steking
  • 1 hvitløksfedd
  • 0,5 sitron
  • salt
  • vann
  • basilikum

Framgangsmåte

  • Starte med å pakke tofuen inn i kjøkkenpapir, legge noe halvtungt oppå den og la den stå litt slik at vann presses ut. Cashewnøttene, derimot, legger du i en bolle med godt med vann i.
  • Kok pasta etter anvisning på pakken. Skjær brokkoli i små buketter og ha dem i de siste to minuttene av koketiden. Sil av vannet og skyll i kaldt vann, slik at kokeprosessen stopper.
  • Skjær paprika i små terninger. Ha halvparten av næringsgjæren i en liten bolle, og rør inn soyasaus, lønnesirup og liquid smoke.
  • Skjær tofu i terninger. Varm opp olje til medium til høy temperatur i en stekepanne, og stek tofuen til den begynner å bli gyllen. Jeg foretrekker sprø kanter, de vil uansett bli litt mykere når marinaden kommer på, men da blir det i alle fall solid stekeskorpe. Skru varmen ned til lav, hell på marinaden, og la tofuen stå og surre i den til alt er absorbert.
  • Hell vannet av cashewnøttene som lå i bløt. Ha dem over i en foodprocessor eller blender, tilsett den andre halvparten av næringsgjæren, hvitløks, sitronsaft og 0,5 ts salt. Sett på maskinen og la den gå til du har en helt jevn cashrewkrem. Spe eventuelt med litt vann til ønsket konsistens. Smak eventuelt til med litt mer salt til slutt.
  • Vend sammen pasta, brokkoli, paprika, facon og cashewkrem. Ha over i serveringsskåler, topp med basilikum. Pastasalaten kan oppbevares i kjøleskap fram til servering.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ MAT UTEN GRIS. 

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *