vegansk fransk potetform

Fransk potetform

En nydelig bechamelsaus med sopp, vårløk, linser og hvitløk dekkes av potetstappe og gratineres i ovn. Trenger du egentlig å vite noe mer…?

Dette er en middag jeg ikke kan fatte og begripe at jeg ikke har laget tidligere. Sausen og alt oppi den smaker knallbra, og potetstappe er alltid en favoritt. Og ikke nok med det – dette er en av mine skikkelig billige middagsoppskrifter også. Jeg brukte cirka 50 kroner for fire porsjoner – ikke inkludert krydder, mel, melk og næringsgjær. Det blir 12,50 per porsjon det. Innafor synes jeg.

Antall: 4 porsjoner
Tid: 1 time

Ingredienser: 

 • 800 g poteter 
 • 4-5 vårløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 200 g sopp
 • 1 kartong grønne eller brune linser*
 • 2+2 ss olje til steking
 • 2 ts provencekrydder
 • salt og pepper
 • 2 ss hvetemel
 • 4 dl usøtet mandel- eller soyamelk
 • 2 ss næringsgjær (kan sløyfes)

*eller 2 dl tørka linser som du koker selv

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en mellomstor ildfast form.  Kok opp godt med vann i en gryte. Skell potetene og skjær dem i terninger. Ha i det kokende vannet og kok til de er møre. 

Skjær vårløk i ringer, finhakk hvitløk og skjær sopp i terninger. Sil laken av linsene, og skyll dem i kaldt vann. Varm opp 2 ss olje til høy varme i en panne. Ha først i soppen, og la den frese i noen minutter. Senk varmen til medium, ha i vårløk, hvitløk og linser. Krydre med provencekrydder, salt og pepper, og la det surre mens du gjør klar resten. 

Ha 2 ss olje i en liten gryte, visp inn hvetemelet. Varm opp til medium/høy temperatur, og visp inn litt og litt plantemelk. Skru av varmen når du har en tykk saus. Ha i næringsgjær om du har det, hvis ikke kan du smake til med litt salt og pepper her og. Hell linseblandingen over i sausen, og hell over i den ildfaste formen. 

Sil vannet av potetene. Mos dem med en gaffel, ha i litt salt og pepper, og eventuelt litt mer plantemelk til du har en god konsistens. Ha potetmosen over linsene i formen, og sett det hele i ovnen i cirka 20 minutter – du skal ha gylne topper på potetmosen. 

Servér formen rykende varm med en gang den er ferdig i ovnen. Litt persille på toppen er lurt om du skal ta bilder av maten. 

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE FRANSKE OPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

3 Comments

 1. Denne var helt fantastisk! Noe av det beste jeg har smakt og min (egentlig kjøttspisende) mann var helt enig. Ternigkast 6!

  1. Mari Hult

   Wow! Nå ble jeg glad 🙂

 2. Jeg har nå lagd denne to ganger. Første gang ble sausen alt for tynn og boblet opp over potetene. Denne gangen lagde jeg sausen veldig tykk. Og den boblet fremdeles over potetene?! Hva gjør jeg feil?..

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *