Bondekaker

Flate og tørre julekaker med kryddersmak. 

Bondekakene kom til Norge fra Sverige en gang etter annen verdenskrig, og de spises fortsatt både i hjemlandet sitt og i Danmark. Sikkert til fika, tipper jeg (verdens fineste tradisjon som vi godt også kan importere fra Sverige).

Den gode kryddersmaken gjør at jeg synes disse er helt supre til jul.

Antall: ca. 40 stk
Tid: 1 time + 30 minutter avkjøling av deig

Ingredienser til ca. 40 stk.: 

  • 100 g mandler
  • 175 g vegansk margarin
  • 175 g sukker
  • 1 dl sirup
  • 1 ts natron
  • 1 ts kanel
  • 375 g hvetemel

Framgangsmåte:

Grovhakk mandlene i en foodprocessor. De skal ikke bli til mel, men ha lengder på noen millimeter helst. Legg dem til side, ha deretter margarin, sukker, sirup, natron og kanel i maskinen, og kjør til det er helt jevnt. Ha over i en bolle og jobb inn hvetemel og hakka mandler. 

Form en eller to pølser av deigen, diameter på cirka 5 cm er bra. Flytt disse til kjøleskapet, la de ligger minst en halvtime slik at de fester seg godt. Da blir de lettere å skjære fine skiver av. 

Sett stekeovnen på 200 grader, og kle tre stekebrett med bakepapir. Ta ut deigen av kjøleskapet, og skjær den i tynne skiver. 3-5 mm tykkelse er bra. Fordel skivene ut over stekebrettene, og stek dem i 7-10 minutter. Kakene skal bli gylne i kantene, men ikke over hele overflaten (da blir de så harde). Husk at de stiver litt etter steking også. 

Avkjøl kakene på rist, oppbevar i lufttett kakeboks.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *