Slik koker du kraft

Hjemmelaget kraft gjør alt av supper, sauser og gryter (du vet, oppskrifter som spør etter buljongpulver) bedre. Jeg koker aldri kraft på nye og fine grønnsaker, men sparer på avskjær gjennom uka, og så koker jeg kraft på det pluss eventuelle halve og kvarte grønnsaker som tar hedersplassen nederst i skuffen.

Et par nyttige ting å vite:

  • grønnsakskraft kan oppbevares i rene glass i kjøleskap, eller fryses ned.
  • frys kraften gjerne ned i isbitbrett, så kan du ta ut en eller to terninger om gangen.
  • du kan lage en kraft med ganske nøytrale smaker, eller kjøre på med chili og koriander om du har tenkt å lage mye asiatisk mat framover.
  • 5 dl kraft erstatter ca 5 dl vann med 1 buljongterning

Mine favoritter å ha i grønnsakskraft:

  • gulrot og pastinakk (her kan du bruke hele grønnsaken, eller skall, topp og stilk)
  • søtpotet, beter, sellerirot og gresskar
  • paprika
  • tomat
  • kinakål og salat uten markant smak

Disse bruker jeg for ekstra smak: 

  • alle typer løk, gjerne med skallet på, og gjerne flere typer (her kan du også bruke avskjær)
  • chili – men det begrenser bruksområdet litt (knallgodt i ramen og thaigryter, ikke så bra for blomkålsuppen)
  • sopp, for den gode umami-smaken
  • i tillegg har jeg ofte i litt salt, og eventuelt persille eller koriander om jeg har det liggende, og det passer til bruksområdet

Grønnsaker jeg styrer unna i kraften: 

  • potet
  • blomkål, brokkoli, bladene deres og andre kåltyper med markant smak

Framgangsmåte: 

Vask grønnsakene og skjær dem i lange skiver. Dette er slik at mest mulig av innmaten skal komme i kontakt med vannet.

Ha alt i en gryte, ha eventuelt i 1 ts salt, og hell på vann slik at det akkurat dekker grønnsakene.

Kok i 1-2 timer.

Legg en finkornet sil over en bolle, og hell kraften over i den, slik at silen fanger opp eventuelle grønnsaker som blir med.

Avkjøl litt, og ha deretter over i helt rene glass eller isterningsbrett.

Oppbevar i kjøleskap eller fryser.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *