

Romjulslunsjen
Slik lager du en fabelaktig vegansk romjulsbuffet.
Altså romjulen og dens måltider! Mange eller få gjester, familie eller venner, varmt eller kaldt – eller en miks av det meste. Alt er liksom lov.
Her har jeg samlet mine beste oppskrifter for deg som vil dekke et stort frokostbord som glir over i lunsj, kanskje middag og med en dessert på tampen. Lag en ting, lag fem, lag alle – det er helt opp til deg.
Brød
“Bollebrød” kalte jeg det da jeg var liten, og “bollebrød” kaller jeg det i dag. Og det er ikke så rart – oppskriften er veldig lik. Se på det som en stor rosinbolle forkledd som et brød. Server med nydelig syltetøy eller marmelade.

Dette er godt mulig det aller beste jeg vet å spise til frokost. Passer alt av pålegg synes jeg.

Eltefrie rundstykker med en liten vri; disse blir nemlig enda bedre enn de originale. De får fortsatt en sprø og god skorpe, men blir litt mykere inni, og passer rett og slett bedre til å ha pålegg på. Du må nesten bare prøve.

Pålegg
Dette mener jeg selv at er verdens beste hummus – den er kremet, smaker godt av tahini, sitron og hvitløk, og den gjør seg perfekt på julebrunsjbordet.

Dette må vel være det ultimate julepålegget? Vi lager det nok strengt tatt med klementiner, men jeg er altfor glad i mandarin-ordet til å endre det.

Nydelig marmelade av ferske fiken – det blir nesten ikke fjongere enn dette.

Nesten som lemon curd – bare med mandariner. Eller, strengt tatt, klementiner. Utmerket julepålegg.

Kaldretter
Waldorfsalat er en snodig affære: Epler, druer, ananas, nøtter og selleri pakkes sammen i en saus bestående av krem og majones. Resultatet er ikke en dessert, men en smakfull salat som både kan nytes til forrett, tilbehør til en god middag eller som en del av en buffet.
Waldorfsalaten sies å ha sitt opphav på Hotel Waldorf Astoria i New York, men for min del vil den alltid ha kommet fra Fawlty Towers.

Frisk salat med granateple og masse tomater.

“Lakseruller” med kremost og gressløk
Det er litt arbeid, men det går faktisk an å lage en vegansk variant av denne koldtbordklassikeren.

Varmretter
Dette er rett og slett en nydelig eggfri quiche, med silketofu og soyafløte istedenfor.

Herlige veganske omeletter basert på kikertmel, fylt med med tomat, paprika, chili og vårløk.

Ovnsbakt gresskar med valnøtter og granateple
Vakkert å se på – vakkert å spise! Denne retten er rik på både farge, smak og næringsstoffer.

Åh, disse er så gode til frokost! Aller best mens de fortsatt er varme. Topp med margarin og sirup, bær, eller kanskje mandarincurd?

Nydelige veganske “medisterkaker” med blomkål og sellerirot.

Rosenkål med sennep og nøtter
Rosenkål stekes med hvitløk og sennep, og toppes med rista hassselnøtter. Perfekt til både julemiddagen og julebrunsjen.

Julens klassiker – og alltid grei å lage opp om du skal ha riskrem til dessert.

Desserter
Disse muffinsene smaker veldig likt tradisjonell engelsk julekake (fruktkake), men vi gjør de litt lysere og kanskje litt mer barnevennlige.

En frisk og smakfull oppkvikker etter et stort julemåltid.

Julens favorittdessert blir kjempegod også uten meieriprodukter.

Multekrem er en av favorittdessertene mine i julen. Her får du en oppskrift helt uten meieriprodukter! Får du ikke tak i usøta multer kan du bruke ferdig søta eller multesyltetøy. Da dropper du bare sukkeret i oppskriften.

HER FINNER DU FLERE BLOGGINNLEGG OM VEGANSK JUL.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: