Falafel med hummus og potetbåter

Dette er en kombinasjon av to av mine aller mest populære oppskrifter, falafel og hummus, i den formen jeg spiser dem aller oftest selv: med stekte potetbåter og pitabrød.

Antall: 2 porsjoner
Tid: 45 minutter + minst 8 timer bløtlegging

Ingredienser: 

  • 3 dl tørka kikerter
  • 0,5 ts natron
  • olje
  • 4 poteter
  • salt og pepper
  • 3 hvitløksfedd
  • 0,25 gul løk (eller en liten)
  • 0,5 rød chili
  • 4-5 stilker persille
  • 4-5 stilker koriander (eller mer om du har og liker det veldig godt!)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts bakepulver
  • 3-4-5 ss hvetemel
  • 4 pitabrød
  • 2 ss tahini
  • 1 sitron

Framgangsmåte: 

Bløtlegg kikertene i vann over natten, eller i minst åtte timer. Sil av vannet, og legg to tredjedeler av kikertene til side. Kok opp godt med vann i en gryte, tilsett natron og den ene tredjedelen av kikertene, og kok til de er møre. Gjør klar resten mens de koker.

Forvarm stekeovnen til 225 grader, og finn fram en ganske stor ildfast form. Den skal få plass i ovnen, men det skal også være plass til pitabrødene, så husk på det. Gni inn formen med litt olje.

Skjær potetene i båter, ha dem utover i den ildfaste formen, og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen når kikertene har kokt i et kvarter.

Ha de kikertene som ikke koker i en foodprocessor. Tilsett 2 hvitløksfedd, gul løk, chili, persille, koriander, spisskummen, bakepulver og 1 ts salt, og bruk “pulse”-funksjonaliteten til å grovhakke blandingen. Ha deretter i én og én spiseskje hvetemel, og bland det til du har en klebrig deig det går an å forme falafler av. Det er viktig å ikke bare mose alt her – da blir det nesten umulig å få falafelene gjennomstekte, og de vil bli veldig myke i midten. Form boller av deigen og press dem cirka én centimeter flate.

Vask foodprocessoren (eller finn fram en annen om du har to og liker mye oppvask på en gang).

Varm opp olje til høy temperatur i en stekepanne. Stek falaflene gylne på hver side, skru deretter varmen ned til lav, og la dem stå og surre mens du gjør klar resten.

Tilbered pitabrød etter anvisning på pakken. Når de kokende kikertene er helt totalt møre, på grensen til myke, fisker du dem opp av gryten (ta vare på en del av kokevannet!), og har over i den rene foodprocessoren. Tilsett 1 hvitløksfedd, litt salt, tahini og saften fra en halv sitron. Kjør til du har en helt jevn hummus. Her kan du spe med kokevann for å få perfekt konsistens på den, du kan smake til med litt mer sitronsaft, og eventuelt med litt mer salt.

Når alt er klart, serverer du falafel med pitabrød, hummus og båtpoteter.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED KIKERTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

  1. Birgitte

    Går det an å fryse disse? Hvor lenge holder de seg da?

    1. Mari Hult

      Falafel går det kjemefint å fryse 🙂 Usikker på om det funker med hummus og potetbiter da.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *