kjøttfrie vegisterkaker

Vegisterkaker

Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris!

Jump to Recipe

Disse er supre som hovedrett, eventuelt i kombinasjon med en julestek av et eller annet slag. Inspirasjonen fra de klassiske vegisterkakene til Veganmisjonen. Jane som driver den bloggen kom på den geniale oppskriften i 2011, og siden har vegisterkakene stått på uhorvelig mange julemiddagsbord! Mange blogger har sin egen vri på dem (slik som denne her med sellerirot), butikker og restauranter selger dem, og alt takket være en vegansk matblogger som vil at vi skal spise mer blomkål og mindre gris i julen. Det synes jeg er ganske kult!

Jane har selv forklart at hun utviklet denne oppskriften et av de første årene hun var veganer, og hun gikk grundig til verks for å få både konsistens og mat riktig. Hun landet på blomkål for å få konsistensen helt rett, og med litt nellik og muskat i deigen, ble julesmaken komplett.

vegisterkaker
Vegisterkaker som er klare til steking.

Det kreves litt innsats i forkant – skrelling, kutting, steking i ovn, koking og til slutt steking i panne – men resultatet er så smakfullt at det er verdt strevet.

Ofte stilte spørsmål om vegisterkaker

Kan jeg lage klar vegisterkaker en dag i forveien? 

Ja, da anbefaler jeg å lage deigen ferdig dagen før steking, og la den stå tildekket i kjøleskapet.

Kan vegisterkaker fryses? 

Ja, da anbefaler jeg å steke dem før frysing, og så steke dem en ny runde etter tining.

Kan jeg bruke vanlig ris i vegisterkaker? 

Ja, det går helt fint. Det viktigste er å bruke en klebrig ris, for den skal hjelpe med å få kakene til å henge sammen.

Må jeg bruke sellerirot? 

Nei, det går helt fint å kun bruke blomkål, dersom det blir for mye arbeid (eller du ikke liker sellerirot, strengt tatt).

vegisterkaker
Vegisterkakene stekes gylne på begge sider.

Vegisterkaker

Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris!
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Course hovedrett
Cuisine norsk
Servings 4 porsjoner
Calories 312 kcal

Ingredients
  

 • 150 g sellerirot
 • 4 dl vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
 • 2 dl grøtris eller basmatiris
 • 1 blomkål
 • 2 ts tørket, malt ingefær
 • 2 ts tørket, malt muskat
 • 2 dl havregryn
 • salt
 • pepper
 • olje til steking

Instructions
 

 • Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Fordel dem utover stekebrettet og bak til de er møre, ca 15 minutter. Ha over i en bolle, og mos dem litt med en gaffel.

 • Kok opp vann med buljongterning. Skyll risen og ha i, og kok til all væsken er absorbert. Ha i bollen med selleriroten.

 • Kok opp vann i en annen gryte. Grovhakk blomkålen, skrell stilken og skjær den i litt mindre biter. Ha i det kokende vannet og kok til det såvidt er mørt, 3-4 minutter. Sil av vannet og ha blomkålen i bollen med sellerirot og ris. Rør inn ingefær og muskat, og ha i havregryn. Rør sammen til du har en ganske grov farse (ordspillvitser kan skrives i kommentarfeltet) som du kan forme kaker av. Smak til med salt og pepper.

 • Skal du ikke steke kakene med en gang så kan farsen fint dekkes til og stå i kjøleskapet, gjerne til neste dag.

 • Før steking varmer du litt olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Bruk en spiseskje til å ta ut passe store mengder masse av blandingen. Form dem til kaker og stek gylne på begge sider.

Notes

Du kan fint lage disse uten sellerirot, da dropper du den fra oppskriften og justerer ned ingefær og muskat til 1 ts hver. 
Keyword jul, julemat, vegisterkaker
nystekte vegisterkaker
Vegisterkaker klare til servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULEMAT FINNER DU HER. 

1 Comment

 1. Cecilie Melland

  Jeg lagde vegisterkaker julaften. De som ble til overs la jeg i en boks og satte ut. Det har vært fra -2 til -12 grader ute. Kan de fremdeles brukes nå på nyttårsaften, tro? Eller er det farlig når de ikke har vært fryst på -18 grader? Tenker på det at de er risbasert.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating