Oppskrift vegansk pho

Vegansk pho

Nydelig vietnamesisk suppe med nudler, grønnsaker, tofu og masse god smak. 

Et sekund etter at jeg la om til vegansk kosthold, spurte min kamerat Lars K. meg om jeg trodde det gikk an å lage vegansk pho. Han håpet det, for min del, for det var sånn ca. det beste som fantes.

Dette var over ti år siden, men jeg kommer på historien en gang i blant, og den får meg alltid til å smile. Altså jeg får nok kommentarer om hvordan jeg får i meg allslags, men aldri har noen vært så oppriktig bekymret på en ikke-dømmende og totalt omsorgsfull måte. Og på kanskje den merkeligste av alle retter å henge seg opp i.

Vegansk pho, ja. Jeg skal innrømme at jeg aldri har smakt uvegansk pho, så jeg har verken noe å sammenligne med eller noe å savne. Luksusproblem der ja. Men i Vietnam der pho stammer fra har de gode tradisjoner for plantebasert mat, så jeg har jo hatt troen, og da jeg fikk anledning til å lære å lage retten på et kurs for noen år siden, var jeg ikke vond å be.

Det ble veldig godt. Veldig. Jeg forstår (ut fra internett) at det finnes en million versjoner av oppskriften, minst. Min versjon er ganske lik den jeg laget på kurset, og jeg har fått lov å dele den av kursholderen i Social cooking.

Vegansk pho kort oppsummert

Basisen er en kraft (der jeg jukser som bare det og bruker buljongterninger istedenfor grønnsakskraft) med litt krydder og god smak. Den får koke en stund, før den får selskap av sopp, grønnsaker og nudler. Når vi har suppen over i skåler forstår jeg, igjen basert på internett, at det er lov å fyre på med så mange toppinger en bare får plass til. Jeg går for ovnsbakt tofu, bønnespirer og masse koriander.

Suppen tar ikke lang tid å lage, men den krever en del råvarer og mange småprosesser. Likevel håper jeg veldig at dere vil gi den en sjanse, for dette er noe av det beste som finnes. Så Lars K. hadde et godt poeng, og han trenger nå offisielt ikke å bekymre seg for meg lenger.

vegansk pho

Vegansk pho

Før du starter: denne oppskriften består av mange små operasjoner. Jeg anbefaler å starte med å gjøre klart alt før du setter i gang varmebehandlingen - da går alt veldig greit og blir ferdig til rett tid.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins
Course suppe
Cuisine vietnamesisk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

 • 200 g tofu
 • 1 ss olje
 • 1 ss maisstivelse
 • salt
 • pepper
 • 1 sjalottløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 cm ingefær
 • 2 gulrøtter
 • 2 vårløk
 • 50 g shiitakesopp
 • 2 bok choi
 • 2 nellikspikere
 • 1 kanelstang
 • 2 stjerneanis
 • 1 l grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
 • 2 ss soyasaus
 • 100 g tykke risnudler
 • 1 håndfull bønnespirer
 • koriander

Instructions
 

 • Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Press ut overflødig vann av tofuen. Skjær den i terninger, dryss maisstivelse, salt og pepper over, og fordel bitene ut over stekebrettet. Dryss oljen over. Sett i ovnen når du har fått suppen på kok.
 • Grovhakk sjalottløk. Skrell hvitløk og ingefær og skjær dem i tynne skiver. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne strimler, skjær vårløk i ringer, og riv soppen i noe mindre biter. Skjær bunnen av bok choi-ene slik at de lange delene skilles fra hverandre.
 • Finn fram to gryter. Ha vann (til å koke nudler i) i den minste, kok det opp, og hold det varmt slik at det er klart til å koke nudler om litt.
 • Sett stekebrettet i ovnen. Du skal steke tofuen i 15-20 minutter, og kan godt vende på den underveis. Terningene skal begynne å bli gylne og sprø i kantene - da er de klare.
 • Sett gryta uten vann på medium til høy temperatur. Ha i nellik, kanel og stjerneanis, og rist dem i et par minutter. Det skal begynne å lukte godt, men de skal ikke bli brente. Hell deretter på grønnsakskraft, og ha i sjalottløk, hvitløk og ingefær. Ha på lokk og la det koke i ca. 10 minutter.
 • Løft ut krydder, løk, hvitløk og ingefær eller sil kraften og ha den tilbake i gryten. Ha i gulrøtter, vårøk og sopp. La det koke i 5-10 minutter.
 • Kok nudlene etter anvisning på pakken.
 • Hell soyasaus i gryta med suppen, og ha i bok choi. Etter 2-3 minutter er det klart til servering.
 • Ha nudlene i bunn av suppeskåler. Hell på suppen med masse grønnsaker. Topp med tofu, bønnespirer og koriander - og nyt retten med en gang!
Keyword pho
oppskrift på vegansk pho

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE SUPPER

Følg meg gjerne på Instagram og Facebook: 

Instagram
Facebook

3 Comments

 1. Denne var kjempegod, takk for å dele! Vi var i Vietnam for 3 år siden og da vi spiste denne kom alle de fine minnene tilbake. Blir ikke siste gang vi lager denne.
  Neste gang skal jeg dele opp bok choien litt mer, ble veldig store biter. De jeg brukte var ganske store.

  1. Mari Hult

   Åh, så koselig å høre! Og takk for tips ang å dele opp bok choien, det var lurt 🙂

 2. Merethe

  Smaker det mye kanel av den ferdige retten? Samme med anis. Er ikke fan av noen av delene i mat, mens resten hørtes fristende ut!..

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating