Favorittaco

Mange av oppskriftene jeg jobber med til bloggen og sosiale medier har noen tydelige regler. Det kan være et sponset innlegg, der selskapet jeg samarbeider med ønsker at jeg skal bruke deres produkter eller en spesiell vinkling, det kan være en utfordring jeg har takket ja til der alt skal være spesielt billig, eller det kan være selvpåførte regler som norske grønnsaker, få ingredienser, kort tilberedningstid og råvarer som du får kjøpt i alle daligvarebutikker.

Misforså meg rett – jeg elsker regler og utfordringer når jeg lager mat, for meg så tvinger det fram en helt annen kreativitet enn når jeg kan gjøre hva som helst. Men av og til. Av og til er det digg å ikke ha noenting å forholde seg til når jeg lager mat, og lage alt det beste jeg vet uten regler. Dette er en av de rettene. Taco med alt det beste.

Ekstra crazy tacovariant servert med ris til.

Nå er jeg egentlig av typen som til vanlig ikke har så mye på tacoen. Litt som metter, litt som knaser, og en saus eller to som smaker skikkelig bra. I tillegg så pleier jeg å bruke små maistortillas, og ikke store hvetetortillas. Men bryter vi regler så bryter vi regler, så her får dere en supernice taco med knallgod bønnestuing, kremet cashewsaus, spicy poteter, knasende cashewnøtter og en salsa laget i hovedsak på epler. Sett fram alt på spisebordet, og fyll tortillaen med alt på en gang, eller prøv ulike kombinasjoner.

Antall: 4 porsjoner
Tid: 2 timer, inkludert koketid

Ingredienser: 

 • 2 løk
 • 0,5 jalapeño
 • 2 laurbærblad
 • 4 stilker timian
 • 250 g tørka sorte bønner
 • 3 ss olje
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 ts malt spisskummen
 • 1 ts malt koriander
 • 1 liten klype med nellik og kanel
 • 4 dl hakkede tomater
 • salt og pepper

Cashewsaus:

 • 65 g rå, usalta cashewnøtter
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ss sitronsaft
 • salt og pepper

Poteter: 

 • 6 poteter
 • 1 ss olje
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts paprikapulver
 • 0,5 ts røkt paprikapulver
 • 0,5 ts chilipulver
 • 1 ts oregano
 • salt

Rista cashewnøtter: 

 • 65 g cashewnøtter
 • 1 ss olje
 • 1 ts malt koriander
 • 1 ts chilipulver
 • 0,5 ts salt

Eplesalsa: 

 • 2 epler
 • 0,5 rødløk
 • noen stilker koriander
 • 1 hvitløksfedd
 • 0,5 jalapeño
 • 1 lime

Tilbehør:

 • 12 store hvetetortillas eller en hel haug små maistortillas

Framgangsmåte: 

Skjær den ene løken i fire båter, og skjær chilien i to på langs. Ha i en gryte, tilsett også laurbærblad, timian og bønner. Hell over vann slik at det dekker ca. 3 centimeter over bønnene. Kok opp, og skru deretter ned varmen. La det småkoke i halvannen time, eller til bønnene er svært myke. Ta av skummet som legger seg på toppen etterhvert. Sil av bønnene, og ta vare på kokevannet. Kast løk, laurbærblad, timian og chili.

Mens bønnene koker er det greit å starte på cashewsaus, poteter, rista nøtter og eplesalsa. Når du har kontroll på alt det, kan du fortsette med bønnestuingen.

Ha to tredjedeler av bønnene og litt av kokevannet i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er grovt blandet. Tilsett så mye vann du trenger for å få den konsistensen du foretrekker.

Varm oljen i en gryte på middels varme. Fres den hakkede løken til den er gyllen og myk. Finhakk hvitløk og ha i. Tilsett krydder, og stek i noen minutter til. Det er viktig at ingenting svir seg. Rør inn bønnemosen, bønnene og tomatene. La det småkoke under omrøring til væsken har kokt inn, og blandingen har tyknet.

Cashewsaus:

Bløtlegg nøttene i litt vann mens du gjør klar potetene, de rista nøttene og eplesalsaen.

Hell vannet av nøttene og ha dem i en foodprocessor sammen med hvitløk, sitronsaft, litt salt og litt vann. Kjør til du har en helt jevn saus (ha i litt mer vann om du trenger). Smak gjerne til med mer hvitløk/sitron/salt etter smak.

Poteter: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Vask eller skrell potetene og skjær dem i små terninger. Fordel dem utover to tredjedeler av stekebrettet, ha på olje, spisskummen, paprikapulver, røkt paprikapulver, chilipulver, oregano, salt og pepper, og sett i ovnen i cirka 20 minutter.

Rista cashewnøtter: 

Rør sammen nøtter, olje, koriander, chili og salt i en liten bolle. Når potetene har 5 minutter igjen av steketiden, har du nøttene på brettet samen med dem. De trenger ikke så lang steketid. Når de er ferdige grovhakker du dem.

Eplesalsa: 

Skjær eplene i terninger, kast kjernehusene. Grovhakk rødløk og koriander, finhakk hvitløk og chili. Ha alt i en bolle, rør sammen og press i limejuicen til slutt.

Tilbehør:

Varm opp tortillaene i stekeovnen eller i mikrobølgeovn.

HER FINNER DU FLERE TACOOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *