øystein lunde ohna med en nøttestek

Nøttestek fra Bellies

Jump to Recipe

Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.

I årene som har gått siden den gang, har han laget tusenvis av nøttesteker, både til restaurantgjester og til glade rogalendinger som har fått kjøpe nøttesteken med seg hjem til jul. Han har perfeksjonert oppskriften og framgangsmåten over årene, og lager nå faktisk en enda bedre nøttestek enn den vi fikk smake på Resept for 10 år siden.

vegansk nøttestek fra Resept oppskrift
Nøttestek servert på Resept i 2011.

Raus som han er, og det er virkelig veldig, har han valgt å dele alle de nye tipsene og triksene sine. Sammen har vi laget en video der han viser og forklarer så godt han kan, og det meste er også oppsummert i oppskriften under.

Kos dere med oppskriften og videoen, og nyt julen med verdens beste nøttestek!

nøttestek
Print Pin
5 from 3 votes

Nøttestek fra Bellies

Kanskje verdens beste nøttestek, signert Øystein Lunde Ohna fra Bellies.
Rett hovedrett
Kjøkken julemat
Tema nøttestek
Forberedelser 1 hour
Koke-/steketid 45 minutes
Antall 4 porsjoner

Ingredienser

  • 15 g tørket steinsopp
  • 80 g tørka røde linser
  • 90 g aubergine (ca. 1/4)
  • 110 g squash (ca. 1/3)
  • 90 g gulrot (ca. 1 mellomstor)
  • 50 g stangselleri (ca. 2/3 stilk)
  • 120 g løk (ca. 1/2)
  • 80 g sjampinjong (ca. 5 stk)
  • olje til steking
  • 2 ss karripulver (madras curry)
  • 1 hvitløksfedd
  • 150 g nøtter (f.eks. cashew, mandel og valnøtt)
  • 2 ss BBQ-saus
  • 3 ss hakket persille
  • 20 g tørka aprikos (ca. 5 stk)
  • 8 rosenkål
  • 2 plater butterdeig (eller 200 g. hjemmelaget)

Framgangsmåte

  • Bløtlegg steinsoppen i vann, pass på at den er helt dekket av vann, jeg pleier å legge en tallerken oppå for å presse ned soppen. Dette tar ca. 20 minutter før den er bløt nok.
  • Skyll linsene, ha dem i en gryte med vann som dekker ca. 2 cm over linsekanten. Kok opp, og la det koke til linsene ikke er røde lenger, det tar ca. 10 minutter. Sil av vannet og avkjøl. La det gjerne ligge i silen mens du gjør klar resten, så renner mer og mer vann av.
  • Kutt aubergine og squash i små terninger, lengder på 0,5-0,8 cm er bra. Spre dem på et fat og salt dem lett, dette gjør vi for å trekke ut vannet, og det tar cirka 20 minutter.
  • Kutt gulrot, selleri, løk og sopp til det blir veldig smått, enten for hånd eller i en foodprosessor.

  • Ha godt med olje i en stekepanne. Start med å steke løken, hold på til den begynner å svette. Ha deretter i gulrot, stek i noen minutter til, så har du i selleri, og til slutt sopp. Krydre med karripulveret. Fortsett stekingen til væsken absorberes og blandingen begynner å sette seg fast i pannen. Dette tar ca. 10-15 minutter. Spre blandingen utover en tallerken eller et fat, slik at det kjøles ned raskt.

  • Hell vannet av aubergine og squash, og bruk gjerne et kjøkkenpapir til å få med deg ekstra mye vann (og litt salt). Ha over i en ildfast form. Finhakk litt hvitløk og rør sammen med olje, hell over, og stek i ovn på  180 grader i ca. 10-15 min. Avkjøl.

  • Kutt nøttene (her er det også lov å bruke foodprocessor) og ha dem i en stor bolle. Skjær aprikos i små terninger og bland i. Ha steinsoppen ut av bløtevannet (og spar på vannet, det er kjempegodt i saus!), grovhakk soppen og bland inn.

  • Rør inn linsene og gulrotmiksen, ha deretter i BBQ-saus og persille. Rør det godt sammen. Vend til slutt inn aubergine og squash, og smak eventuelt til med salt og Midsummer hot sauce.

  • Fjern de ytterste bladene fra rosenkålen, kok den i et par minutter, og legg den over i iskaldt vann slik at kokeprosessen stopper.

  • Nå har du to valg – nøttesteken kan stekes innpakket i butterdeig eller i en brødform.

  • Form nøttemassen som en loff, lag en grop i den og ha i rosenkålen. Press massen igjen, og pakk den inn i butterdeig som du forsegler med vann eller margarin på undersiden – eller ha den i en brødform dekket med bakepapir.

  • Stek nøttesteken i ca. 40 minutter på 180 grader, den skal bli godt gylden.

Video

Ofte stilte spørsmål om nøttestek

Kan nøttesteken fryses? 

Ja! Du kan fryse den før steking, altså når den er innpakket i butterdeig eller bare som en loff.

Kan jeg lage nøttesteken en dag før servering? 

Det går helt fint, du kan la fyllet overnatte i kjøleskapet og gjøre den klar til steking dagen den skal serveres, eller du kan la hele nøttesteken innpakket i butterdeig ligge i kjøleskapet.

Hva gjør jeg med rester av nøttestek?

Dersom den er ferdig stekt, er det kjempegodt å skjære den i tykke skiver som du steker nesten sprø i litt olje. Det er kanskje enda bedre enn helt fersk nøttestek. Mari har også testet det som fyll på nachos, med stort hell.

Have fun og prøv dere frem.

God jul, hilsen Øystein og Mari

Sjekk ut nettsiden til Bellies her

Besøk dem på Facebook her

Og kikk innom dem på Instagram her

3 Comments

  1. Mari Hult

    5 stars
    tester ratings

  2. Ann Cathrin

    5 stars
    Denne var supergod!

  3. 5 stars
    Tusen takk for at dere deler ❤️❤️

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *