

17 slag
Baker du veganske julekaker i år? Her har du 17 av mine favoritter til å fylle kakeboksene med!
Men før vi begynner på bakingen: for noen år siden ga Randi Tytingvåg, Hanne Sørvaag og Britt-Synnøve Johansen en nydelig julesang som traff meg rett i hjertet. Den heter 17 slag, en perle av en sang som handler om de som baker praktkaker i hele november og desember… og de som lever i den virkelige verden.
Sjekk gjerne ut videoinnslag med damene her.

… så nå er det bare å finne fram kjevle, mel, sukker og bakepapir (+++), og sette i gang! Her er 17 slag på ekte:
På engelsk kalles disse “linzer cookies”, og de er obligatoriske i julebaksten. Kaken består av to kjeks, der den ene har et hull i midten. Mellom kjeksene ligger et tynt lag syltetøy, som viser fint gjennom hullet.

Det er lett å lage pepperkakedeig selv, og da styrer du lett unna både animalske produkter og palmeolje. Har du deig til over kan du lage peppernøtter.

Supergode julekaker med peanøtter og sjokolade – perfekt til den som har en greie for peanøtter.

Silketofu er en god venn i saftig julebakst, her er den brukt for å lage herlige kokosmakroner. Disse kan oppbevares i romtemperatur – bare de får stå i en lufttett boks.
Har du ikke silketofu, kan du prøve deg på denne varianten heller.

Slapp av, det er ikke brus i disse! Kola er nemlig svensk for karamell, og “Kolakakor” er klassiske svenske småkaker med nettopp karamellsmak.

Den ene oppskriften som gjør at de fortsatt selger hornsalt i butikken tror jeg. Og det er jo ikke rart – dette er kjempegode og barnevennlige julekaker – som også barna elsker å være med å lage.

Kjempegode sjokoladecookies, som rulles i sukker og melis for å få det snøete utseende sitt.

Som erstatning for egg bruker jeg her soyayoghurt. Serinakakene er sprø utpå, men har en anelse av mykhet inni.

Raske, lettvinte, gode sjokoladeboller med ingredienser de fleste har liggende hjemme.

Havrecookies med valnøtter og tranebær
Saftige inni og sprø utpå, akkurat slik cookies skal være.

Dette er nydelige mandelstenger som er sprø utpå og seige og gode inni, og de både smaker og lukter jul.

Et lettvint alternativ til kokosmakroner, rett og slett. For litt variasjon og ekstra god smak, kan du dyppe halvdelen av cookiesene i smeltet sjokolade.

Vegansk delfiakake helt uten egg, gelatin og meieriprodukter.

Sprø og saftige kanelkjeks rullet i sukker, der vi bruker den litt uvanlige ingrediensen cream of tartar.

Søte og tørre kaker med smak av kanel.

Søte og syrlige julekaker med smak av vanilje og sitron.

Millionaire’s shortbread med pecannøtter
Dette er en aldeles vidunderlig engelsk kake med de tre klassiske lagene: kjeks i bunn, karamell i midten og sjokolade på toppen.

What is the best vegan “butter” for baking and where can I find it?
I prefer Plantego, but there is also Berit Nordstrand and Eldorado. Most well assorted shops has it – like Mega, Meny, Coop xtra etc.