shepherds pie

Vegansk shepherds pie

Det er noe med potetstappe. Når vi lager det på kurs blir alltid folk glade. Når jeg bruker det i en oppskrift blir alltid leserne begeistret. Og altså – en lysegul, nesten hvit, most matrett – hvordan kan den gjøre det så godt på Instagram?

Jeg vet jo hvorfor, det er fordi potetstappe er helt latterlig godt. Når jeg lager det til en rett, tar jeg ofte meg selv i å lure på hvorfor jeg trenger tilbehør til potetstappen, og gjør en mental note om å bare doble potetmengden neste gang.

Og skal vi snakke smart mat – og det må vi jo – da er poteten… veldig smart! Vi dyrker den i omtrent hele Norge, lagret riktig holder den seg VELDIG lenge, og den har mye bedre næringsinnhold enn lavkarbogjengen gir den ære for. Okei da, jeg er ingen ernæringsekspert, men jeg har hørt flere av dem si at det er tabbe at de tok den ut fra “fem om dagen”. Poteten har alltid hatt en plass i norsk kosthold, og vi må bare fortsette å spise den. Dyrevennlig, miljøvennlig, kortreist, smakfull og sunn (nok). Dobbel porsjon potetstappe neste gang, ja.

Shepherd’s pie – i ulike varianter – har jeg spist hele livet. Mor lager en veldig god variant, og jeg har prøvd å ta med meg triks fra henne i mine versjoner også. Nå for tiden elsker jeg sopp og valnøtt i kombinasjon, det bruker jeg altså her, i tillegg til erter for protein og gulrot fordi godt.

Server retten som den er, rett ut av ovnen, gjerne med en liten grønn salat til.

Antall: 6 porsjoner
Tid: 1 time 

Ingredienser:

  • 1 kg poteter
  • 2 ss vegansk margarin
  • 0,5-1 dl usøtet soya- eller mandelmelk
  • salt

Fyll:

  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 200 g sopp, gjerne assortert
  • 50 g valnøtter
  • 3 gulrøtter
  • olje til steking
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 boks (ca 4 dl) knuste tomater
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongterning
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss tørka urter – alle eller noen: basilikum, oregano, timian, salvie, rosmarin
  • salt og pepper
  • 100 g frosne erter

Framgangsmåte:

Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok opp godt med vann i en gryte, ha i potetene og kok til de er møre. Sil av vannet, ha i margarin, melk og salt til ønsket konsistens og smak.

Forvarm stekepvnen til 200 grader og finn fram en stor ildfast form.

Ha i grønnsakssausen (oppskrift under) først, topp med potetstappen. Sett i ovnen og bak i 20-25 minutter, til den begynner å få brune flekker på toppen. Servér rykende varm.

Fyll:

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær sopp i små terninger. Grovhakk valnøtter og gulrøtter.

Varm opp litt olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i sjalottløk, hvitløk og sopp og stek til soppen begynner å bli gyllen. Ha deretter i valnøtter og gulrøtter, og vend alt godt sammen. Ha i tomatpuré, eddik, knuste tomater, vann med buljongterning og laurbærblader, og la det hele koke opp. Ha i til sammen 1 ss tørka urter.

Kok i 10-15-20 minutter etter hva du har tid til. Smak til med salt og pepper, rør inn ertene og ta gryten av varmen.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE MIDDAGSOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

4 Comments

  1. Mamma og jeg hadde denne til middag i dag. Nydelig! Og så lett å lage! Takk!

    1. Mari Hult

      Så hyggelig å høre! Tusen takk 🙂

  2. Dette var veldig godt! Takk for nok en super oppskrift!

    1. Mari Hult

      Takk 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *