Lussekatter uten egg og melk

…eller juleboller, dersom du har ei venninne som hater jul men elsker boller.

Lussekatter hører med til Luciadagen. De er gode, akkurat som boller, men mest av alt synes jeg at de er koselige å lage. Sett gjerne av litt tid til selve utbakingen, for her kan en være kreativ og lage mange stilige varianter.

Antall: 20-25 stk
Tid: 1 time + heving

Ingredienser: 

 • 200 g vegansk margarin
 • 5 dl soyamelk (eller annen plantemelk) + 3 ss til pensling
 • 1 ss safratråder
 • 1 ss tørrgjær
 • 3 dl sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts bakepulver
 • 1,6-1,8 l hvetemel (+ ekstra til utbaking)
 • 1 ss maisstivelse
 • rosiner

Framgangsmåte: 

Smelt margarin i en gryte. Når den er helt smeltet heller du i soyamelk, og tar gryten av varmen. Ha i saftantråder. Sjekk om væsken er ca 37%. Er den litt for varm lar du den stå noen minutter. Er den litt for kald er det greit å fortsette. Ha i tørrgjær. Rør litt slik at både den og safranen løser seg opp. 

I en stor bolle – i kjøkkenmaskin med eltekrok om du har – har du sukker, kardemomme, bakepulver og 1,6 dl hvetemel. Rør det lett sammen. Hell deretter i blandingen fra gryta, og elt til du har en helt smidig deig som slipper kantene på bollen. Spe eventuelt med litt mer hvetemel dersom du trenger det. 

La deigen heve i cirka en time. Kle tre stekebrett med bakepapir. 

Ha deigen tilbake på kjøkkenbenken. Elt den kjapt sammen. Form lussekatter i ulike fasonger, og fordel dem utover stekebrettene. La dem etterheve i 20-30 minutter. Varm opp stekeovnen til 200 grader i mellomtiden. 

Rør sammen 3 ss melk med maisstivelse. Pensle blandingen på lussekattene, stikk rosiner i dem, og stek i 12-14 minutter, til de gylne og fine.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Michelle H Flagstad

  Det står 1,6-1,8 dl hvetemel i oppskriften, men det er vel liter det skal stå?

  1. Mari Hult

   hjelpemeg ja! Har rettet det opp nå 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *