

Komplett vegansk julemeny
All den beste plantebaserte julematen får du her!
Gjennom ni år med blogging har jeg opparbeidet meg et rimelig solid oppskriftsarkiv, og hver desember lager jeg flere nye retter til jul. Får liksom aldri nok julemat! Her har jeg samlet sammen favorittene mine – både hovedretter, tilbehør og desserter. Jeg har også med to gjesteoppskrifter fra gode venninner.
Er dere mange som skal spise vegansk rundt bordet er det virkelig bare å gå bananas, er du den eneste kan du kanskje starte med en hovedrett og en saus, og så prøve å få med deg resten av gjengen på vegansk tilbehør. Det er jo virkelig supergodt og fullt av julesmak.
Hovedretter
Den aller beste julematen, spør du meg! Sprø utenpå, saftig inni, og fyllt med masse, masse gode julesmaker. Nøttestek passer til det meste av tradisjonelt juletilbehør.

Denne oppskriften er på greenbonanza.com, og er et utrolig smakfullt alternativ til nøttestek – i porsjonsvariant. Her er det massevis av gode smaker, og de er en del enklere å lage enn nøttestek.

Denne varianten er full av gode julesmaker, fra blant annet pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål. Den smaker fabelaktig med alt av vanlig julemiddagtilbehør, og den tåler et par dager i både frys og kjøleskap.

Soyaribbe er et fantastisk fenomen! Knasende og god, med masse smak av både salt og røyk, men hundre prosent dyrevennlig og snill.

De originale vegisterkakene fra Veganmisjonen
Små herligheter som smaker akkurat slik de skal gjøre. Perfekt “julete” med hint av muskat og ingefær. Sprø utenpå og myke inni.
Disse kommer fra bloggen Veganmisjonen, og den kommer du til ved å klikke på bildet under.

Vegisterkaker med blomkål og sellerirot
Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris! Disse vegisterkakene er supre som hovedrett, eventuelt i kombinasjon med en julestek av et eller annet slag.

Tilbehør
Potetstappe med hvitløk og persille
For hva kan egentlig slå en god potetstappe? Sånn helt seriøst? Når jeg har det som tilbehør til middag så er det alltid det gjestene lyser mest opp over, og som de forsyner seg ivrigst av. Jeg tenker “jada, her har jeg vært i ti butikker for å få tak i alt til nøttesteken, som forøvrig tok tre timer å lage, og så hadde det holdt med potetstappe, hadde det vel ikke?”, men sier ingenting høyt. Fordi jeg er akkurat like glad i potetstappen selv, og forstår de så godt.

Vil du gjøre en ekstra fin vri på potetene til julemiddagen? Servér dem som grateng, da vel! Denne er full av julesmaker og imponerer på middagsbordet.

Kålrabistappe hører til julematen samme hva du serverer, og er kanskje den smaken som definerer jul for de fleste. For å få stappen ekstra god til jul så har jeg i litt gulrot i tillegg til kålrabi, og koker det hele mørt i grønnsaksbuljong. Med litt plantemargarin og soyafløte i til slutt blir det skikkelig godt!

For de som ikke er særlig glad i kålrotstappe kan dette være en meget god erstatning. Rotgrønnsakpuré er kjempegodt med nøttestek og annen julemat, og kokevannet blir en flott kraft som du kan spare til supper og sauser.

Supersmakfulle og saftige rotgrønnsaker som passer perfekt til julemiddagen.

Rosenkål med sennep og nøtter
Rosenkål stekes med hvitløk og sennep, og toppes med rista hassselnøtter. Hallo, så godt!

Den perfekte følgesvenn til nøttestek, veganske pannekaker og kjøttfri ribbe.

Dette er en veldig enkel brun saus, som kan krydres og tilpasses etter smak. For eksempel kan du ha i masse pepper, vegansk fløte, einebær, litt ripsgelé, vegansk kremost eller tørka sopp.

Noen måltider krever rett og slett en skikkelig god saus. Det være seg julemiddagen, den tradisjonelle søndagsmiddagen, eller en dag der du trenger å spise en god saus med skje rett fra gryta.
Dette er den sausen. Tykk og god, med masse smak av sopp, salvie og rosmarin.

Desserter
Julens favorittdessert blir kjempegod også uten meieriprodukter.

Hjemmelaget karamellpudding er en av de beste dessertene som finnes! Dette er en enkel oppskrift der vi ikke bruker stekeovn, men takket være silketofuen får vi fremdeles et nydelig og fast resultat.

Multekrem er en av favorittdessertene mine i julen. Her får du en oppskrift helt uten meieriprodukter!

Etter tunge julemåltid kan en kremdessert være tung å svelge. Hvorfor ikke prøve noe friskt og syrlig heller? For eksempel denne sitrussalaten. Den er kjempegod, og insisterer du på krem kan du alltids servere litt pisket havrefløte eller soyais ved siden av!

Søt og fruktig juledessert med smak av nellik, kanel og stjerneanis.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE JULEOPPSKRIFTER.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: