Juleguide til bloggbøkene

Vi er tre venninner som har blogget om vegansk mat til sammen i 27 år, Jane (Veganmisjonen), Mia (Green bonanza) og Mari (Vegetarbloggen). Mellom oss har vi publisert flere tusen oppskrifter som ligger åpent der ute, gratis for alle å bruke, og det synes jeg er skikkelig kult. Vi har alle hver vår stil, og en herlig begeistring for hverandres arbeid. I tillegg kan vi alltid snakke med hverandre om noe er vanskelig eller utfordrende, og som en kurositet kan jeg nevne at Jane og meg har stemt fram Mia som tillitsvalgt. Ikke at vi trenger det så ofte, men det er godt å ha en som kommer med en pep talk iblant.

Mellom oss har vi faktisk gitt ut ni bøker – og det er de jeg har lyst å snakke om i dag. De er som oss – forskjellige på hver sin måte, men med et ganske likt verdisyn i bunn. Kokebøker er en populær julegave, og samtidig har jeg ikke lyst å konkurrere om salg med venninnene mine, derfor har jeg her laget en oversikt over åtte av våre ni bøker – der jeg trekker ut det spesielle med hver bok, sånn at det forhåpentligvis skal bli enklere for dere å velge rett kokebok til rett person. Beklageligvis har jeg ikke den første boka til Jane, og finner den heller ikke i noen nettbutikk, så den fikk ikke bli med denne gang.

Litt av en bukett!

Her kommer de i kronologisk rekkefølge. I anledning vår tillitsvalgte sitt store miljøengasjement har lagt med lenker til hvor du kan kjøpe bøkene i butikk, men også hvor du får kjøpt dem brukt. Selv om vi ikke tjener noe på salg av brukte bøker, er det et VELDIG godt miljøtiltak med brukte gaver, og det støtter vi helhjertet!

Veganmat på sitt beste (2015), Jane H. Johansen

Norges første veganske kokebok gitt ut på et stort forlag, og denne har gjort overgangen til veganer så mye bedre for mange. Boka er en grundig introduksjon til vegansk matlaging, med litt om råvarer, ernæring og teknikker, samt en haug med oppskrifter i alle slags kategorier, fra frokost og lunsj til middag, snacks og søtt. Boken passer godt til nye veganere, eller folk som har lyst å legge om til et vegansk kosthold og trenger en hånd å holde i.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Sykt godt (2016), Mari Hult

Undertegnedes første bok, og denne er laget for å være et stort oppslagsverk for plantebasert mat. Her går vi fra nybegynner til avansert, med masse oppskrifter (117 totalt), og masse tips og triks som holder deg i hånden underveis. Jeg pleier å si at i denne boken samlet jeg alt det aller beste jeg visste, fordi jeg hadde ingen tro på at jeg kom til å få lage en ny bok senere. Boka passer for de som har lyst å spise mer plantebasert, men også for drevne veganere som vil lære noe nytt.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Grønn bonanza (2016), Mia Frogner

Den første boka til Mia handler om råvarer og matglede, rett og slett. Den er inndelt etter råvarer, stort sett grønnsaker, som gjør den helt perfekt for alle som liker å spise etter hva som er i sesong. Eventuelt for folk som totalt har hangup på en grønnsak. Her finner du potetpizza, blomkålvinger, black pepper tofu, og en hel haug av Mias andre klassikere. Boken er består kun av middagsoppskrifter (og litt snacks), så den passer også veldig godt for “vanlige” folk som har lyst å spise flere kjøttfrie middager.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Kjøttfrie burgere (2017), Jane H. Johansen

Altså, denne trenger omtrent ingen introduksjon. Boka er STAPPFULL av oppskrifter på superdigge veganske burgere, med masse godt tilbehør til. Perfekt året rundt, men ekstra gøy å ha når grillsesongen kommer. Boka passer for alle som liker burger (det vil si alle).

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Sykt enkelt (2018), Mari Hult

Over 100 veganske oppskrifter som du lager på maks 30 minutter, med maks 10 ingredienser, og råvarene kan du kjøpe i helt vanlige dagligvarebutikker. Oppskriftene spenner om det meste; frokost, suppe, salat, masse middager, og selvsagt dessert og kake. I denne boken er jeg spesielt stolt av at det kun er nye oppskrifter, altså ingen som har vært innom bloggen på forhånd. Boka passer for alle som har dårlig tid til matlaging, men som vil spise godt likevel.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Grønnere! (2018), Mia Frogner

Av alle våre bøker tror jeg at det er denne jeg liker best. Grønnere handler om å lage veldig god mat, enten sammen eller alene. Den inneholder litt flere snodige råvarer, litt flere operasjoner for å få maten klar, men til gjengjeld får du noen vanvittig gode resultater. Denne boka passer til alle som elsker å lage mat, og som er interesserte i mat og gode smaker.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her. 

Plantebasert kosthold (2019), Tanja Kalchenko, Nina C. Johansen og Mari Hult

Dette er ikke en kokebok, men en fagbok om plantebasert kosthold med en egen oppskriftsdel. Det handler om hvordan du setter sammen et fullverdig plantebasert kosthold. Vi avliver myter og gir leseren all kunnskapen den trenger for å spise vegansk. Boka passer for alle som spiser, eller vil spise, plantebasert, og som en ekstra bonus finner du ekstremt mange svar til irriterende Facebook-diskusjoner i den.

Bestill boka ny fra Norli her. let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

Mer enn mett (2020), Mia Frogner

Mer enn mett er kanskje den flotteste av alle bøkene våre, med helt nydelige illustrasjoner og bilder. Men ja, uansett, dette er boka  Mia har hatt lyst å lage hele livet, og mer enn noen gang kommer hennes miljø- og klimaengasjement fram her. Hun kjefter ikke, aldri, men inspirerer til å spise på en måte som er så god for kloden som mulig. Det er enkle retter med lite oppvask, men med vanvittig mye god smak. Boka passer for alle som bryr seg om miljø og klima.

Bestill boka ny fra Norli her, let etter den brukt på Finn her eller på Bookis her.

4 Comments

 1. Jeg ble så sykt glad av dette innlegget! Heia deg, Mari! Og heia Mia og Jane. <3

  1. Mari Hult

   Tusen takk for det!

 2. Siw Selstø

  Vil bare si at du er en så tvers igjen god person ❤️ Du tenker virkelig på alle og for å gi noe tilbake har jeg virkelig promotert din bok sykt enkelt under disse 8 månedene som innlagt og vet at den i hvert fall havner under 5 juletrær.

  1. Mari Hult

   Det er veldig snilt av deg! Tusen takk, og håper alt går bra <3

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *