Vegansk bløtkake

Her har vi den: en skikkelig saftig og smakfull bløtkake, stappfull av syltetøy og pisket krem, og toppet med bær, nøtter og sjokolade. Og det beste av alt? Kaken er helt vegansk.

Denne kaken trenger ikke mange triks eller erstatningsprodukter, og den er ikke vanskelig å lykkes med. De eneste ingrediensene fra spesialhylla i butikken er soyamelk og soyafløte, men det begynner jo virkelig å bli veldig vanlig med begge to. Ellers går det i mel og sukker og slikt.

For å erstatte egg, som så mange tror at du må ha i en kake for at den skal bli bra (…), bruker vi tre enkle triks:

  • soyamelk og eddik får reagere slik at det tykner litt
  • natron reagerer med eddiken, og sammen med bakepulver gjør det at kaken hever fint
  • hvetemelet vispes raskt og kraftig sammen med resten av ingrediensene, for en så luftig røre som mulig

Det er ikke verre.

Her er kaken pyntet til 17. mai med veldig mange godsaker – men du kan helt fint greie deg med mindre. Pisket krem og syltetøy er supergodt alene, eventuelt kan du variere med en sjokolademousse istedenfor krem. Eller hva med en hjemmelaget vaniljekrem mellom lagene…?

Antall: 1 kake
Tid: 15 minutter tilberedelse, 50 minutter steking, 10 minutter montering

Ingredienser: 

  • 4 dl soyamelk
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1,5 dl olje
  • 4 dl sukker
  • 2 ts vanilje
  • 0,5 ts natron
  • 0,5 ts bakepulver
  • 7 dl hvetemel + litt ekstra til meling av form

Til montering: 

  • 2 dl vegansk fløte til visping
  • 1 dl bringebærsyltetøy
  • friske bær
  • 8-10 hasselnøtter
  • 20 g melkefri sjokolade

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Finn fram en springform med diameter på cirka 22 cm, og kle den med bakepapir eller gni den inn med olje og dryss med mel.

Ha soyamelk og eddik i en stor bolle. La det stå et par minutter slik at det tykner litt. Rør deretter inn olje, sukker, vanilje, natron og bakepulver. Ha hvetemel i til slutt, og visp det hele raskt og kraftig sammen til en jevn røre.

Hell over i formen, sett i ovnen og stek i 45-50 minutter. Bruk gjerne trepinnetesten for å sjekke at kaken er helt gjennomstekt.

Avkjøl kaken helt før montering.

Montering: 

Visp fløten stiv. Avhengig av hvilken type du bruker kan du kanskje ha i litt søtning.

Del kaken i to, og legg den ene delen på serveringsfatet du skal bruke. Smør på to tredjedeler av syltetøyet, og fordel det godt utover bunnen. Ha deretter på godt med krem. Legg gjerne på et par bær også – så hjelper de å holde den andre kakedelen på plass.

Legg nettopp den andre kakedelen oppå. Smør på resten av syltetøyet, mer krem (ta gjerne rundt kanten på kaken også), og ha bær oppå.

Grovhakk nøtter og sjokolade og ha helt på toppen.

Servér kaken med en gang, eller sett den i kjøleskapet fram til servering.

Tips: Lager du kaken en dag i forveien? I så fall anbefaler jeg å vente med montering til samme dag den skal spises. Men er det hektisk så går det å la den overnatte med pynten på i kjøleskapet.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE KAKER.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

1 Comment

  1. Ola Grindal.

    Takk.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *