falafel med hummus og ptoetbåter

Falafel med hummus og potetbåter

Dette er en kombinasjon av to av mine aller mest populære oppskrifter, falafel og hummus, i den formen jeg spiser dem aller oftest selv: med stekte potetbåter og pitabrød.

Jump to Recipe falafel og hummus med pitabrød og poteter

Falafel med hummus er vegetarmat som de aller, aller, aller fleste liker – både veggiser og “kjøttetere”. Og det er jo ikke rart! Hvem kan si nei til godt krydra, sprøstekte kikertboller og silkemyk hummus?

Her gjør vi dem ekstra gode, for vi serverer dem i selskap med stekte potetbåter og pitabrød. Det er rett og slett veldig, veldig godt sammen – og vel verdig middagsbordet på både en fredags- og lørdagskveld.

falafel med hummus, potetbåter og pitabrød

Falafel med hummus: variasjonsmuligheter

  • Falafelen her er godt krydra. Liker du ikke koriander? Ha i mer persille heller. Skal du servere retten til barn? Vurder om du må roe ned på hvitløk og chili.
  • Vil du ha falaflene enda sprøere? Friter dem istedenfor. Mindre fett? Stek dem i ovnen.
  • Lyst på annet tilbehør? Kjør på med annet tilbehør! Jeg synes falafel er knallgodt med tacotilbehør, for eksempel. Og på pizza! Falafel smaker også godt med auberginedipp, marinert aubergine, salat med grønne bønner og muhammara.
falafel med hummus og ptoetbåter
Print Pin
5 from 1 vote

Falafel med hummus og potetbåter

Dette er en kombinasjon av to av mine aller mest populære oppskrifter, falafel og hummus, i den formen jeg spiser dem aller oftest selv: med stekte potetbåter og pitabrød.

Rett hovedrett
Kjøkken middelhavsk
Tema bowl, falafel, hummus, poteter, stekte poteter
Forberedelser 15 minutes
Koke-/steketid 30 minutes
Bløtlegging 8 hours
Totalt tidsbruk 8 hours 45 minutes
Antall 2 porsjoner

Ingredienser

  • 3 dl tørka kikerter
  • 0,5 ts natron
  • olje
  • 4 poteter
  • 3 hvitløksfedd
  • salt
  • pepper
  • 1/4 løk (eller 1 liten løk)
  • 1/2 rød chili
  • 4 stilker bladpersille
  • 4 stilker koriander
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts bakepulver
  • 5 ss hvetemel
  • 4 pitabrød
  • 2 ss tahini
  • 1 sitron

Framgangsmåte

  • Bløtlegg kikertene i vann over natten, eller i minst åtte timer. Sil av vannet, og legg to tredjedeler av kikertene til side. Kok opp godt med vann i en gryte, tilsett natron og den ene tredjedelen av kikertene, og kok til de er møre. Gjør klar resten mens de koker.

  • Forvarm stekeovnen til 225 grader, og finn fram en ganske stor ildfast form. Den skal få plass i ovnen, men det skal også være plass til pitabrødene, så husk på det. Gni inn formen med litt olje.

  • Skjær potetene i båter, ha dem utover i den ildfaste formen, og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen når kikertene har kokt i et kvarter.

  • Ha de kikertene som ikke koker i en foodprocessor. Tilsett 2 hvitløksfedd, gul løk, chili, persille, koriander, spisskummen, bakepulver og 1 ts salt, og bruk “pulse”-funksjonaliteten til å grovhakke blandingen. Ha deretter i én og én spiseskje hvetemel, og bland det til du har en klebrig deig det går an å forme falafler av. Det er viktig å ikke bare mose alt her – da blir det nesten umulig å få falafelene gjennomstekte, og de vil bli veldig myke i midten. Form boller av deigen og press dem cirka én centimeter flate.

  • Vask foodprocessoren (eller finn fram en annen om du har to og liker mye oppvask på en gang).

  • Varm opp olje til høy temperatur i en stekepanne. Stek falaflene gylne på hver side, skru deretter varmen ned til lav, og la dem stå og surre mens du gjør klar resten.

  • Tilbered pitabrød etter anvisning på pakken. Når de kokende kikertene er helt totalt møre, på grensen til myke, fisker du dem opp av gryten (ta vare på en del av kokevannet!), og har over i den rene foodprocessoren. Tilsett 1 hvitløksfedd, litt salt, tahini og saften fra en halv sitron. Kjør til du har en helt jevn hummus. Her kan du spe med kokevann for å få perfekt konsistens på den, du kan smake til med litt mer sitronsaft, og eventuelt med litt mer salt.

  • Når alt er klart, serverer du falafel med pitabrød, hummus og båtpoteter.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED KIKERTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

5 Comments

  1. Går det an å fryse disse? Hvor lenge holder de seg da?

    1. Mari Hult

      Falafel går det kjemefint å fryse 🙂 Usikker på om det funker med hummus og potetbiter da.

  2. Kan man bruke vanlig hermetiske kirkerter i lake her, eller må det kokes?

    1. Mari Hult

      Jeg foretrekker å bruke dem rå + bløtlagte, uten koking. Da blir falafelen mye bedre 🙂 Hermetiske kikerter er kokt allerede, så fungerer ikke like bra dessverre.

  3. Ann Cathrin

    5 stars
    Kjempegod middag!

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *