

Pulled jackfruit-gyros
Knallgode, greske, veganske gyros! Her får du saftig og krydra jackfruit i brød med stekte poteter, salat og tzatziki. Helt plantebasert!
Jump to Recipe
Gyros er en gresk spesialitet jeg alltid har vært svak for. Sommerminner, nemlig. Ikke fra hellasferie, men fra Akropolis – en gresk restaurant her i Stavanger. Som ungdom pleide jeg nemlig å jobbe på en meksikansk restaurant her i byen. Sommeren var superhektisk, og det ble ikke mye tid til pauser, ikke engang for å kjøpe mat. Så vi var stort sett sultne på jobb, og det hjalp ikke på at vi alle var relativt lei av meksikansk mat – som ville vært den lettvinte måten å få seg et måltid.

Men en av kollegene visste råd. Han hadde nemlig en kompis som jobbet på Akropolis, i andre delen av sentrum. Som er en fem minutters gåtur, siden vi er i Stavanger. Ved å melde seg frivillig til å handle mat, fikk han seg en fin luftetur i de rolige bakgatene, og han ble mottatt som en superhelt hver gang han kom tilbake med en hvit bærepose stappfull av gyros.
Mine veganske gyros er laget av jackfruit istedenfor dyr, men krydderne er de samme, og tilbehøret er veldig likt.

Veganske gyros – variasjonsmuligheter og tilbehør
- Får du ikke tak i jackfruit kan du fint lage disse gyrosene med ulike kjøtterstatninger istedenfor. Stekt sopp er også godt i, enten i tillegg til eller istedenfor jackfruit og kjøtterstatning.
- Jeg bruker flate pitabrød her, de kjøper jeg på internasjonale matbutikker. Du kan fint bruke vanlige pitabrød fra frysedisken (eller din egen bakeovn. Prøv gjerne oppskriftene mine på khubus eller fine pitabrød.
- I oppskriften bruker jeg ovnsbakte poteter i gyrosen. Erstatt dem gjerne med pommes frites om du vil.
- Her finner du en fin oppskrift på vegansk tzatziki som kan brukes i gyrosene.
- Jeg bruker kun oregano som urt her, men du kan fint ha i timian og/eller rosmarin i tillegg eller som erstatning. Alle de tre urtene passer veldig godt i gyros.

Pulled jackfruit-gyros
Ingredients
- 1 boks jackfruit i lake (NB ikke kjøp den i sirup til denne retten)
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili
- 4 stilker oregano (ev. 1 ss tørka)
- 4 poteter
- 1 ss olje til steking
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts kanel
- 1 ss sirup f.eks. lønnesirup
- 1,25 dl vann
- 2 flate pitabrød eller 4 med "lommer"
- tzatziki
- salat
- tomater, rødløk, agurk etter hva du har og/eller foretrekker
Instructions
- Kle et stekebrett med bakepapir. Gni den ene tredjedelen av det inn med bitte litt olje.
- Sil laken av jackfruiten og skyll den litt i kaldt vann.
- Finhakk løk, hvitløk, chili og oregano. Skjær potetene i båter. Fordel potetene ut den tredjedelen av stekebrettet som har olje på seg og krydre med litt salt og pepper. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Potetene skal ikke stekes med en gang, først skal du tilberede jackfruiten (det tar ca. 15 minutter). NB. Dersom du liker godt stekte poteter (eller har skåret veldig tykke båter) kan du sette dem inn tidligere.
- Varm opp 1 ss olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i løk, hvitløk, chili, paprikapulver, røkt paprikapulver og salt, og la det steke i noen minutter. Ha deretter i jackfruiten og stek den med blandingen i 2-3 minutter.
- Ha i kanel, og hell på sirup og vann. La det koke opp, og koke til all væsken er absorbert. Vend på det hele underveis slik at jackfruiten får krydder på alle sider.
- Skru ned varmen og bruk to gafler til å dra jackfruitbitene fra hverandre. Rør dem godt sammen med løken, urtene og krydderet som ligger igjen i pannen, og hell deretter alt over på stekebrettet ved siden av potetene.
- Sett i ovnen og stek i ca. 20 minutter. Vend på blandingen underveis i steketiden slik at toppene ikke blir brent.
- Gjør klar brød, tzatziki og salat mens det står i ovnen. Når jackfruit og poteter er klare har du alt i pitabrød, bretter sammen så godt du kan og nyter retten rykende varm.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ GRESK MAT.
Følg meg gjerne på Instagram og Facebook:
Skjønner ikke oppskriften, punkt 3 “..når jackfruiten er ferdig kokt”? Skal den kokes? Og når?
Ja altså, jeg ser den! Men jackfruiten kokes i punkt 4 og 5, og i punkt 7 skal potetene settes inn i ovnen. Håper du forstår, ser det er litt klønete skrevet.