Oppskrifter med gresskar

Visste du at gresskar kan brukes til veldig mye mer enn halloweenpynt?

Nå på høsten er norsk gresskar i sesong, og endelig får vi kjøpt det i butikker over hele landet. Spesielt rundt Halloween bugner det nesten over av de oransje og grønne skattene, og plutselig i starten av november selges de uforskammet billig rundt omkring.

Fire typer gresskar som dyrkes her i Norge. Fra øverst i bilde: halloweengresskar, prince crown, small sugar og uchiki kuri.

Min store oppfordring til alle, er å benytte dere av alt det gode fruktkjøttet og kjernene, og ikke bare bruke gresskaret til lykt. Det er en nydelig råvare som kan brukes i både middagsretter, desserter og bakst. Smaken er god, søt og mild, og den varme fargen på gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten (vitamin A). Gresskar er forøvrig kalorifattig, rikt på kostfiber og en kilde til kalium.

Smaken er god, søt og mild, og den varme fargen på gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten (vitamin A)

Får du ikke spist alt når gresskaret er i sesong, kan du lage gresskarpuré og fryse ned, eller sylte gresskaret og oppbevare det i kjøleskapet (dette er knallgodt til jul).

Her er noen av mine favorittoppskrifter med gresskar: 

Basisoppskrifter

Gresskarpuré

Lager du din egen gresskarpuré, blir veien til gresskarsuppe, gresskarpai og pumpkin spice latte med en gang mye kortere. Kan oppbevares i kjøleskap eller fryses ned.

Sylta gresskar

Nydelig til julematen og julegavene, og en perfekt måte å få smaken av gresskar hele vinteren.

Gresskarkrydder

Krydderblandingen inneholder ikke gresskar, men er perfekt å bruke i en rekke gresskaroppskrifter. Skal du lage mye mat med gresskar anbefaler jeg veldig å lage opp et glass av dette.

Middagsretter

Gresskargryte med peanøtter, kokosmelk og grønn curry

En aldeles nydelig gryte med masse god smak. Får du rester av denne retten, kan du lage disse herlige restelappene. 

Gresskarburger

En veldig restebasert burger der vi bruker opp matrester + spiser digg i samme slengen.

Gresskarsuppe med ingefær

Nydelig suppe med gresskar, ingefær, løk, hvitløk og chili.

Kikert- og gresskargryte

Kjapp og nydelig indisk gryte med gresskar og kikerter.

Pasta i gresskarsaus

Dette er en aldeles nydelig pastarett med mild og kremet gresskarsaus, smakfull sopp og spinat, og herlige proteinrike erter.

Gresskarhummus

Herlig dipp som passer til nesten alt.

Gresskarcurry

Indisk festrett med gresskar i en helt nydelig, kremet saus.

Kaker og desserter

Bananbrød med gresskar

Saftig kake med masse gode smaker fra banan, gresskar, sjokolade og nøtter.

Gresskarcupcakes

Aldeles nydelige cupcakes med krydra bunn og mild kremostglasur.

Gresskarmuffins

Amerikanske gresskarmuffins som smaker både av Thanksgiving og jul.

Drikke

Vegansk pumpkin spice latte

Høstfavoritt med smak av gresskar, kanel, allehånde, muskat og ingefær.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *