Hei, hå, nå er det julefestival igjen!

Her er programmet til vegansk julefestival, lørdag 14. og søndag 15. desember.

(scroll ned for fullt program)

Det nærmeste vi kommer en vegansk julenisse er Thomas Olsen, som blant annet står bak bloggen Veganmannen. Sammen med sin partner in Christmas, Andre Skoog, arrangerer han i år vegansk julefestival, etter tre års pause. Og som vi gleder oss!

–  I løpet av disse tre årene er det veldig mange som har sendt spurt meg etter en ny vegansk julefestival, så det er tydelig at det er noe folk ønsker å ha. De flest julemarkeder er jo veldig mye pels, utstoppa dyr, kjøttpølser og slikt – så vi trenger en motvekt til det, sier Thomas.

Arrangør Thomas Olsen er klar for festival.

Festivalen arrangeres i år på DogA, og der kommer du i den gode, fine julestemningen – helt uten forstyrrende elementer som griseribbe og pinnekjøtt av lam. Du kan spise deg mett på julemat og julesnop, kjøpe med deg noen etiske og bærekraftige gaver hjem, møte ulike organisasjoner som jobber for dyr og miljø, og ikke minst: lære noe nytt!

– Jula skal jo handle om glede, samhold, fred og kjærlighet – og ikke masse døde dyr.

Begge dagene legger festivalen opp til et rikt kursprogram, med både matlaging, trening, klima og aktivisme på programmet. Noe for alle, med andre ord.

NB. Hver dag blir det goodiebags til de første 250 som kommer inn døra, og på grunn av begrenset med billetter er det kjempelurt å forhåndskjøpe dem her. 

Godsaker fra festivalen for tre år siden.

Lørdag 14. desember:

Alle kurs og foredrag holdes i andre etasje på DogA og er inkludert i inngangsbilletten. Husk å kom tidlig om du vil sikre deg plass.

12.00 – Vegansk julestek ved Mari Hult

På årets festival skal Mari vise frem steg for steg hvordan du lager en saftig, smakfull, mettende og ikke minst “julete” vegansk stek. Julesteken passer supert med tradisjonelt julemattilbehør, og blir høydepunktet på ethvert julemiddagsbord.

13.00 – Klimapåvirkning og myteknusing ved Hanne-Lene Dahlgren

Hva skjer egentlig med klimaet og hvordan påvirkes det av hva vi spiser? Hva er de største mytene, og hvorfor er det så viktig å være analytisk når man fremmer et plantebasert kosthold? Hanne-Lene er en energisk foredragsholder hvor latteren sitter løst og fakta står i fokus.

14.00 – Hva spiser en veganer på julaften? ved Jane H. Johansen

I år besøker Jane Vegansk julefestival med sine beste tips om hvordan du kan sette sammen et nydelig vegansk julemåltid – helt uten stress! Her blir det både forrett, hovedrett og dessert, og selvfølgelig Janes originaloppskrift på superhitten vegisterkaker. Dette vil du ikke gå glipp av!

15.00 – Trening på plantebasert kosthold ved Hege Jenssen

Det er en utbredt myte at man trenger animalske produkter for å kunne prestere på høyt nivå, og dette er foredraget for deg som ønsker inspirasjon og tips som bekrefter at denne myten er avleggs. Du vil også få tips og inspirasjon til hvordan du kan kickstarte treningsåret 2020!

16.00 – Tilbehør til julemiddagen ved Richard Nystad

Richard Nystad er en av gründerene bak Hagen og Persilleriet i Trondheim. Med konseptet bak stedet har han reist over hele Norge og ført frem sin matfilosofi under forelesninger og matkurs, i tillegg servert sine smakfulle retter til tusentals av mennesker på ulike festivaler som Hafslund Enviroment Festival, Green Everyday og trøndersk Food Festival. Richard er også medforfatter til kokeboken mer kål, mindre jål.  På kurset vil han vise frem sine beste tilbehør til julemiddagen.

Søndag 15. desember:

12.00 – Vegansk julestek ved Mari Hult

På årets festival skal Mari vise frem steg for steg hvordan du lager en saftig, smakfull, mettende og ikke minst “julete” vegansk stek. Julesteken passer supert med tradisjonelt julemattilbehør, og blir høydepunktet på ethvert julemiddagsbord.

13.00 – De bortgjemte dyrene ved Norun Haugen

I dette foredraget tar Norun opp de strukturelle dyrevelferdsproblemene i kjøttindustrien. Hun forteller historier om dyr hun har møtt og deres skjebner, og viser også frem noe av det upubliserte materiale fra innsiden av kjøttindustrien. Gjennom foredraget utfordrer hun også myten om at Norge har verdens beste dyrevelferd, og argumenterer for hvorfor vi har fått industrialisert husdyrhold i Norge.

Nylig mottok Norun Fritt ords honnørpris sammen med dokumentarskaper Ola Waagen, Piraya Film og Frank Nervik, for avsløring av dyremishandling. Tidligere har hun mottatt Sonia Løchens pris for sitt arbeid for dyrene.

14.00 – Rå julegodis ved Marthe Bolstad Nysæther

På kurset vil hun vise hvordan du kan lage rå pepperkaker, sjokoladekake, chai latte, julekonfekt og marsipan.

15.00 – Plantebasert kosthold i praksis ved Tanja Kalchenko 

Plantebasert kosthold har mange godt dokumenterte helsefordeler. Men hvordan kan man spise mer plantebasert og i tillegg passe på å ha et rikt og variert kosthold som hovedsakelig baseres på helt vanlige, norske råvarer: fullkorn som havre, bygg, hvete, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter og frø, all slags grønnsaker, frukt og bær? Kom på foredrag og finn ut.

16.00 – Aktivisme for alle ved Martin Skadal

I dette foredraget vil Martin fortelle om hvordan du som enkeltindivid kan gjøre verden til et bedre sted. Aktivisme kan bety så mye, og ulik type aktivisme passer til ulike mennesker. Kom for å finne ut hva du kan gjøre for å bidra!

Husk! Hver dag blir det goodiebags til de første 250 som kommer inn døra, og på grunn av begrenset med billetter er det kjempelurt å forhåndskjøpe dem her. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *