sykt billig

Ofte stilte spørsmål om Sykt billig

Alle matfoto: Arne Bru Haug 

I januar kom Sykt billig ut, kokeboka som over 90 billige kjøttfrie middagsoppskrifter! Boka har blitt tatt skikkelig godt i mot, med blant annet kjempefin kritikk på NRK, plassering på bestselgerlistene og ikke minst utrolig mye skryt fra lesere. Det siste der er spesielt knallgøy for oss forfattere!

Jeg får mange spørsmål om boka, og flere av dem går igjen og igjen og igjen. Derfor deler jeg dem i dette blogginnlegget, så kan kanskje flere få svar på det de lurer på. Legg gjerne igjen andre spørsmål i kommentarfeltet, så tar jeg dem fortløpende.

Sykt billig kan du bestille herfra. 

Beter og byggryn fra Sykt billig – norsk, sunt og billig!

Er det mye glutenfritt?

De fleste oppskriftene er uten gluten, om du velger f.eks. glutenfrie havregryn og glutenfri soyasaus, glutenfri pasta og glutenfrie tortillas. Noen oppskrifter skal ha et par spiseskjeer hvetemel i f.eks. panering og bindingsmiddel i burgere, fritters, lapper og linsepannekaker, her kan du alltid bruke kikertmel istedenfor.

De eneste oppskriftene jeg tror kan bli problematiske å lykkes med glutenfritt, er løkpai (mye mel i bunnen), fylt focaccia (mye mel i brødet), pigs in a blanket (mye mel i deigen som skal rundt “pølsene”), stekepannepizza (mel i pizzabunnen), vårløkpannekaker (mye mel i pannekakedeigen), linsemuffins (mel i røren), samt i hvetetortillas, pitabrød, burgerbrød og pølsebrød. Så avhengig av hvor dreven du er med å bruke ulike glutenfrie varianter så er det ca. 1-10 oppskrifter du ikke kan lage uten gluten.

De fleste oppskriftene i Sykt billig er uten gluten – som f.eks. disse bakte søtpotetene som er fylt med indisk daal.

Er oppskriftene sunne, og er det mye sukker i?

Det er veldig lite sukker i dem, og de aller fleste råvarene er “whole foods”, dvs frukt, grønt, belgvekster, korn, nøtter, kjerner og frø som ikke er bearbeidet. Så ja – de er stort sett skikkelig sunne, og inneholder masse som er bra for deg.

Er det mye soyaprodukter i boka?

Nja. Det er litt soyasaus, og noen få oppskrifter har plantemelk (her kan du ofte velge mellom ulike typer). Men det er ingen kjøtterstatningprodukter av soya (eller av andre ingredienser, for den saks skyld). Istedenfor bruker vi masse belgvekster, nøtter, kjerner, frø, korn og grønnsaker etc, slik at vi lager maten fra bunn av.

Vi bruker ikke kjøtterstatningsprodukter som f.eks. soyapølser i boka, istedenfor lager vi våre egne “whole foods”-baserte varianter som f.eks. disse knallgode gulrotpølsene.

Er alle oppskriftene vegetar?

Ja, alt er faktisk helt vegansk. Men når det er sagt – så vil boka passe like godt for en vegetarianer eller en som spiser et kosthold med kjøtt i også. Vi bruker nemlig veldig lite erstatningsvarer. Istedenfor har vi gode grønnsaker, kornsorter og belgvekster som kan spises både som erstatning og som supplement til kjøtt, egg og meieriprodukter.

Alle oppskriftene i Sykt billig er helt veganske.

Hva er favorittoppskriften din i Sykt billig?

Åh, det er det veldig vanskelig å svare på! Det varierer litt fra uke til uke, men det er jo et par som peker seg ut:

  • Blomkålsatay/satayspidd er favoritten å lage når jeg holder kurs – det smaker knallgodt, er enkelt å lage og folk blir så imponerte over dem.
  • Potetsuppen med popkorn er favoritten når jeg skal ha en rask og digg middag. Popkorn erstatter jeg i blant med sprøstekte kikerter.
  • Favorittlasagnen er favoritten når jeg har gjester, den er altså SÅ smaksrik og mettende, og også folk som spiser kjøtt til vanlig elsker den.
  • Linsepannekaker med eplechutney er favoritten blant resteoppskriftene, altså, hallo så godt og lurt å lage pannekaker av gårsdagens daal!
Fløyelsmyk fransk potetsuppe med popkorn er en av mine favoritter fra boka.

Hvordan er porsjonsprisene i boka beregnet?

Prisene på frukt og grønt, tørka belgvekster, ris og krydder er innhentet fra en internasjonal matbutikk, nærmere bestemt Real frukt og grønt på Grønland i Oslo i uke 36 i 2020. Prisene på øvrige råvarer er hentet fra meny.no, hvor vi konsekvent har valgt First Price og Eldorado-produkter der hvor dette er reelle alternativer.  

Prisen per porsjon er beregnet ut fra summen av alle ingrediensene som inngår i en oppskrift, delt på antall porsjoner. I regnestykkene er alle mengder regnet om til gram via matoppskrift.no. Det vil kunne forekomme avvik i pris per porsjon dersom ingrediensene du benytter, veier mer eller mindre enn det vi har lagt til grunn.

Bestill boka herfra

Vi har beregna porsjonsprisen på de ulike oppskriftene i Sykt billig.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *