

Bondekaker
Flate og tørre julekaker med kryddersmak.
Bondekakene kom til Norge fra Sverige en gang etter annen verdenskrig, og de spises fortsatt både i hjemlandet sitt og i Danmark. Sikkert til fika, tipper jeg (verdens fineste tradisjon som vi godt også kan importere fra Sverige).
Den gode kryddersmaken gjør at jeg synes disse er helt supre til jul.
Antall: ca. 40 stk
Tid: 1 time + 30 minutter avkjøling av deig
Ingredienser til ca. 40 stk.:
- 100 g mandler
- 175 g vegansk margarin
- 175 g sukker
- 1 dl sirup
- 1 ts natron
- 1 ts kanel
- 375 g hvetemel
Framgangsmåte:
Grovhakk mandlene i en foodprocessor. De skal ikke bli til mel, men ha lengder på noen millimeter helst. Legg dem til side, ha deretter margarin, sukker, sirup, natron og kanel i maskinen, og kjør til det er helt jevnt. Ha over i en bolle og jobb inn hvetemel og hakka mandler.
Form en eller to pølser av deigen, diameter på cirka 5 cm er bra. Flytt disse til kjøleskapet, la de ligger minst en halvtime slik at de fester seg godt. Da blir de lettere å skjære fine skiver av.
Sett stekeovnen på 200 grader, og kle tre stekebrett med bakepapir. Ta ut deigen av kjøleskapet, og skjær den i tynne skiver. 3-5 mm tykkelse er bra. Fordel skivene ut over stekebrettene, og stek dem i 7-10 minutter. Kakene skal bli gylne i kantene, men ikke over hele overflaten (da blir de så harde). Husk at de stiver litt etter steking også.
Avkjøl kakene på rist, oppbevar i lufttett kakeboks.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: