Dette koster maten i den nye boka

Matbilder: Arne Bru Haug
Bilde av Kjersti i butikken: Tord Paulsen

Jeg skriver for tiden på en ny kokebok, sammen med “forbrukerfrue” Kjersti Grønseth. Temaet er billig mat på en bærekraftig måte.

Å spise billig handler nemlig om mer enn å handle på tilbud, kjøpe lavprisprodukter og spise suppe. Det handler om å løfte blikket litt og se etter råvarer som naturlig har en lav pris, og spise opp alt du handler inn.

Vi har så lyst å inspirere deg til å spise knallgode norske grønnsaker når de er i sesong, til å gjenoppdage næringsrike kornsorter som besteforeldrene våre spiste daglig, til å bruke belgvekster på måter du kanskje ikke hadde tenkt på før, til å eksperimentere med krydder og sauser for å gi maten den siste finishen og til å se på matrester som den fabelaktige ressursen de faktisk er. 

Dette geniet av en økonom har saumfart butikker, hentet inn priser og laget tidenes regneark for å beregne pris på alle oppskriftene i boka.

Vi foretrekker å lage maten fra bunn, aller helst med norske råvarer. Du finner ikke avokado, mango, chiafrø og soyakjøttdeig her – og det synes vi er helt supert.

Målet med boka er at vi skal gjøre det gøy for deg å planlegge, handle, lage mat og ikke minst spise den. Vi deler våre beste tips til hvordan du gjør det i praksis, viser deg hvilke råvarer som er bra for både kroppen og lommeboka, og serverer deg til slutt en hel haug billige oppskrifter. 

Men hvor billige?

Kjersti har hentet inn priser fra ulike butikker, samlet dem i sitt gigantiske regneark, veid opp råvarer og lagt inn oppskrifter, og ut av dette har vi fått en prisberegning per porsjon.

I disse tallene vi viser her har vi ikke tatt med det som er deler av en rett, tilbehør eller resteoppskrifter – kun de “fullverdige” middagsrettene, om vi kan si det sånn. Det betyr at vi har 60 retter i regnearket. Og snittprisen? 16 kroner per porsjon.

Den aller dyreste retten er på 28 kroner, og den er faktisk gjort litt ekstravagant med vilje. Sånn er jeg bare skrudd sammen.

Siden den billigste oppskriften i boka ble en suppe, måtte også den dyreste bli en suppe tenkte vi. Men med 28 kroner per porsjon, mener vi at denne er godt innafor likevel.

85 prosent av middagene koster 20 kroner eller mindre per porsjon, og hele 12 middager koster 10 kroner eller mindre! Den aller billigste er gulrotsuppen med ingefær, som kun koster 6 kroner per porsjon. Av rettene som ikke er suppe, er en nydelig spansk rice and beans billigst, på 8 kroner per porsjon.

Hva tror dere om dette? Bli kjempeglad for å høre deres forventninger til og tanker om boka i kommentarfeltet.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *