vegansk fritert black pepper tofu oppskrift

Black pepper tofu

Denne oppskriften er heftig inspirert av – ja, jo, jeg vil nok helst si stjålet av – to av mine favoritter, nemlig Yotam Ottolenghi og Green Bonanza. Dette er virkelig tofu for tofuskeptikere – og tofu du må lage ekstra av fordi du blir stående å spise fra kjøkkenbenken før retten er ferdig.

Black pepper tofu krever en del kutting og røring, men når du først kommer i gang blir den kjapt ferdig. Derfor anbefaler jeg å gjøre nettopp all kuttingen før du starter med resten, slik at du slipper å multitaske underveis. Det eneste er risen – jeg anbefaler nemlig å servere denne retten med ris, men her kommer koketiden helt an på hvilken type du bruker. Derfor anbefaler jeg å sette den på før du starter å steke tofuen, men her er det greit om du tar en egen vurdering. Når du starter å steke tofuen tar det 15 minutter til retten er klar.

Antall: 4 porsjoner (som smårett)
Tid: 30 minutter

Ingredienser: 

 • 300 g tofu
 • 5 +2 ss maisstivelse
 • chiliflak
 • 2 ts hele sorte pepperkorn
 • 1 sjalottløk
 • 1 rød chili
 • 2 cm ingefær
 • 0,5 kinesisk hvitløk
 • 2 vårløk
 • 2 dl soyasaus (gjerne en kombinasjon av salt og søt)
 • 2 ss brunt sukker
 • olje
 • sesamfrø
 • eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 

Press ut overflødig vann av tofuen, skjær den deretter i terninger. Ha 5 ss maisstivelse på en tallerken, rør inn chiliflak, og vend tofuen i blandingen.

Knus pepperkornene med bredsiden av en kniv (eller i en morter). Finhakk sjalottløk og chili, riv eller finhakk ingefær og hvitløk. Skjær vårløk i ringer. Rør sammen 2 ss maisenna, soyasaus og brunt sukker i en liten bolle.

Dekk en tallerken med kjøkkenpapir, og ha ved siden av komfyren.

Varm opp godt med olje i en tykkbunnet panne, medium til høy temperatur er bra. Jeg synes at det er best å fritere disse tofuterningene, men for dere som er ukomfortable med det så går det fint å steke dem vanlig også. Men ha i litt mer olje enn normalt likevel. Når oljen er varm har du i cirka halvparten av tofubitene. Friter eller stek dem til de blir gylne og får en liten skorpe. Legg dem deretter over på kjøkkenpapiret. Gjenta med resten av tofuen.

Hell oljen av pannen (jeg pleier å ha den i en beholder som tåler varme, for deretter å enten gjenbruke eller helle i matavfallet – ikke i vasken). Pannen skal ikke være helt tørr, men nesten. Sett temperaturen ned til medium. Ha i sjalottløk, chjili, ingefær og hvitløk og la det surre i cirka 5 minutter, til løken er myk. Hell deretter i soyasausblandingen og pepperen, rør det hele godt sammen.

Ha i tofubitene og vårløken, og dryss på sesamfrø. Når tofubitene er blitt helt varme igjen i sausen er retten klar.

Servér som den er, eller med ris eller nudler til.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED TOFU. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Torbjørg

  Dette ble ekstremt salt. Brukte 1,5 dl (altså en hel (!) flaske) vanlig soyasaus og 0,5 dl søt soyasaus. Hva har du brukt?

  1. Mari Hult

   Ånei så dumt! Jeg husker jeg syntes dette var litt rart da jeg prøvde varianter av denne retten, men synes det ble skikkelig godt til slutt. Det kan hende det er lavere saltinnhold i den varianten jeg bruker :/

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *