Ovnsbakt blomkål på libanesisk vis

Av og til spør jeg meg selv kanskje roe ned på blomkål-oppskriftene snart? Men så møter jeg folk som er overrasket over at du kan bruke blomkålen til noe annet enn å koke den hel, og å servere som middagstilbehør men maks litt salt som krydder- Da tenker jeg at nei, ikke roe ned. Gire opp!

For hvor godt er vel ikke blomkål når du vet hva du skal gjøre med den? Og ikke bare godt – blomkål er sunt, svært ofte kortreist, og koster ikke mye. Og ja – superanvendelig!

Min favoritt er og blir ovnsbakt, og det kan gjøres på mange ulike måter. Her gnir jeg blomkålbuketter inn i litt krydder, og mens de bakes i ovnen lager jeg en enkel tahinisaus og gjør klar noen gode “toppinger”. Det går kjapt, det smaker godt, og det er mat som er bra for både oss og planeten. Synes du at 1 blomkål på 2 porsjoner blir litt lite mat, anbefaler jeg å servere med litt couscous eller ris.

Antall: 2 porsjoner
Tid: 30 minutter

Ingredienser: 

  • 1 stor blomkål
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts muskat
  • 1 ts salt
  • 1 sitron
  • 3 ss tahini
  • 3 ss varmt vann
  • 30 g pinjekjerner
  • noen stilker bladpersille
  • 0,5 granateple
  • eventuelt noen tørka roseblader

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader og finn fram en ganske stor ildfast form.

Del blomkålen i buketter og ha i formen. Finhakk hvitløk. Ha halvparten av den i en liten bolle, og rør inn olivenolje, kardemomme, spisskummen, kanel, muskat og 0,5 ts salt. Press i saften fra en halv sitron. Ha over i blomkålformen, og vend godt slik at alle bukettene blir dekket. Sett i ovnen og bak i 15-20 minutter. Gjør klar toppingene mens blomkålen baker.

Ha resten av hvitløken i en bolle, press i saften fra en halv sitron og rør inn tahini, 0,5 ts salt og vann. Rør godt til du har en flytende saus – spe med mer vann om det blir for tykt.

Dersom pinjekjernene ikke er rista, kan du starte med å riste dem kjapt i en varm og tørr stekepanne. Grovhakk persille, og rens kjernene fra granateplet.

Når blomkålformen kommer ut av ovnen, topper du med tahinisaus, pinekjerner, persille, granateplekjerner og roseblader. Servér retten rykende varm.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED BLOMKÅL. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *