Vegisterkaker

Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris!

Disse er supre som hovedrett, eventuelt i kombinasjon med en julestek av et eller annet slag. Inspirasjonen er selvsagt fra de klassiske vegisterkakene til Veganmisjonen. Jane som driver den bloggen kom på den geniale oppskriften i 2011, og siden har vegisterkakene stått på uhorvelig mange julemiddagsbord! Mange blogger har sin egen vri på dem (slik som denne her med sellerirot), butikker og restauranter selger dem, og alt takket være en vegansk matblogger som vil at vi skal spise mer blomkål og mindre gris i julen. Det synes jeg er ganske kult!

Vegisterkaker som er klare til steking.

Det kreves litt innsats i forkant – skrelling, kutting, steking i ovn, koking og til slutt steking i panne – men resultatet er så smakfullt at det er verdt strevet. Et par ting å notere seg:

  • Du kan fint lage deigen ferdig dagen før steking, sålenge den får stå tildekket i kjøleskapet.
  • Du kan bruke vanlig ris istedenfor grøtris, det viktigste er at vannet blir absorbert eller fordampet.
  • Du kan droppe selleriroten og kun bruke blomkål, dersom det blir for mye arbeid (eller du ikke liker sellerirot, strengt tatt).
Vegisterkakene stekes gylne på begge sider.

Antall: 4 porsjoner
Tid: 1 time

Ingredienser til: 

  • 300 g sellerirot
  • 4 dl vann med grønnsaksbuljongterning/-pulver
  • 2 dl grøtris
  • 1 blomkål
  • 2 ts tørket ingefær
  • 2 ts muskat
  • 2 dl havregryn
  • ev litt salt og pepper
  • olje til steking

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Fordel dem utover stekebrettet og bak til de er møre, ca 15 minutter. Ha over i en bolle, og mos dem litt med en gaffel.

Kok opp vann med buljongterning. Skyll risen og ha i, og kok til all væsken er absorbert. Ha i bollen med selleriroten.

Kok opp vann i en annen gryte. Grovhakk blomkålen, skrell stilken og skjær den i litt mindre biter. Ha i det kokende vannet og kok til det såvidt er mørt, 3-4 minutter. Sil av vannet og ha blomkålen i bollen med sellerirot og ris. Rør inn ingefær og muskat, og ha i havregryn. Rør sammen til du har en ganske grov farse (ordspillvitser kan skrives i kommentarfeltet) som du kan forme kaker av. Smak til med salt og pepper.

Skal du ikke steke kakene med en gang så kan farsen fint dekkes til og stå i kjøleskapet, gjerne til neste dag.

Før steking varmer du litt olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Bruk en spiseskje til å ta ut passe store mengder masse av blandingen. Form dem til kaker og stek gylne på begge sider.

Vegisterkaker klare til servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULEMAT FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *