Ovnsstekt pecan-knekk

Denne teksten må dere ikke lese som skremselspropaganda, men lese vel bevisst om at avsenderen har særdeles svake nerver:

Først av alt en innrømmelse: jeg har alltid vært livredd for å lage knekk, på grunn av brannfaren. Nå skal vi aldri le av det med brann på kjøkkenet, men jeg har en aldri så liten mistanke om at jeg ble skremt av et TV-program som barn, og dermed trodde at du ikke kunne varme sukker i en gryte uten å brenne ned hele byen.

Greia med all type karamell, er å varme opp sukkerblandingen til en spesifikk temperatur. Så tar du gryta av varmen når blandingen har nådd den temperaturen du ønsker – lav temperatur for myk karamell, så høyere for hard karamell og enda høyere for knekk. Men girer du på å bare varmer den høyere og høyere og høyere – da vil det begynne å røyke og etterhvert brenne. Og det er ikke noe hyggelig.

Nå tror jeg at de fleste som lager knekk både kontrollerer og følger godt med på temperaturen, har lokk til gryta (til å stoppe eventuell røykutvikling), kanskje til og med et brannteppe – og ikke går og legger seg mens de har sukker på høy varme. Likevel så er det en liten skrekk inni meg som gjør at jeg ikke lager det selv.

Men i år vet dere – i år kom jeg på noe kjempelurt. Og her må jeg bare si OBS – det er ikke sikkert at dette er kjempelurt – hvis jeg steker knekk i ovnen så styrer jeg jo temperaturen med en bryter – og da har jeg jo enda mer kontroll. Jeg prøvde, og for sikkerhets skyld stod jeg og fulgte med gjennom hele stekeperioden, og det fungerte! God, sprø, ubrent knekk – knasende nok til å knekke svake tenner. Derav navnet, antar jeg.

NB – har du også en viss skrekk for skumle situasjoner på kjøkkenet? Sjekk gjerne ut brannvernforeningen sine nettsider. Mye god informasjon der.

Antall: 1 mellomstor kakeboks
Tid: 35 minutter + avkjøling

Ingredienser:

  • 3 dl pecannøtter
  • 2 ss gresskarkjerner
  • 2 ss chiafrø
  • 2 ss valmuefrø
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 klype salt (kan sløyfes)
  • 2 ss kokosolje
  • 1 dl sirup

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 160 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Grovhakk nøttene. Ha dem i en bolle og rør inn valmuefrø, chiafrø, sesamfrø, sukker og salt. Smelt oljen om den er hard, ha deretter den og sirupen over i bollen med det andre. Vend alt godt sammen.

Fordel blandingen jevnt utover stekebrettet. Pass på kantene – du har ikke så lyst å få det ut over kantene på bakepapiret. Stek i 20-25 minutter, følg godt med slik at det ikke brenner seg. Det skal være en jevn brunfarge, lukte godt, og kantene kan bli litt brunere enn resten uten at det er krise.

Ha brettet ut av ovnen, og la det avkjøles helt før du skjærer eller knekker opp i passende biter. Oppbevares i lukket kakeboks i kjøleskapet.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULESNOP. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *