Bærekraftige julegaver

Er du glad i å gi julegaver, men ikke glad i å belaste miljøet unøvendig?

Nå er det jo sånn at det meste påvirker miljøet på ett eller annet vis uansett, men det er likevel mange gaver du kan gi med en bedre samvittighet. Pakker du dem inn i noe som kan gjenbrukes istedenfor glossy papir som går rett i restavfallet – da kan du være enda mer stolt av deg selv. Okei, en liten digresjon: min mormor tok alltid vare på gavepapiret på jul og bursdager. Hun presset det flatt, brettet det fint, og sparte til neste anledning. Hennes generasjon hadde virkelig en helt annen holdning til gjenbruk enn mange som kom etterpå… Men uansett, dere kom hit for bærekraftige julegavetips – og det skal dere få!

Disse er stort sett samlet inn via Instagram-kontoen min, lagarbeid på sitt beste. Takk alle som hjalp til!

Gjenbruk

Klær og tekstil

Strykemerker fra Pryd brodering.

Mat og drikke

 • Spiselige julegaver er alltid hyggelig. Her er oppskrift på ulike typer du kan lage selv.
 • Jeg synes alltid det er hyggelig å få god te og kaffe i gave, og det tror jeg mange er enig med meg i.
 • Selvplukket sopp, bær og frukt – enten tørket, syltet eller fryst
 • Abonnement på økologisk grønnsakskasse
 • Gavekort på veganske kaféer og restauranter
 • Går du innom lokale spesialbutikker og kafeer med litt utsalg, finner du ofte lokalproduserte godsaker. Å støtte lokale bønder og produsenter synes jeg er veldig viktig, og holder du deg til det veganske og kortreiste er det stor sannsynlighet for at det er mer miljøvennlig enn uvegansk og langreist. Her i Stavanger har jeg lyst å gi bort hotsauce fra Midsummer og vegansk konfekt fra La Feve, og jeg håper og tror det er tilsvarende godsaker i resten av landet.
Eksempler på spiselige julegaver.

Opplevelser

 • Gavekort på å gjøre ting sammen. Det kan være betalte aktiviteter som bowling, kino eller teater, eller lage en middag sammen, bake noe godt, gå en kjekk fjelltur, for eksempel.
 • Gavekort på tjenester som barnevakt, oppvask, passe katten eller rense espressomaskinen
 • Gi bort et kurs på noe du er god i – for eksempel kakebaking eller pianospilling
 • Gavekort på skihytte og selskap til å gå dit
 • Togbilletter, og gjerne en hyggelig aktivitet på destinasjonen
 • Gavekort på kurs i vegansk matlaging
Hva med kurs i vegansk matlaging som julepresang?

Veldedighet

 • Hva med å støtte en veldedig organisasjon i gavemottagerens navn? De fleste har en eller flere hjertesaker som de blir glade om får mer penger.
 • Vil du absolutt gi en hard gave, har flere organisasjoner nettbutikker du kan bestille fra. Her kan jeg ikke gå god for bærekraftaspektet, men du støtter i alle fall en god sak. Sjekk for eksempel ut butikkene til Amnesty, Dyrebeskyttelsen og Plan
 • Medlemskap i en organisasjon
 • Dyrefadderskap på Dale Store gård! På Dale Store gårds fristed lever dyra resten av sitt liv utenfor produksjon. Dyra har mange behov – alt fra fôr, veterinær, beitegjerder, hus/le og annet. Det koster sitt for de to snille bøndene, så de setter svært stor pris på alle som ønsker å støtte dem. Det går an å bare sende penger, men jeg anbefaler å være dyrefadder – da får fadderen fadderbrev, og blir invitert på faddertreff. Her finner du mer informasjon og e-postadressen deres (bare si ifra når du sender mail at det skal være en gave, så ordner de gavekort). 
På Dale Store gårds fristed lever dyra resten av sitt liv utenfor produksjon. Ikke en dum ting å støtte! Foto: Geir Carlsson

HER FINNER DU ALT DU TRENGER FOR Å FEIRE VEGANSK JUL. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *