

Bananarama
10 tips til å redde bananer fra bossbøtta
Denne uken handler Matsjokket på NRK om bananer. Visste du at det kastes 1 million bananer hver uke? Det er jo helt spinnvilt! I Norge kastes det rundt 140 000 bananer hver dag. Det er HELT VILT og skulle ikke vært lovlig. Brune bananer er ikke bare totalt trygge å spise – de er også en superråvare! Med sin sødme kan de erstatte sukker, og med sin konsistens kan de erstatte f.eks. egg i bakst.
Her er mine 10 favorittoppskrifter der vi bruker de bananene som er såpass modne at det kanskje ikke frister å spise dem rå lenger:
Havregrøt med banan og blåbær
Brune bananer er skikkelig søte og gode, og de er så myke at de passer rett inn i grøtkonsistensen. Perfekt match!

Her kombinerer jeg modne, moste bananer med olje og sirup i den våte delen av “deigen” – og pga bananene trenger jeg mindre olje og sirup enn jeg vanligvis bruker. På den måten får jeg en sunnere variant av frokostblandingen, og ikke minst redder jeg bananer fra bosset. Vinn-vinn!

En av mine absolutte favoritterstatninger for egg er en godt moden banan. Jo modnere, jo bedre, spør du meg. Den gjør kakene saftige, bidrar med masse god sødme, og selvsagt et lite hint av banansmak. I denne oppskriften går vi helt bananas, og bruker fire bananer på 12 muffins! Det betyr mye banansmak, mye sødme, og mye… saftighet.

Uansett sesong har jeg alltid ispinner i fryseren. Vet da aldri når man får besøk, eller vel, bare får lyst på is. Disse med banan er litt sunnere enn de vanlige fra butikken.

Jeg synes at dette fungerer best nettopp servert som brød – kombinert med syltetøy og eventuelt margarin smaker det nydelig. Men det kan også serveres som kake – da er favoritten min litt pisket plantekrem til.

De herlige brune bananene er perfekte i pannekaker – de er nemlig så myke og søte at de kan erstatte både fløte, egg og sukker.

Et annet triks med brune bananer – er å skjære dem opp og fryse dem ned. Da kan du ta dem opp når som helst, og bruke som basis i for eksempel smoothie. Denne varianten er nydelig.

Smoothiebowl med sjokolade og hasselnøtter
Enda en oppskrift der vi bruker frosne, modne bananer. De gir rett og slett en softis-konsistens til denne smoothien!

Okei det er en kake. Men vi kaller det brød. Smaker søtt av banan og dadler, og sjokolade av… sjokolade. Anbefales til ettermiddagskaffen!

Disse blir både søte og litt seige av herlig moden banan i røren.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED BANAN.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: