Sjakkruter

(reklame/jeg har fått boka i gave)

Denne oppskriften er signert Kristine Ilstad fra Det søte liv, og jeg har fått lov til å dele den.

Kristine er god til å bake alle slags kaker, og i år har hun gitt ut en bok dedikert til julebaksten – Det søte liv – julens deiligste kaker. Og hvilken bok! Dette er et komplett oppslagsverk til norske julekaker, rett og slett. Alt av det tradisjonelle er med, samt en god del nye favoritter. Dette er virkelig en bok som jeg, og helt sikkert mange andre, har savnet. Den er også vanvittig vakker, med fantastiske bilder og flotte farger, så dette er en bok jeg kommer til å la ligge framme hele julen.

Boka er ikke vegansk, men mye inni den er det, og av resten er det meste lett å veganisere. Disse kakene, for eksempel, skal i følge oppskriften lages med smør. Jeg brukte vegansk margarin istedefor, og det funket supert. Slik har det også vært med andre sorter jeg har prøvd. Skal det være egg i, ser jeg an oppskriften litt. I mørdeig pleier jeg erstatte det med litt kikertmel, i andre tørre kaker holder det ofte med litt ekstra bakepulver og/eller maisstivelse. Stivpiska eggehviter erstatter jeg med kikertlake, og silketofu fungerer i en del myke kaker. Easy peasy.

Antall: nok til en stor kakeboks
Tid: 1 time + litt tid til avkjøling av deig i kjøleskap

Ingredienser: 

  • 250 g hvetemel
  • 100 g melis
  • 175 g vegansk margarin*
  • 1 ts vanilje (vaniljepulver eller -ekstrakt, ev. 2 ts vaniljesukker)
  • 1 ss kakaopulver

*jeg har brukt Berit Nordstrand sin. Andre typer fungerer også, men om de er harde bør du la de stå en stund i romtemperatur før bruk, og skjære i terninger før du tilsetter dem i oppskriften.

Framgangsmåte: 

Bland sammen margarin og melis, til det blir helt jevnt. Det er lov å bruke en foodprocessor om du synes det blir enklere. Ha deretter i mel, og jobb det sammen til en fast deig. Del denne i to, ha vanilje i den ene og kakaopulver i den andre. Del hver deig i to like store deler, og rull dem ut til tilsammen fire lange pølser. Legg en hvit og en brun ved siden av hverandre, press dem forsiktig sammen. Legg den andre hvite oppå den brune, og den andre brune oppå den hvite. Slik at det kommer til å bli sjakkmønster vet du. Sett denne nye, større pølsen i kjøleskapet i minst en halvtime – da blir den fastere og enklere å skjære i pene kaker. 

Forvarm stekeovnen til 175 grader og kle to stekebrett med bakepapir. Når ovnen er klar tar du deigen ut fra kjøleskapet, skjærer den i 3-5 mm tykke skiver, og fordeler disse utover stekebrettene. Stek i ca. 10 minutter, avkjøl deretter kakene på rist.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE JULEKAKER.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *