indisk linsegryte

Indisk daal

Knallbillig middag med knallgode smaker. 

Jump to Recipe

Når vi snakker om billig og næringsrik mat, er tørka linser noe av det som oftest nevner. De koster “nesten ingenting”. På den lokale internasjonale matbutikken her jeg bor, er det 30 kroner for 1 kilo. Det er nok til minst 16 porsjoner av denne retten, sannsynligvis litt mer.

indisk daal

Og i tillegg til å være billige, er linsene næringsrike (spesielt er de gode på protein), og de er skikkelig anvendelige. Min favoritt er å la dem koke til dem med masse gode krydder, til de nesten går i oppløsning.

Dette er en indisk daal-variant – en aldri så liten klassiker faktisk – som jeg ikke bare lager fordi den er billig og næringsrik, men aller mest fordi den smaker så godt.

Det finnes utrolig mange varianter av daal en kan lage, den ene bedre enn den andre! Fellestrekkene er at indisk daal stort sett alltid er raskt og enkelt å lage, det smaker alltid godt og det er en næringsrik rett med masse proteiner. Når den i tillegg kan bli skikkelig billig, er det ikke stort mange ekstra bokser å krysse av i, spør du meg!

indisk linsegryte

Her er det viktig å bruke tørka røde linser, ikke hermetiske, da de omtrent skal gå i oppløsning under koking (og trekker til seg masse god smak underveis). Tørka linser fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Ekstra billige får du dem i internasjonale butikker.

Det finnes to varianter – hele og spittlinser. I vanlige daligvarebutikker selges vanligvis splittlinsene, uten at det oppgis på pakken. Disse går det litt kjappere å koke enn de hele linsene – men de gir samme resultat. Jeg må innrømme at jeg av og til blander de to, hvis jeg har to pakker som begynner å bli tomme. Det går helt fint det og.

indisk linsegryte

Indisk linsegryte

En nydelig indisk daal med masse god smak, høyt proteininnhold og til en veldig lav pris.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Course hovedrett
Cuisine italiensk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

 • 2 dl ris
 • 0,5 løk
 • 1 hvitløksfedd
 • olje til steking
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts malt koriander
 • 1 ts gurkemeie
 • 0,5 ts chilipulver
 • 2,5 dl tørka røde linser
 • 6 dl vann
 • 4 dl knuste tomater
 • salt
 • frisk koriander
 • 1 ts chiliflak

Instructions
 

 • Kok ris etter anvisning på pakken. Grovhakk løk, finhakk hvitløk. 

 • Varm opp olje i en gryte. Ha i løk og hvitløk, la det surre i noen minutter, tilsett deretter spisskummen, koriander, gukemeie og chilipulver. Rør sammen og la det steke videre til løken er myk og det lukter godt. 

 • Ha i linser, vann, tomater og litt salt. Kok opp, og la det deretter småkoke under lokk til linsene nesten går i oppløsning. Dette tar 15-20 minutter.

 • Smak eventuelt til med litt mer salt, og eventuelt krydder.

 • Grovhakk koriander.

 • Servér linsene sammen med ris, dryss koriander og chiliflak på toppen.

Keyword billig middag, daal, indisk daal, indisk linsegryte, linser

HER FINNER DU FLERE INDISKE OPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

1 Comment

 1. Ann Cathrin

  Elsker billige middagstips 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating