

Marokkansk stekt ris
Jeg er så glad i stekt ris, at jeg koker for mye til middag med vilje. Sånn alt for mye. Nok til to middager til.
Vanligvis går jeg for den enkle varianten med soyasaus, hvitløk og grønnsaker, og det er litt trist, for det finnes jo så utrolig mange flere varianter jeg kan lage!

I denne oppskriften bruker jeg masse av råvarene jeg liker godt å ha i marokkansk mat. Krydder, dadler, urter, nøtter, kikerter, ingefær … Grønnsakene ble utpekt litt tilfeldig, så de må du også gjerne bytte ut med dine favoritter – eventuelt de halve og kvarte grønnsakene som ligger nederst i skuffen.

Antall: 2 porsjoner
Tid: 20 minutter
Ingredienser:
- 1 boks (4 dl) eller 2 dl tørka kikerter
- 6 dl kokt og avkjølt basmatiris
- 1 kinesisk hvitløk
- 2 cm fersk ingefær
- 0,5 sjalottløk
- 4 stilker koriander
- 4 dadler
- 0,5 medium søtpotet
- 0,5 blomkål
- 2 ss olje
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts spisskummen
- 1 ts kanel
- ½ ts malt koriander
- 2 ss soyasaus
- 1 ss sesamolje
- 65 g cashewnøtter (salte og rista er best her)
Framgangsmåte:
Bruker du hermetiske kikerter, holder det å sile av laken og å skylle dem i kaldt vann. Bruker du tørka må de bløtlegges i minst 8 timer, og deretter kokes møre i godt med vann.
Har du ikke ferdigkokt ris, koker du opp cirka 3 dl tørr ris etter anvisning på pakken.
Riv eller finhakk hvitløk og ingefær, grovhakk sjalottløk og koriander. Skjær dadlene i fire. Skrell søtpotet og skjær i små terninger, del blomkålen i litt større buketter.
Varm opp oljen til medium temperatur i en stor stekepanne. Ha i gurkemeie, spisskummen, kanel og malt koriander, og stek det i noen minutter. Ha deretter i søtpotet og blomkål, og la det hele steke i et par minutter til. Ha i litt mer olje om det blir for tørt.
Tilsett så sjalottløk, hvitløk og ingefær, og stek i 1-2 minutter slik at løken blir blank. Ha i kikerter, og rør alt godt sammen. Liker du kikertene myke, kan du hoppe rett videre til neste skritt, liker du at de er bitte litt crunchy, kan du steke dem i et par minutter før du har i ris.
Ha i ris. Bland den godt inn med resten, og pass på at den ikke brenner seg. Ha også i dadlene. Stek til risen blir gjennomvarm og god. Hell på soyasaus og sesamolje, vend alt godt sammen, og ta av varmen.
Topp med koriander og cashewnøtter, og servér retten med en gang.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ STEKT RIS.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube:
Marokkansk stekt ris: er det lønnesirup som i oppskrift eller sesamolje som i tekst, -eller begge….?
Ups – tabbe! Det skal være sesamolje! Rettet opp nå 🙂
Dette er en av mine favoritter! Fun fact: Jeg har alltid trodd det var lønnesirup og har derfor pleid å lage med det. Oppdaget i helga at det var rettet opp og brukte da sesamolje. Jeg synes faktisk det smaker bedre med lønnesirup 🙂
Hahhahahaa se der ja! Sånn er det ofte med oppskrifter, mange kombinasjoner blir gode 🙂
Smaker man kanelen av risen? Er litt nervøs for at det skal ødelegge.