17 slag

Baker du veganske julekaker i år? Her har du 17 av mine favoritter til å fylle kakeboksene med!

Men før vi begynner på bakingen: for noen år siden ga Randi Tytingvåg, Hanne Sørvaag og Britt-Synnøve Johansen en nydelig julesang som traff meg rett i hjertet. Den heter 17 slag, en perle av en sang som handler om de som baker praktkaker i hele november og desember… og de som lever i den virkelige verden.

Sjekk gjerne ut videoinnslag med damene her. 

… så nå er det bare å finne fram kjevle, mel, sukker og bakepapir (+++), og sette i gang! Her er 17 slag på ekte:

Fylte bringebærhjerter

På engelsk kalles disse “linzer cookies”, og de er obligatoriske i julebaksten. Kaken består av to kjeks, der den ene har et hull i midten. Mellom kjeksene ligger et tynt lag syltetøy, som viser fint gjennom hullet.

JULEKAKER: Nydelige kjeks med bringebærfyll.

Veganske pepperkaker

Det er lett å lage pepperkakedeig selv, og da styrer du lett unna både animalske produkter og palmeolje. Har du deig til over kan du lage peppernøtter. 

PEPPERKAKER: Lag deigen selv så blir kakene mye bedre, og du slipper ingredienser som palmeolje.

Peanøttcookies

Supergode julekaker med peanøtter og sjokolade – perfekt til den som har en greie for peanøtter.

Veganske kokosmakroner

Silketofu er en god venn i saftig julebakst, her er den brukt for å lage herlige kokosmakroner. Disse kan oppbevares i romtemperatur – bare de får stå i en lufttett boks.

Har du ikke silketofu, kan du prøve deg på denne varianten heller. 

KOKOSMAKRONER: Kjempegode til jul.

Kolakaker

Slapp av, det er ikke brus i disse! Kola er nemlig svensk for karamell, og “Kolakakor” er klassiske svenske småkaker med nettopp karamellsmak.

Kakemenn

Den ene oppskriften som gjør at de fortsatt selger hornsalt i butikken tror jeg. Og det er jo ikke rart – dette er kjempegode og barnevennlige julekaker – som også barna elsker å være med å lage.

Snøcookies

Kjempegode sjokoladecookies, som rulles i sukker og melis for å få det snøete utseende sitt.

Serinakaker

Som erstatning for egg bruker jeg her soyayoghurt. Serinakakene er sprø utpå, men har en anelse av mykhet inni.

SERINAKAKER: Nydelige julekaker toppet med mandler og perlesukker.

Svenske sjokoladeboller

Raske, lettvinte, gode sjokoladeboller med ingredienser de fleste har liggende hjemme.

Havrecookies med valnøtter og tranebær

Saftige inni og sprø utpå, akkurat slik cookies skal være.

Mandelstenger

Dette er nydelige mandelstenger som er sprø utpå og seige og gode inni, og de både smaker og lukter jul.

RASKE JULEKAKER: Kjempegode mandelstenger helt uten egg og meieriprodukter.

Kokoscookies (videooppskrift)

Et lettvint alternativ til kokosmakroner, rett og slett. For litt variasjon og ekstra god smak, kan du dyppe halvdelen av cookiesene i smeltet sjokolade.

Delfiakake

Vegansk delfiakake helt uten egg, gelatin og meieriprodukter.

vegansk delfiakake oppskrift

Snickerdoodles

Sprø og saftige kanelkjeks rullet i sukker, der vi bruker den litt uvanlige ingrediensen cream of tartar. 

Brune pinner

Søte og tørre kaker med smak av kanel.

veganske brune pinner oppskrift
BRUNE PINNER: Lettvinte julekaker som du smeller sammen på en liten halvtime.

Sitroncookies

Søte og syrlige julekaker med smak av vanilje og sitron.

veganske sitroncookies oppskrift

Millionaire’s shortbread med pecannøtter

Dette er en aldeles vidunderlig engelsk kake med de tre klassiske lagene: kjeks i bunn, karamell i midten og sjokolade på toppen.

vegansk short bread oppskrift

2 Comments

  1. What is the best vegan “butter” for baking and where can I find it?

    1. Mari Hult

      I prefer Plantego, but there is also Berit Nordstrand and Eldorado. Most well assorted shops has it – like Mega, Meny, Coop xtra etc.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *