Julefestival, julefestival. Strålende julefestival!

Alle foto: Silje Van Der Meeren 

For meg har julen alltid handlet mest om menneskene.

Omtenksomme gaver er koselig, julemat er kjempegodt, lysene som lyser opp vinduer og trær i denne mørke årsiden lokker fram julestemningen. Det gjør også julemusikken, både på Spotify og konsert, og ikke minst juleforestillingene på teater og kulturhus.

Men mest av alt er julen den tiden på året jeg er aller mest glad i på grunn av disse menneskene. Familien på julaften, selvsagt. Venner på allslags tilstelninger før jul. Juleavslutninger på jobben der jeg får treffe kollegene i en litt annen ramme. Min kollega Frøy som står opp grytidlig på luciadagen for å bake ferske lussekatter til resten av gjengen. Min treningsvenninne Åse, som setter himmel og jord i bevegelse for å skape en drømmejul for en fattig familie hun aldri har møtt (og som hun sannsynligvis aldri kommer til å møte). For ikke bare er julen en fin tid til å være sammen, den har også en tendens til å dra fram ekstra mye raushet i folk.

Julen handler for meg mest av alt om folk. Her er jeg med en av mine favorittfolk, Thomas “Veganmannen” Olsen.

De to mest rause guttene jeg kjenner heter Thomas Olsen og André Skoog. De har brukt et halvt år på å planlegge julemagi for en hel haug med mennesker.

I helgen arrangerte de nemlig Vegansk julefestival for første gang på fire år, en festival som kombinerer julemat, kaker, snop, gode organisasjoner, etisk korrekte julegaver, motiverende kurs og foredrag, julepynting, juletrær, julemusikk og til og med en nisse. Og et reinsdyr! Må ikke glemme det.

Thomas Olsen (til høyre for reinsdyret) og André Skoog (til venstre for nissen) arrangerte i helgen en fantastisk julefestival.

Å gå inn i det julepynta lokalet, med prosjektor som viste peiskos på veggen, et juletre på gulvet, julemusikk på høytalerne, julepynta boder og lukten av nøttestek og risengrynsgrøt lørdag morgen, ga meg umiddelbart julestemning.

Julestemningen som det føles som jeg må jobbe mer og mer for å få på plass desto eldre jeg blir, den bare dukket opp. Vips – så var den der.

Selveste Richard Nystad – vegansk mesterkokk. Undetegnede ble så starstruck at hun sa feil navn da hun hilste på ham.

På festivalen fikk vi kjøpt med oss gaver som vil glede de som er opptatt av dyr, miljø og god kvalitet. Vi fikk smakt julemat, og fikk gjennom kursprogrammet plukket med oss noen triks til hvordan vi kan imponere familien enda mer med veganske godsaker i ukene som kommer. Vi fikk snakket med utrolig mange fine folk, både de som stod på stand og de vi møtte i resten av festivalområdet.

Nydelige Line og Pryd brodering var på plass med bærekraftige julegaver. Du vet, sånne som fint går på husholdningsbudsjettet.

Å skape en slik festival er mer arbeid enn folk er klar over, det tror jeg alle festivalsjefer kan skrive under på. Booke lokal, kontakt med lokal, teknisk support, få inn utstillere, booke program, fram og tilbake med diva-kursholdere som bare vil ha det behagelig (snakker om meg selv altså, tror de andre er ganske greie), booke fotograf, frivilligsjef, koordinere en haug med frivillige, lage informasjon til nettside, sosiale medier, selge billetter, og ikke minst passe på at alle publikum, utstillere, kursholdere og frivillige får all informasjonen de skal ha til rett tid. Altså pjuh! Jeg kan love dere at det er utrolig mye jobb.

Nettverk for dyrs frihet var på plass og snakket om det viktige arbeidet sitt for dyrene, og solgte koselige julegaver.

Thomas og André har klart å levere på alle punkter. De skapte en varm atmosfære, et perfekt møtepunkt for nye og gamle venner, og en tvers igjennom god julehelg til alle som var innom festivalen. For min del har helgen betydd at jeg har fått møte masse flotte blogglesere. Folk kommer bort og hilser på, kan tro det er kjekt! Kokkekursene mine var fulle, med nasjonal presse innom begge dager! På toppen av det hele fikk jeg tilbringe masse kvalitetstid med bloggkolleger, flere av Norges fineste aktivister, en dataprogrammerer som gjør det lettere å være veganer i Norges største byer, Instagram-venner, verdens beste under cover-agent og jevnt over utrolig masse gode folk. Og det er jo, for min del, dem julen handler om.

Dette kommer jeg til å leve på lenge.

Takk, gutter! Tusen, tusen takk for en strålende julefestival.

Sjekk gjerne ut julefestival på Facebook, nettsiden til Plantfoodz og ikke minst bloggen til Thomas her.

3 Comments

  1. Filleren – hvor var denne festivalen, Mari? Fikk ikke dette med meg.
    Derimot fikk vi med oss et helt fantastisk måltid på Bellies i kveld. Det kan bare anbefales sterkt!

    1. Det var vel sannsynligvis i Oslo? Neste år……

    2. Mari Hult

      Så koselig – jeg elsker Bellies! Festivalen var i Oslo ja. Hadde vært stas om det kom noe slikt i Stavanger også 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *