veganske sushiruller

Sushivårruller

Herlig hybrid med sushiris, marinert og stekt tofu, avokado og mango.

I 2011 lærte min gode venninne Adele meg å lage vegansk sushi. Uten fisk – men med en nydelig kombinasjon av salt og røkt tofu, avokado, mango og agurk. Hun lager de vakreste makiruller, som smaker like godt hver eneste gang.

Jeg liker veldig godt å spise disse bitene, men sliter skikkelig med å lage dem selv. Ramler alltid fra hverandre, og jeg blir sittende å spise med fingrene.

Men så dere – ni år etterpå – kom jeg på at et alternativ er å droppe noriarkene, og pakke godsakene inn i rispapir istedenfor! Som vårruller! Eller sommerruller, kanskje, jeg er litt usikker her (vårruller klang best, så det ble tittelen på oppskriften). Disse er veldig gode, litt arbeid å lage (som med all vegansk sushi), og veldig kjekke å servere. Sammen med litt søt chilisaus og sesamfrø blir det en fest for både øyne og gane.

Sliter du med å få dem til å henge godt sammen? Hemmeligheten er å presse de sammen fast nok når du ruller dem. Da må rispapirarket rekke å bli mykt først. Dette går kjempefort i kokvarmt vann, kjempeseint i kaldt vann, og sånn passe kjapt i lunkent vann. Prøv deg fram, så finner du fort ut hva som passer best for deg.

Antall: 2 porsjoner
Tid: 45 minutter

Ingredienser:

 • 2,5 dl sushiris
 • 5 dl vann
 • 2 ss riseddik eller annen lys eddik
 • 1 ts salt
 • 1 ts sukker

Fyll:

 • 0,5 avokado
 • 0,5 mango
 • 250 g tofu
 • 1 dl soyasaus
 • 2 ss sirup
 • 3 ss næringsgjær
 • 0,5 ts røkt paprikapulver
 • olje til steking

Montering og servering:

 • 8 rispapir
 • sesamfrø
 • sweet chili sauce

Framgangsmåte:

Skyll risen godt i kaldt vann. Ha den i en gryte med 5 dl vann og kok opp. La koke til all væsken er absorbert. Dette er viktig – har du våt ris blir rullene fort litt krise.

Ha risen av varmen. Ha i eddik, salt og sukker, og rør sammen.

Fyll:

Skjær avokado og mango i lange strimler.

Press ut overflødig vann av tofuen og skjær den også i strimler, sånn cirka like store som avokadoen og mangoen. Rør sammen soyasaus, sirup, næringsgjær og røkt paprikapulver. Ha i tofustrimlene, og la dem marinere i cirka et kvarter.

Varm opp olje til medium varme i en stekepanne. Løft tofustrimlene ut av marinaden, ha dem over i oljen og stek til de begynner å bli tørre i kantene. Vend på dem underveis. Skru varmen opp til høy, og stek dem i noen minutter til slik at de får stekeskorpe. Skru av varmen. Har du mer av marinaden igjen kan du helle den over tofuen nå, og la den ligge i pannen en liten stund.

Montering:

Fyll en skål med ganske varmt vann. Ha et rispapir opp i vannet. Det mykner ganske kjapt – pass på at du tar det ut før det blir helt gelé. Ha over på en tallerken. Legg på litt ris, en strimle avokado, en strimle mango og en strimle tofu. Prøv å beregn alt slik at du har til åtte rispapir (kanskje du må ha noen ruller med ekstra fyll).

Brett høyre- og venstrekanten på rispapiret inn mot midten. Rull deretter det hele sammen – prøv å ha et ganske fast grep slik at du ikke får en løs rull.

Gjenta med alle rispapirene – eller til du går rom for fyll.

La rullene stå litt før servering slik at papiret stivner, dette går ganske kjapt og er nødvendig for at du skal klare å skjære gjennom rispapiret. Skjær dem i to, eller server dem hele. Sesamfrø og sweet chili sauce er godt til.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE SUSHIOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

1 Comment

 1. Nam! Ser nydelig ut, og jeg tenkte prøve det til uka. Men; har du noen tips til annen dippingsaus enn sweet chilisaus? Jeg liker ikke det, nemlig.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *