Gresskarsuppe med kikerter

Jeg elsker gresskar, og alt som kan lages med det. Denne suppen er elskbar i seg selv (elsk på?), men den kan også brukes som et utgangspunkt for andre supper. For det første kan flaskegresskaret lett erstattes av andre gresskartyper. Så lenge mengden er cirka den samme – men du har noen hundre grams slingringsmonn. Jeg vil tro at to mindre gresskar, eller en halv skikkelig stort ett vil være en grei erstatning.

For det andre er suppen veldig basic når det kommer til smak. Jeg synes den er best slik – men den kan fint jazzes opp litt.

Hva med rød currypaste, og kokosmelk istedenfor soyamelk? Eller med typiske amerikanske gresskarsuppe-krydder som kanel, muskat og nellik?

Bruk det du liker best – eller varier fra gang til gang.

Antall: 2 porsjoner (som hovedrett)
Tid: 45 minutter

Gresskarsuppe:

  • 1 flaskegresskar (eventuelt tilsvarende mengde av andre gresskartyper)
  • 1 rød paprika
  • 1 ss olje

Kikerter:

  • 2 dl tørka* eller 4 dl hermetiske kikerter
  • 1 ss olje
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss lønnesirup
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts chiliflak

Suppe:

  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 ss olje til steking
  • 3,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
  • 1,5 dl usøtet soya- eller mandelmelk (eventuelt kokosmelk)
  • salt
  • noen stilker timian

*bruker du tørka må de bløtlegges og kokes før bruk. Beregn minst 8 timer til bløtlegging, og 30-45 minutter til koking.

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram to ildfaste former som skal inni samtidig. Bruk den største til gresskar og paprika, den andre til kikertene (framgangsmåte under).

Skjær skallet av gresskaret. Skjær den øverste, tynneste, delen i skiver. Skjær den nederste delen i to, grav ut kjernene, og skjær resten i skiver.

Skjær paprikaen i to og grav ut innmat, samt skjær av stilken. Ha olje, gresskar og papria, og sett i ovnen. Det skal stå i i 25 minutter. Sett i gang med kikertene med en gang gresskarformen er i ovnen.

Kikerter:

Sil laken av kikertene og skyll dem i litt kaldt vann. Ha olje, soyasaus, lønnesirup, røkt paprikapulver og chiliflak i den minste ildfaste formen. Rør sammen. Ha i kikertene, rør så de blir godt dekka av blandingen. Sett i ovnen, og bak i 25 minutter. Vend litt på kikertene halvveis i steketiden. Begynn på suppen når kikertene er satt i ovnen.

Suppe:

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp olje i en gryte, ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre i noen minutter. Ha i de ferdig ovnsbakte grønnsakene, og hell på vann med buljongterning og soyamelk. La det hele koke opp, kjør deretter suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Pass på så du ikke brenner deg. Smak til med salt.

Servér gresskarsuppen rykende varm, topp med kikerter og bladene fra timianstilkene.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED GRESSKAR.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *