vegansk bolle med vaniljekrem og bær

Eltefrie boller med vaniljekrem og bær

Eltefrie festboller – akkurat så myke, saftige og smakfulle som du drømmer om!

Dette her er litt flaut å innrømme. Men jeg elsker eltefrie rundstykker og eltefri pizzabunn, lager det sånn cirka hver eneste helg. Av og til til hverdags. Egentlig ganske ofte. Uansett – det jeg er så enormt begeistra for er den deilige sprø utsiden, og den tilsvarende saftige innsiden, akkurat som vi får på håndverksbakerier. Mer knasende i kantene enn vanlige rundstykker og pizzadeiger. Og nettopp derfor har jeg ikke trodd at det gikk an å bake eltefrie boller – for de skal jo helst være myke som en overmoden avokado.

Så når eltefri-guru Ina Janine Johansen fra bloggen Mat på bordet gir ut boka Eltefri bakst, tenkte jeg automatisk njaaa neeeeei tror ikke det da jeg så de tilsynelate myke bollene boka hadde på omslaget. Jeg kikket inni, leste meg opp på oppskriftene, så på flere bilder, og ble etterhvert overbevist om å i alle fall gi bollene en sjanse. Jeg er tross alt veldig glad i boller – og worst case sitter jeg igjen med søte rundstykker. Verre ting har skjedd.

Jeg bakte boller etter oppskriften. Vel nesten, i alle fall. Bytta kumelk med soyamelk, smør med vegansk margarin og slengte i en spiseskje kikertmel istedenfor egget. Mens jeg holdt på, kom jeg på den gode gamle barnelærdommen – at det er smøret og melken som gjør bollene så gode myke. Deigen hevet i kjøleskapet over natten, og neste morgen stekte jeg store, luftige, smakfulle og MYKE boller til det luktet godt i hele huset.

Er du interessert i eltefri bakst, eller har du bare lyst å lage like gode boller og brød som de har på de fineste bakeriene, da anbefaler jeg virkelig Eltefri bakst. Boken er en skatt på nesten 300 sider, stappfull av over 100 fristende oppskrifter. Mye er vegansk, og nesten alt det andre kan lett veganiseres. Oppskriftene er lette å følge, med perfekt resultat hver eneste gang.

Antall: 12 boller
Tid: 30 minutter baking, 14-20 timer heving og steking. 

Ingredienser: 

 • 100 g vegansk margarin
 • 3 ss soyayoghurt (kan sløyfes)
 • 2 dl soyamelk + ekstra til pensling
 • 1 dl vann
 • 600 g hvetemel + ekstra til utbaking
 • 100 g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 2 ts tørrgjær
 • 100 g frosne (eller ferske) bær

Vaniljekrem: 

 • 2 ss maisstivelse
 • 2 ss sukker
 • 0,5 vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
 • 2 desiliter soyamelk, gjerne med vaniljesmak

Framgangsmåte: 

Smelt margarin. Ha gryten av varmen og rør inn soyayoghurt, deretter melk og vann.

Rør sammen hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bolle. Hell i melkeblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med et håndkle, la den heve på kjøkkenbenken i to timer. Sett den deretter i kjøleskapet og la den heve i alt fra over natten til fire døgn.

Når du er klar til å bake ut bollene har du deigen ut av kjøleskapet, har litt mel på kjøkkenbenken, og velter deigen over på den. Del deigen i cirka 12 like store emner. Kle to stekebrett med bakepapir, trill boller av emnene, og fordel dem ut over stekebrettene. Dekk til med et håndkle igjen, og la etterheve i en times tid. Når du har et kvarter igjen av hevingen setter du ovnen på 200 grader.

Når ovnen er varm og bollene ferdig etterhevet, bruker du en skje (eller et par fingre) og lager en fordypning i midten av hver bolle. Fyll denne med vaniljekrem (oppskrift under), og topp med noen bær. Pensle kantene av bollene med soyamelk.

Sett i ovnen og stek i 12-14 minutter.

Avkjøl bollene på rist.

Vaniljekrem: 

Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs, dra ut innmat og ha i. Legg også i stangen, det er alltid litt mer vanilje å få med. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke bre

nner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt rører, før du tar gryten av varmen.

HER FINNER DU FLERE ELTEFRIE OPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *